Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Επισκόπηση τύπου 14/3/2013


Επισκόπηση τύπου 14/3/2013

Οι συναντήσεις της τρόικα με τους υπουργούς και τον πρωθυπουργό, οι αποφάσεις που πρέπει να παρθούν και η προσπάθεια που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για τις αποκρατικοποιήσεις είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Η ώρα των ΙΧ. Χαράτσι τώρα και στα αυτοκίνητα!". Η εφημερίδα γράφει ότι "μετά την ανελέητη φοροεπιδρομή στα ακίνητα, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να κάνει το ίδιο και στους ιδιοκτήτες των Ι.Χ., τους οποίους σχεδιάζει να φορολογήσει με βάση την εργοστασιακή αξία του αυτοκινήτου τους και όχι ανάλογα με τα κυβικά (όπως ισχύει σήμερα), ώστε να μπορέσει να τους πάρει περισσότερα!".

ΕΘΝΟΣ: "Γκρίζος καπνός από τη συνάντηση στο Μαξίμου". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η εμμονή της τρόικας στο χρονοδιάγραμμα για τις αποχωρήσεις στο Δημόσιο ήταν το «αγκάθι» στη χθεσινή συνάντηση των εκπροσώπων της με τον πρωθυπουργό. Χωρίς τελική συμφωνία ταξιδεύει ο Αντώνης Σαμαράς στις Βρυξέλλες".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Οι ελληνικοί αριθμοί είναι προσευχή-επίκληση!". Σύμφωνα με την εφημερίδα "απόδειξη του οικουμενικού ελληνικού πολιτισμού η προέλευση των αριθμών από το Ελληνικό Αλφάβητο!".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Η τρόικα πρεσάρει για χαράτσι και Δημόσιο". Η εφημερίδα γράφει ότι "προτιμούν τη... σιγουριά της ΔΕΗ από τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Δείχνουν κίτρινη κάρτα στο σχέδιο Μανιτάκη για τις διαθεσιμότητες. Κοντά σε συμφωνία για τη ρύθμιση σε 48 δόσεις των χρεών σε Ταμεία και εφορίες, αλλά και για τις διευκολύνσεις στα «κόκκινα» δάνεια".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Οσμή σκανδάλου σε ακύρωση επένδυσης". Σύμφωνα με την εφημερίδα "οι Γ. Παπακωνσταντίνου και Γ. Μανιάτης δεν έδωσαν άδεια εξόρυξης ζεόλιθου σε ελληνική εταιρεία στα Πετρωτά Εβρου. Η Ελλάδα εισάγει ζεόλιθο από τη Βουλγαρία, όπου τα κοιτάσματα εκμεταλλεύεται η ελληνική εταιρεία «S&B», μέλος του δ.σ. της οποίας είναι η Ελένη Παπακωνσταντίνου".

ΕΣΤΙΑ: "Οι δημιουργοί θέσεων εργασίας". Η εφημερίδα τονίζει ότι "το σημαντικώτερο κοινωνικό αγαθό σήμερα είναι η προσφορά θέσεων εργασίας. Και αυτοί που τις δημιουργούν θα έπρεπε να ενθαρρύνονται από την πολιτεία και να επιβραβεύονται από την κοινωνία. Ομως τίποτε από τα δύο δεν συμβαίνει".

Η ΑΥΓΗ: "Παγιδευμένοι στις υπογραφές τους". Σύμφωνα με την εφημερίδα "στον τοίχο του Μνημονίου προσέκρουσε η κυβέρνηση από το πρώτο τρίμηνο της «αξιολόγησης» πεπραγμένων από την τρόικα, καθώς διαπιστώθηκε ότι ήδη κινείται εκτός τροχιάς και είναι απίθανο να επανέλθει. Η τρόικα εγκατέλειψε χθες βράδυ το Μαξίμου χωρίς συμφωνία για τη δόση (2,8 δισ.) του Μαρτίου και, όπως είπε ο Γ. Στουρνάρας, θα επανέλθει τον Απρίλιο, προφανώς για συζητήσεις που θα αφορούν και την επόμενη δόση (6 δισ.)".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "2η σύνταξη ποιοί τη δικαιούνται". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "οδηγίες για τη λήψη δεύτερης σύνταξης λόγω γήρατος για τους αυτοαπασχολουμένους παρέχει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας. Για όσους δεν έχουν συμπληρώσει την 20ετία μέχρι 31.1.2.2012, επέρχονται αλλαγές, με σημαντικότερη την αύξηση των ορίων ηλικίας".

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: "Ακροδεξιές συγγένειες". Η εφημερίδα υποστηρίζει "το μάτι κλείνει πλέον φανερά στην Ακροδεξιά η κυβέρνηση. Την ώρα που ο πρωθυπουργός κατακεραύνωνε τα «δύο άκρα» σε εκδήλωση της νεολαίας του κόμματός του, τρεις βουλευτές της Ν.Δ. έσπευσαν να τον διαψεύσουν, τείνοντας χείρα βοηθείας στον Ηλία Κασιδιάρη της Χρυσής Αυγής -καταψηφίζοντας την άρση της ασυλίας του- που τελικά θα καθίσει και πάλι στο εδώλιο του κατηγορουμένου για τον ξυλοδαρμό σε τηλεοπτικό στούντιο της βουλευτού του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη".

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ: "Τρόικα: Κατάσχεση της χώρας όπως υπογράψατε". Σύμφωνα με την εφημερίδα "το απόλυτο αδιέξοδο οδήγησε σε έναν απόλυτο εκβιασμό της Τρόικας προς τον Αντ. Σαμαρά και την κυβέρνησή του: Ή εφαρμόζετε αυτά που έχετε υπογράψει και για τα οποία έχετε δεσμευθεί ή οι δανειστές σας μπορούν να προχωρήσουν σε κατάσχεση της (ιδιωτικής) περιουσίας του ελληνικού κράτους, κάτι που προβλέπεται στη δανειακή σύμβαση. Το ραντεβού του Αντώνη Σαμαρά με την Τρόικα ανέδειξε το μέγεθος του αδιεξόδου".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Ασυμφωνία με τρόικα, εκκρεμής η δόση". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "χωρίς συμφωνία κατέληξε η χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνης Σαμαρά με την τρόικα, με αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις να διακοπούν προσωρινά και η καταβολή της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα να παραμένει σε εκκρεμότητα".

Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: "Δάνεια: 6 κινήσεις-ματ εάν δεν έχετε να πληρώσετε". Η εφημερίδα γράφει ότι "τουλάχιστον ένας στου δύο Ελληνες έχει στεγαστικό δάνειο, 8 στους 10 πιστωτική κάρτα ενώ πάνω από 4 στους 10 έχουν λάβει κάποιο καταναλωτικό δάνειο. Την ίδια ώρα ένας σους δύο δυσκολεύεται να πληρώσει τη μηνιαία δόση, ενώ ένας στους έξι ήδη καθυστερεί την πληρωμή με αποτέλεσμα να δέχεται αμέτρητα πιεστικά τηλεφωνήματα καθημερινά από την τράπεζά του".

Ο ΛΟΓΟΣ: "«Λευκός καπνός» στη Ρώμη «Μαύρος καπνός» στο Μαξίμου". Σύμφωνα με την εφημερίδα "χωρίς οριστικές αποφάσεις ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Πρωθυπουργού με την τρόικα. Μετά το τέλος της συνάντησης ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «έγινε σημαντική πρόοδος. Είμαστε κοντά σε όλα τα θέματα".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Επικίνδυνη παρέμβαση για το λαό και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "ο Ενεργειακός Χάρτης Πορείας για το 2050 της ΕΕ αποδεικνύει ότι κριτήριο της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ είναι η κερδοφορία των ευρωενωσιακών μονοπωλίων σε βάρος των λαών. Στον ενεργειακό τομέα οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στο επίπεδο των σχέσεων ΕΕ - Ρωσίας, αλλά και μεταξύ ανταγωνιστικών ευρωατλαντικών σχεδίων".

ΤΑ ΝΕΑ: "Γκρίζος καπνός από το Μαξίμου". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "με το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο να παραμένει το μεγάλο «αγκάθι», ολοκληρώθηκε χθες χωρίς τελική συμφωνία η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τους εκπροσώπους των δανειστών. Η κυβέρνηση πάντως εμφανίζεται αισιόδοξη ότι βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία για τη δόση".

Το ΠΟΝΤΙΚΙ: "Τα 7 κακά της μοίρας μας". Η εφημερίδα γράφει ότι "οι επτά αθεράπευτες πληγές της φορολογικης πολιτικής ύστερα από τρία χρόνια τρόικας. Τι θα μπορουσαν αλλά δεν έκαναν οι... εραστές των χαρατσιών".

City Press: "Συνέντευξη Φώτη Κουβέλη". Σύμφωνα με την εφημερίδα "την εφαρμογή της προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για τη σύσταση της κυβέρνησης συνεργασίας ζητά ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, επισημαίνοντας ότι ζητούμενο για τη ΔΗΜΑΡ είναι η αποτελεσματικότητα και η ταχύτητα του κυβερνητικού έργου και όχι ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Δεν βγήκε λευκός καπνός από το Μέγαρο Μαξίμου". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "χωρίς αποτέλεσμα και τελική συμφωνία ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την τρόικα. Ως εκ τούτου, το θρίλερ των διαπραγματεύσεων παρατείνεται μέχρι τα τέλη του μήνα, με την επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών, καθώς δεν κατέστη εφικτό να γεφυρωθούν οι διαφορές των δύο πλευρών σε κρίσιμα ζητήματα".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Συμφωνία... προσεχώς. Βήματα προσέγγισης κυβέρνησης-τρόικας". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "παρά το γεγονός ότι μένουν ανοικτά θέματα για συνολική συμφωνία στα επίμαχα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, η κυβέρνηση αισιοδοξεί για θετική έκβαση. Οι συνομιλίες θα επαναληφθούν τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου. Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών τονίζουν ότι σε κάθε περίπτωση η οριστική συμφωνία θα κλείσει «σε μερικές ημέρες». Διασφαλισμένη η δόση".

ΚΕΡΔΟΣ: "Με 1,5 δισ. ευρώ η Fairfax στο κατώφλι της Εθνικής". Η εφημερίδα γράφει ότι "«Φως στο τούνελ» της ανακεφαλαιοποίησης του ομίλου Εθνικής-Eurobank ενδέχεται, χωρίς να είναι βέβαιο σε πρώτη φάση, να δώσει το γνωστό καναδικό επενδυτικό fund, Fairfax Holding, που χαίρει της εκτίμησης των διεθνών αγορών, αφού άλλωστε έχει ανακηρυχθεί ως «σωτήρας» των ιρλανδικών τραπεζών".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Μας ζητούν 2 δισ. ευρώ για το κυπριακό πακέτο". Η εφημερίδα τονίζει ότι "κονδύλια 2 δισ. ευρώ ενδέχεται να κληθεί να καταβάλει η Ελλάδα για συμμετοχή στο ευρωπαϊκό πακέτο διάσωσης της Κύπρου. Τόσο περίπου είναι το ποσό που θα αναζητηθεί, ως ελληνική συμμετοχή στην ανακεφαλαιποίηση των κυπριακών τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα".

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου