Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Επισκόπηση τύπου 1/3/2013


Επισκόπηση τύπου 1/3/2013

Οι διεργασίες για την προετοιμασία της κυβέρνησης εν’ όψει της επίσκεψης της τρόικα, οι αποχωρήσεις από το Δημόσιο καθώς και ο κατώτερος μισθός είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Σουτ στον... Θεοχάρη". Η εφημερίδα γράφει ότι "έξαλλος ήταν προχθές το βράδυ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων και λάτρη των social media Χάρη Θεοχάρη. Αφορμή ήταν η εγκύκλιος του απίθανου Χ. Θεοχάρη για ποινικές διώξεις σε όσους έχουν χρέη προς το Δημόσιο πάνω από 5.000 ευρώ".

ΕΘΝΟΣ: "Διπλό μήνυμα για αποχωρήσεις στο Δημόσιο". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "αυστηρές προειδοποιήσεις για τη δραστική μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων απευθύνουν το Eurogroup και το ΔΝΤ λίγα 24ωρα πριν από την έλευση της τρόικας στην Αθήνα. Διαφορετικά θα ληφθούν επαχθή μέτρα".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Η πραγματική ομάδα Εψιλον και τα «Ατομα Αλφα»". Σύμφωνα με την εφημερίδα "σήμερα, θα πραγματοποιηθεί η «επίσημη» παρουσίαση μιας ομάδας ξεχωριστής, που εδώ και χρόνια αποτελεί αντικείμενο συζήτησης και ενασχόλησης πάρα πολλών, εντός και εκτός Ελλάδος: της Ομάδας Ε".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Το Δημόσιο στην πρέσα Βρυξελλών - ΔΝΤ". Η εφημερίδα επισημαίνει "Ανώτερος αξιωματούχος της Κομισιόν:«Πρέπει να τεθούν τριμηνιαίοι στόχοι για αποχωρήσεις από το Δημόσιο». Ουϊλιαμ Μάρεϊ, εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ: «Μπορεί να γίνουν απολύσεις, αλλά δεν έχουμε ακόμα συζητήσει συγκεκριμένους αριθμούς με την κυβέρνηση»".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ωμός εκβιασμός από Βρυξέλλες και ΔΝΤ". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η περαιτέρω μείωση των δημοσίων δαπανών, που μπορεί να οδηγήσει και σε απολύσεις υπαλλήλων, αναμένεται να συζητηθεί στο Eurogroup την προσεχή Δευτέρα. Το ΔΝΤ από την πλευρά του προειδοποιεί ότι αν δεν υπάρξει σύλληψη της φοροδιαφυγής θα υπάρξουν νέες περικοπές μισθών και συντάξεων. Η δήλωση του επικεφαλής του Euroworking Group για απολύσεις άναψε φωτιές στην κυβέρνηση και ο Γ. Στουρνάρας έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα".

ΕΣΤΙΑ: "Υπέρογκος δανεισμός από τα κόμματα". Η εφημερίδα τονίζει ότι "τα πολιτικά κόμματα υποχρεούνται από τον νόμο να δημοσιεύουν στο τέλος κάθε Φεβρουαρίου τον ισολογισμό εσόδων-δαπανών του προηγουμένου έτους. Ετσι, από τους δημοσιευθέντες -χθες- ισολογισμούς, προκύπτει ότι η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική θέση".

Η ΑΥΓΗ: "Παιχνίδι με την τρόικα για απολύσεις, κατώτατο μισθό". Σύμφωνα με την εφημερίδα "στη φάση των «κουκουλοφόρων» της τρόικας φαίνεται να εισέρχεται πάλι η δημόσια ζωή, ελάχιστες ημέρες πριν από την άφιξη στην Αθήνα του υψηλόβαθμου κλιμακίου της. «Κοινοτική πηγή» προκλήθηκε χθες να δηλώσει ότι υπάρχει θέμα απολύσεων στο Ελληνικό δημόσιο και να χαρακτηρίσει «ανεύθυνη» τη στάση της ΔΗ.ΜΑΡ., που διαφωνεί με τους κ. Σαμαρά, Βενιζέλο. Περιέργως, «ανώτατη κυβερνητική πηγή» αργά το βράδυ διακινούσε ότι πήρε διαβεβαιώσεις από τις Βρυξέλλες πως δεν θέτουν θέμα απολύσεων".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Αυθαίρετα: Πώς θα νομιμοποιηθούν". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "το υψηλό κόστος υπαγωγής στο νόμο και οι φοροεπιδρομές στην ακίνητη περιουσία κρατούν την πλειονότητα των πολιτών μακριά από τη ρύθμιση. Το δεδομένο αυτό προβληματίζει την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, που σπεύδει να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατόν τη νέα ρύθμιση για τα αυθαίρετα και να βγάλει τη διαδικασία από το τέλμα".

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: "Απολύουν και μας κοροϊδεύουν". Η εφημερίδα γράφει ότι "το να μη γίνουν απολύσεις στον δημόσιο τομέα είναι αδιανόητο για την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία ζητάει εδώ και τώρα να ανοίξει η πόρτα εξόδου για τους πρώτους 12.500 δημοσίους υπαλλήλους. Οι δηλώσεις του επικεφαλής του Euro Working Group Τόμας Βάιζερ προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στην Αθήνα, με τον υπουργό Οικονομικών να σπεύδει να ζητήσει εξηγήσεις δια τηλεφώνου".

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ: "Καμμένος: στα χέρια Τσίπρα πιθανή συνεργασία". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "τις προϋποθέσεις μετεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ για σχηματισμό κυβέρνησης θέτει με τη συνέντευξή του στην «Ελλάδα» ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Πάνος Καμμένος, υπογραμμίζοντας: «Οπως βλέπετε μέσα στη Βουλή, με τον ΣΥΡΙΖΑ σε θέματα που αφορούν την αντιμετώπιση της πολιτικής Μέρκελ συνεργαζόμαστε. Υπάρχουν διαφορές που αποτελούν κόκκινες γραμμές, όπως τα εθνικά θέματα, η πολιτική μας στη Θράκη και η αποδοχή μόνο θρησκευτικής μειονότητας, η ονομασία της FYROM και τα ελληνοτουρκικά".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Ευρωζώνη και ΔΝΤ επιμένουν σε απολύσεις". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "γραμμή άμυνας έναντι των πιέσεων της τρόικας για απολύσεις στο Δημόσιο αναζητεί η κυβέρνηση. Χθες κατέστη σαφές ότι οι απολύσεις δεν είναι απαίτηση μόνο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και της Ευρωζώνης, αξιωματούχος της οποίας είπε ότι αναμένει από την Αθήνα τριμηνιαίους στόχους για «υποχρεωτικές αποχωρήσεις από το Δημόσιο» μέχρι το 2014".

Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: "Οι νέες βάσεις για εισαγωγή σε ΑΕΙ-ΤΕΙ". Η εφημερίδα γράφει ότι "σημαντικές αλλαγές αναμένονται στις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις, πολλές μάλιστα από τις οποίες δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα, επαυξάνοντας έτσι την αγωνία χιλιάδων υποψηφίων".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Σκοτώνει η αιθαλομίχλη". Σύμφωνα με την εφημερίδα "σοκ προκαλούν τα στοιχεία της πρώτης έρευνας των ελλήνων επιστημόνων για την αιθαλομίχλη που προκλήθηκε από την καύση ξύλου στα τζάκια. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ένα τζάκι εκπέμπει όσο χίλια νέα αυτοκίνητα την ημέρα".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Αποκλειστικά δημόσιες δομές πρόληψης και απεξάρτησης". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "γόνιμη συζήτηση έγινε χτες το μεσημέρι στη συνάντηση με φορείς που διοργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή το νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά, που θα πάει άμεσα στην Ολομέλεια της Βουλής. Στη συνάντηση συμμετείχαν όλοι οι φορείς και σύλλογοι εργαζομένων, επιστημόνων και οικογενειών από το χώρο της θεραπείας και της πρόληψης κατά των ναρκωτικών".

ΤΑ ΝΕΑ: "Οι 49 πλουσιότεροι και το αίνιγμα του ΣΔΟΕ". Η εφημερίδα σημειώνει "αργά τη νύχτα δημοσιοποίησε η Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής τις έγγραφες κλήσεις από το ΣΔΟΕ στους 49 πολίτες οι οποίοι εμφανίζονται να έχουν τις μεγαλύτερες καταθέσεις στη λίστα Λαγκάρντ της τράπεζας HSBC. Σύμφωνα με νομικούς, το περιεχόμενο των κλήσεων προκαλεί προβλήματα στον έλεγχο, καθώς γίνεται ευθεία αναφορά σε λογαριασμούς, ενώ τα στοιχεία έχουν υποκλαπεί".

6ΜΕΡΕΣ: "Βγάζουν στο σφυρί και τα πανεπιστήμια". Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι "επιχείρηση παράκαμψης του άρθρου 16 του Συντάγματος, που ορίζει τον δημόσιο χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, με το... ατράνταχτο επιχείρημα ότι ο προϋπολογισμός αρκεί να καλύψει μόνο τα 15 από τα 25 ιδρύματα της χώρας".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Εφθασε στο πιάτο μας αλογίσιο κρέας;"

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Σε online σύνδεση εφορίες με τράπεζες". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών με διαδικασίες - εξπρές για τους φορολογουμένους που ελέγχονται για φοροδιαφυγή, διαφθορά, διακίνηση και ξέπλυμα «μαύρου χρήματος», προωθεί το υπουργείο Οικονομικών".

ΚΕΡΔΟΣ: "Αμστερνταμ ο Πειραιάς!" Η εφημερίδα γράφει ότι "απόφαση, που προσδοκά να καταστήσει τον Πειραιά ένα νέο Αμστερνταμ (!) και να ενισχύσει το διαμετακομιστικο εμπόριο σε όλα τα λιμάνια της χώρας, αποτελεί η δυνατότητα απαλλαγής από τον ΦΠΑ των ξένων επιχειρηματικών ομίλων, που θα επιλέξουν ως πύλη εισόδου των προϊόντων τους την Ελλάδα πριν από την επαναπροώθησή τους σε άλλες χώρες".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Εμπαιγμός επιχειρήσεων με τις δημόσιες οφειλές". Η εφημερίδα τονίζει ότι "μόλις το 22% των κονδυλίων που διέθεσε το υπουργείο Οικονομικών για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες, από το Δεκέμβριο μέχρι και το Φεβρουάριο, έφτασε στους δικαιούχους προμηθευτές του δημοσίου, διαψεύδοντας τις προσδοκίες της αγοράς που ανέμενε άμεσες κινήσεις, οι οποίες θα στήριζαν την πραγματική οικονομία σε μια δύσκολη περίοδο βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης".

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου