Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Επισκόπηση τύπου 15/11/2012


Επισκόπηση τύπου 15/11/2012

Οι μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα , εφάπαξ και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, οι αντιδράσεις για την αλλαγή του νόμου Ραγκούση και το ζήτημα εκταμίευσης της δόσης των 31.5 δισ. Ευρώ, είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν τα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σίγουρη η δόση των 31,5 δισ. ευρώ ως το τέλος Νοεμβρίου. Η εφημερίδα γράφει ότι "η άμεση έλευση της δόσης θα αλλάξει το κλίμα στην κοινωνία, εκτιμούν στην κυβέρνηση, που γνωρίζουν καλά πως η εφαρμογή των ψηφισμένων μέτρων αναπόφευκτα θα εντείνει την κοινωνική έκρηξη".

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Κλοτσιές για τον Βενιζέλο. Η εφημερίδα γράφει ότι "με τις... κλοτσιές υποχρέωσαν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο να τραπεί σε υποχώρηση οι εξαγριωμένοι μικροομολογιούχοι που είχαν συγκεντρωθεί χθες το απόγευμα έξω από την Τράπεζα της Ελλάδας. Οι άνθρωποι που είδαν τους κόπους μιας ζωής να εξανεμίζονται, όταν αντίκρισαν τον πρώην υπουργό Οικονομικών, που δεν τους προστάτευσε ως όφειλε, ξέσπασαν την οργή τους πάνω του".

ΕΘΝΟΣ: Νέο ψαλίδι στο εφάπαξ με φόρο 10-45%. Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται το εφάπαξ χιλιάδων ασφαλισμένων, που έφτασε η ώρα να τερματίσουν τον εργασιακό βίο τους. Η επιβολή φόρων οδηγεί σε μείωση του βοηθήματος που χορηγούν 23 Ταμεία. Ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθούν νέες περικοπές τον ερχόμενο χρόνο. Μεγάλοι χαμένοι 60.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου και της ΔΕΗ".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Αεροψεκασμοί: Μας εξοντώνουν σαν... έντομα!!!. Σύμφωνα με την εφημερίδα "συμπτώματα όπως η κεφαλαλγία, οι ισχιακοί και μυϊκοί πόνοι, οι ρινορραγίες, η ληθαργική τάση και η μελαγχολία ήταν τα πρώτα ανησυχητικά μηνύματα για τους κατοίκους περιοχών, στις οποίες παρατηρείται συχνά το φαινόμενο των αεροψεκασμών".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Νέο κούρεμα μέσω εφορίας σε εφάπαξ, αποζημιώσεις. Η εφημερίδα γράφει ότι "μειώσεις έως και 62,43% στα εφάπαξ 21 Ταμείων φέρνουν ο συνδυασμός των περικοπών που προβλέπει το νέο Μνημόνιο και η κλιμακωτή φορολόγησή τους από 10% ως και 45%, που εξετάζει να επιβάλει η κυβέρνηση με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο!".

ΕΣΤΙΑ: Συγκλονιστικό άρθρο προ 80 ετών. Η εφημερίδα τονίζει ότι "επί χρόνια γράφουμε ότι τα κονδύλια του Προϋπολογισμού πρέπει να αναθεωρηθούν από μηδενική βάση. Αλλά αυτό ουδέποτε έγινε. Επρεπε να φθάσουμε στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό και στα πρόθυρα της χρεωκοπίας, για να μας υποχρεώση η τρόικα να κάνουμε το αυτονόητο. Δηλαδή αυτό που επεσήμανε η «Εστία» προ 80 ετών".

Η ΑΥΓΗ: Μας γύρισαν στο ΑΕΠ της δραχμής. Σύμφωνα με την εφημερίδα "περισσότερο από μια δεκαετία πίσω, στην εποχή της μετάβασης από τη δραχμή στο ευρώ [EUR=X]  , έριξαν το ΑΕΠ τα Μνημόνια της τρόικας και των κυβερνήσεων Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ. Το χειρότερο είναι ότι αυτό δεν είναι το τέρμα, ακόμη δεν έχει μπει πάτος στο βαρέλι, με τα νέα μέτρα να «εγγυώνται» βαθύτερη ύφεση και μικρότερο ΑΕΠ προσεχώς... ".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Τεκμήρια. Ολες οι αλλαγές για ακίνητα και ενοίκια. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "στη μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης για κατοικίες προχωράει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς διαπίστωσε ότι χιλιάδες φορολογούμενοι με χαμηλά εισοδήματα κλήθηκαν να πληρώσουν πολλαπλάσιους φόρους μόνο και μόνο επειδή έχουν στην κατοχή τους ένα σπίτι".

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: Απολύσεις μέσω ΑΤΜ. Η εφημερίδα γράφει ότι "μπροστά στη σκοτεινή οθόνη του ΑΤΜ θα ενημερωθούν τελεσίδικα οι δημόσιοι υπάλληλοι που βρίσκονται ήδη στην πόρτα εξόδου. Οι διαθεσιμότητες και αργίες ισχύουν από προχθές ακόμη και στις περιπτώσεις που εργάζονται στους δήμους και οι δήμαρχοι αρνούνται να στείλουν στοιχεία. Παρά τη σύγχυση μέσα στην οποία εξελίσσεται η «επιχείρηση Καιάδας», προετοιμάζονται ακόμη 25.000 απολύσεις που συνοδεύονται με ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών. Το κλίμα δυναμιτίζει με δηλώσεις του ο Γερμανός «επιτετραμμένο» Φούχτελ".

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ: Σάρκα Σαμαρά με πνεύμα Σημίτη. Σύμφωνα με την εφημερίδα "η ρωμαϊκή θεότητα του Ιανού με τα δύο πρόσωπα ίσως είναι η καλύτερη φόρμα για να περιγράψει κανείς τον δισυπόστατο χαρακτήρα του νέου πολιτικού φορέα, ο οποίος, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, κυοφορείται στο παρασκήνιο και αποτελεί ένα ακόμη δημιούργημα του... δοκιμαστικού σωλήνα του οικονομικοπολιτικού συστήματος".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η ιθαγένεια διχάζει την κυβέρνηση. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "τριβές στην κυβέρνηση συνεργασίας προκαλεί, λίγες ημέρες μετά την, εν μέσω εντάσεων, υπερψήφιση των μέτρων και του προϋπολογισμού, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που κρίνει αντισυνταγματικό τον νόμο Ραγκoύση περί ιθαγένειας".

Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: 13 αποφάσεις-σταθμός σώζουν τους δανειολήπτες. Η εφημερίδα γράφει ότι "ανήμποροι να αντιδράσουν οι δανειολήπτες στη λαίλαπα των φοροεισπρακτικών μέτρων, αναγκάζονται να καθυστερούν την εξόφληση των δανείων τους, με αποτέλεσμα 1 στα 3 καταναλωτικά να βρίσκεται εκτός ελέγχου και παράλληλα τα λεγόμενα «κόκκινα» στεγαστικά να ξεπερνούν το 22%".

Ο ΛΟΓΟΣ: «Βόμβα» Τσαρλς Νταλάρα. Σύμφωνα με την εφημερίδα "υπέρ της μείωσης των επιτοκίων που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα ο επίσημος τομέας, αλλά και της επιστροφής του συνόλου των κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τα ομόλογα που διατηρεί στο χαρτοφυλάκιό της, τάχθηκε χθες ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα, μιλώντας σε εκδήλωση της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών στην Αθήνα".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αγώνας για δομές Πρόνοιας με βάση τις ανάγκες των Αναπήρων. Η εφημερίδα αναφέρει ότι "οι δομές Πρόνοιας για τα άτομα με ειδικές ανάγκες έχουν σοβαρές ελλείψεις, οικονομικές, σε προσωπικό, σε ουσιαστική φροντίδα αυτών των ατόμων και των οικογενειών τους, ενώ χιλιάδες παιδιά και άτομα βρίσκονται μακριά από αυτές τις δομές. Αυτοί οι χώροι πρέπει να γίνουν κάστρα αντίστασης και πάλης, αλλά δεν αρκεί ο δικός τους αγώνας".

ΤΑ ΝΕΑ: Κούρεμα ξανά σε εφάπαξ και αποζημιώσεις. Η εφημερίδα σημειώνει ότι "διπλό μαχαίρι σε εφάπαξ και αποζημιώσεις απόλυσης έρχεται να επιβάλει το υπουργείο Οικονομικών: μετά τις περικοπές, έρχονται και νέες φορολογικές επιβαρύνσεις - και μάλιστα με συντελεστή 45% για τα μεγάλα ποσά".

Το ΠΟΝΤΙΚΙ: Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη. Η εφημερίδα γράφει ότι "Σκληρό παιχνίδι Γερμανίας - ΔΝΤ στην πλάτη της χώρας. Με την ψήφιση των μέτρων και την κυβέρνηση στο τσεπάκι τους οι δανειστές λύνουν τώρα τις διαφορές τους. Σε επιτροπή της τρόικας η διαχείριση των δανεικών δισεκατομμυρίων της δόσης".

6 ΜΕΡΕΣ: Νέα μέτρα ίσον πτώση. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "δοκιμάζεται η κυβερνητική πλειοψηφία μετά τις απαιτήσεις του Γιούρογκρουπ. Δεν ψηφίζουμε άλλα μέτρα, δηλώνουν 6 βουλευτές στην εφημερίδα"

City Press: Η δεξιά διχάζει την κυβέρνηση. Σύμφωνα με την εφημερίδα "ρήγμα στην κυβέρνηση, λίγες μόνο ημέρες μετά τις «οδυνηρές» ψηφοφορίες στη Βουλή για το νέο μνημόνιο και τον προϋπολογισμό, απειλεί να προκαλέσει απόφαση του ΣτΕ επί της συνταγματικότητας του «νόμου Ραγκούση» για τη δυνατότητα χορήγησης ιθαγένειας σε μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Μπάχαλο με 51,8 εκατ. Ευρώ. Η εφημερίδα γράφει ότι "αποζημίωση πολλών εκατομμυρίων ευρώ σχεδιάζει να ζητήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης από την εταιρία ορκωτών ελεγκτών που συνέτασσε τις εκθέσεις ελέγχου των οικονομικών του δήμου από το 2002 έως το 2009, διάστημα κατά το οποίο εξελισσόταν η περίφημη υπόθεση της υπεξαίρεσης-«μαμούθ»".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Περισσεύουν 2 στους 3 υπαλλήλους. Παρέμβαση Φούχτελ για το καθεστώς στους ΟΤΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: Χορήγηση ρευστότητας 850 εκ. ευρώ από ΕΤΕπ. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "«πράσινο φως» για την παροχή ρευστότητας στην ελληνική οικονομία ύψους 850 εκατ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δόθηκε, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις και καθυστερήσεις, κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη με τον αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ Ντάριο Σκαναπιέκο".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Κινήσεις για ανάπτυξη. Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ο Αντ. Σαμαράς έχει δώσει εντολή στους υπουργούς να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις, προκειμένου να προσελκύσουν επενδύσεις. Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν άριστα πως στην περίπτωση που οι επενδυτές δεν πιστεύουν ότι στην Ελλάδα κάτι αλλάζει και δεν έρθουν να επενδύσουν, τότε η ελληνική οικονομία δεν θα βγει από το βάλτο στον οποίο έχει περιέλθει".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Εκτός ελέγχου κινείται η ύφεση της οικονομίας. Η εφημερίδα τονίζει ότι "εκτός ελέγχου και εκτός προβλέψεων κινείται η ύφεση της οικονομίας, καθώς στο τρίτο τρίμηνο του έτους το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 7,2%, ενώ στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου η μέση ύφεση διαμορφώθηκε στο 6,7%. Το τρίτο τρίμηνο του έτους έχει κομβική σημασία, καθώς περιλαμβάνει τους μήνες Ιούλιο-Σεπτέμβριο, εντός των οποίων κορυφώνεται η τουριστική δραστηριότητα και παραδοσιακά έχει το υψηλότερο ΑΕΠ μεταξύ όλων των τριμήνων του έτους".

ΚΕΡΔΟΣ: Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι των νέων φορολογικών μέτρων. Η εφημερίδα γράφει ότι "συνεχίζονται πυρετωδώς οι ασκήσεις επί χάρτου για την οριστική διαμόρφωση της φορολογικής μεταρρύθμισης, με τα σενάρια να υπόκεινται καθημερινά σε ράβε ξήλωνε με στόχο να προσαρμοστούν κατά το δυνατόν στους δημοσιονομικούς στόχους".

Iznogood




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου