Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Επισκόπηση τύπου 14/11/2012


Επισκόπηση τύπου 14/11/2012

Η προοπτική καταβολής 44,6 δισ. ευρώ στη χώρα μας μέσω της συγχώνευσης τριών δόσεων υπό αυστηρούς όρους ελέγχου, η διαθεσιμότητα των υπαλλήλων στο Δημόσιο και το σχέδιο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών  είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "44,7 δισ. ευρώ σε μία δόση στην Ελλάδα!". Η εφημερίδα γράφει ότι "την προσπάθεια της κυβέρνησης να συμπληρωθεί η δόση των 31,3 δισ. ευρώ με τις δόσεις Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου και να καταβληθεί εφάπαξ συνολικό ποσό της τάξης των 44,7 δισ. ευρώ επιβεβαίωναν χθες το απόγευμα πηγές του υπουργείου Οικονομικών, σε συνέχεια σχετικών δημοσιευμάτων του διεθνούς τύπου".

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Βαρύ το τίμημα για την ενισχυμένη δόση". Η εφημερίδα γράφει ότι "πρόσθετα μέτρα κάθε μήνα και ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου θα μπαίνουν τα λεφτά των δόσεων, αλλά αναλήψεις που θα γίνονται μόνο με συνυπογραφή των τροϊκανών προβλέπουν τα ψιλά γράμματα του Eurogroup, που σκέπασε ο αχός της διετούς επιμήκυνσης και της δόσης που δεν έρχεται στην ώρα της".

ΕΘΝΟΣ: "Πρώτο κύμα εξόδου από το Δημόσιο". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε κίνηση τέθηκε η διαδικασία της εφεδρείας στο Δημόσιο. Με εγκύκλιο, που δημοσιεύθηκε, μπαίνουν σε διαθεσιμότητα υπάλληλοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που έχουν προσληφθεί εκτός ΑΣΕΠ. Τον δρόμο της εξόδου παίρνουν απασχολούμενοι σε δήμους, πανεπιστήμια και υπουργεία, ανεξάρτητα, αν καταγραφούν εγκαίρως".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "«Ο πόλεμος Ιράν-Ισραήλ θα εξελιχθεί σε Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο»!". Σύμφωνα με την εφημερίδα "τα πάντα πλέον είναι θέμα χρόνου. Το πόσο θ΄αντέξει το παγκόσμιο σύστημα, το πότε θα γίνει μια μεγάλη καταστροφή στη γη, το πότε θα γίνει μια πολεμική σύρραξη στη Μέση Ανατολή...".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Πώς θα γίνει η αξιολόγηση160.000 εκπαιδευτικών". Η εφημερίδα γράφει ότι "τα 5 κριτήρια με τα οποία θα βαθμολογούν τους δασκάλους και τους καθηγητές οι σχολικοί σύμβουλοι και οι διευθυντές. Θα προάγονται μόνο οι «επαρκείς»".

ΕΣΤΙΑ: "Ηράκλειος αγώνας από τον Α. Σαμαρά". Η εφημερίδα τονίζει ότι "όποιος παρηκολούθησε την αγόρευση του Πρωθυπουργού το βράδυ της Κυριακής, λίγο πριν από την ψήφιση του Προϋπολογισμού, θα πρέπει να συνεσθάνθηκε τον αγώνα τον οποίο δίδει ο κ. Σαμαράς υπό τις πλέον αντίξοες συνθήκες".

Η ΑΥΓΗ: "Υπό Διεθνή Οικονομικό Ελεγχο". Σύμφωνα με την εφημερίδα "ρήτρα αυτόματης αναπλήρωσης των μέτρων ανά μήνα (!) σε περίπτωση αποκλίσεων και δημιουργία δεσμευμένου λογαριασμού για την εξόφληση των δανείων οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση της δόσης, που μπορεί να φτάσει τα 44 δισ.".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Συντάξεις: Ποιοι δεν θίγονται από τα νέα όρια ηλικίας". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ριζικές αλλαγές στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης φέρνει η αύξηση των ορίων ηλικίας από την 1η Ιανουαρίου του 2013. Ωστόσο, πολλές κατηγορίες ασφαλισμένων εξαιρούνται από την επέκταση".

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ: "Το τυρί και η φάκα". Σύμφωνα με την εφημερίδα "σε καθεστώς μεταμοντέρνου προτεκτοράτου, με τους πολίτες εξαθλιωμένους, οδεύει η χώρα, καθώς η εκταμίευση μεμιάς και των τριών δόσεων ύψους 44 δισ. ευρώ συνοδεύεται από πρωτοφανή, για σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, παραχώρηση της εθνικής κυριαρχίας και βέβαια από μια ανελέητη λιτότητα που θα γονατίσει τη συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών".

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: "Υπακούουν και απολύουν". Η εφημερίδα γράφει ότι "πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι των 500 σελίδων του τρίτου Μνημονίου στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ενώ ακόμη δεν έχει φθάσει ούτε μυρωδιά από τα χρήματα της δόσης, η κυβέρνηση σπεύδει να σπρώξει στον Καιάδα χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους. Πρώτοι στον χορό του Ζαλόγγου, οι διοικητικοί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εκτός ΑΣΕΠ, των οποίων οι θέσεις καταργούνται από χθες!".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "«Παράθυρο» για δόση 44 δισ. ευρώ". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "«παράθυρο» για ταχεία εκταμίευση, όχι μόνον της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, αλλά και των δύο άλλων που εκκρεμούν, ώστε η Αθήνα να λάβει συνολικά 44 δισ., ανοίγει το Βερολίνο, που όμως πιέζει παράλληλα για αυστηρότερη εποπτεία της ελληνικής οικονομίας".

Η ΝΙΚΗ: "ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ: 8 μυστικά για εύκολη τακτοποίηση". Η εφημερίδα γράφει ότι "μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των πολιτών για να ενταχθούν στη ρύθμιση της τακτοποίησης των αυθαίρετων κτισμάτων τους και σπεύδουν για να ενημερωθούν για το πώς θα το κάνουν αυτό. Η διαδικασία αν και απλή είναι σχετικά χρονοβόρα".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Ποιοί δημ. υπάλληλοι μπαίνουν σε διαθεσιμότητα". Σύμφωνα με την εφημερίδα "σε διαθεσιμότητα αυτοδικαίως από χθες 13 Νοεμβρίου, με τη δημοσίευση του Μνημονίου ΙΙΙ στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οι υπάλληλοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που εργάζονται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και έχουν προσληφθεί εκτός ΑΣΕΠ".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Να οργανώσουμε κίνημα που να φοβίζει τον αντίπαλο". Η εφημερίδα γράφει "Αλέκα Παπαρήγα: Το κίνημα, που μπορεί να φοβίσει και μπορεί να αποσπάσει κάποιες κατακτήσεις, είναι αυτό το κίνημα που διεκδικεί την εξουσία, ανοίγοντας μέτωπα πάλης παντού, με άμεσα καθημερινά προβλήματα".

ΤΑ ΝΕΑ: "Χριστούγεννα με 44 δισ. αλλά με σκληρούς όρους". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "στην εκταμίευση μιας χριστουγεννιάτικης δόσης - μαμούθ 44 δισ. ευρώ ελπίζει η κυβέρνηση μετά τα θετικά μηνύματα του Eurogroup και τη βεβαιότητα ότι οι διαφορές ΔΝΤ και Γερμανίας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα επιλυθούν σύντομα. Πάντως η γερμανική πλευρά συνέδεσε το ενδεχόμενο μιας σούπερ δόσης με τη λειτουργία ενός μηχανισμού ασφυκτικού ελέγχου που θα παρακολουθεί την υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος".

6 ΜΕΡΕΣ: "Οι πρώτες εκτελέσεις" Σύμφωνα με την εφημερίδα "με τις 2.500 απολύσεις στους δήμους ανοίγει ο δρόμος για την εκδίωξη χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Από κόσκινο κάθε δύο χρόνια οι εκπαιδευτικοί". Η εφημερίδα γράφει ότι "από κόσκινο θα περνούν τουλάχιστον κάθε δύο χρόνια οι 150.000 εκπαιδευτικοί της χώρας, οι οποίοι θα αξιολογούνται από τους διευθυντές των σχολείων για την επαγγελματική τους συνέπεια, ενώ θα κρίνονται και από το σχολικό σύμβουλο κάθε τέσσερα χρόνια".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Καρμανιόλες στο Δημόσιο".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Εξετάζεται η εκταμίευση ποσού 44 δισ. σε μία δόση". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "θέμα για την άμεση καταβολή του συνόλου των τριών δόσεων που «οφείλονται» στην Ελλάδα από την τρόικα, συνολικού ύψους 44 δισ. ευρώ, άνοιξε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ο οποίος δήλωσε ότι το ενδεχόμενο αυτό εξετάζεται".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Το νέο φορολογικό". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ριζικές ανατροπές στο σύστημα φορολόγησης των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Οι αλλαγές που θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2013 αναμένεται να φέρουν πρόσθετους φόρους στους περισσότερους φορολογουμένους ενώ φοροελαφρύνσεις θα προκύψουν για τις ανώνυμες εταιρείες και ΕΠΕ".

ΚΕΡΔΟΣ: "Μας δίνουν τρεις δόσεις μαζί!". Η εφημερίδα γράφει ότι "αποκαλύφθηκε χθες πλήρως ο κρυφός... πόθος της ελληνικής κυβέρνησης όχι μόνον για καταβολή ολόκληρης της δόσης των 31,3 δισ. ευρώ αλλά και των υπόλοιπων δύο, ύψους 13,3 δισ. ευρώ, που κανονικά θα πρέπει να έχει εισπράξει μέσα στο έτος. Μαζί ωστόσο με την προσδοκία αυτή ήρθαν στην επιφάνεια και οι δυστοκίες που έχουν καθυστερήσει τη λήψη αποφάσεων από τους εταίρους μας και έχουν να κάνουν με διαφορετικές αντιλήψεις μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους και τον τρόπο κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού που δημιουργείται από τη διετή επιμήκυνση".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Μαζική δόση 45 δισ. ευρώ αλλά με παράδοση ελέγχου". Η εφημερίδα τονίζει ότι "την προοπτική καταβολής 44,6 δισ. ευρώ στη χώρα μας μέσω της συγχώνευσης τριών δόσεων υπό αυστηρούς όρους ελέγχου εξετάζουν οι Ευρωπαίοι εταίροι, εκφράζοντας τη βούληση να ληφθεί απόφαση στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup την Τρίτη".

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου