Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Επισκόπηση τύπου 21/3/2013


Επισκόπηση τύπου 21/3/2013

Η σκληρή στάση της Ευρώπης για την Κύπρο, οι διαπραγματεύσεις της Κυπριακής κυβέρνησης με την Ρωσία και την τρόικα και οι επιπτώσεις των εξελίξεων στην Ελλάδα είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Η λύση για την Κύπρο!". Η εφημερίδα γράφει "σκληρό παιχνίδι από τη Μόσχα, άρχισε τις εχθροπραξίες το Βερολίνο. Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος θέτει την περιουσία της Εκκλησίας στη διάθεση της πατρίδας και προτείνει αγορά ομολόγων από πολίτες με ρήτρα φυσικού αερίου".

ΕΘΝΟΣ: "Ανώμαλη προσγείωση. Σφίγγει τη θηλιά η Ευρώπη". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "εγκλωβισμένη σε οδυνηρό αδιέξοδο βρίσκεται η Κύπρος. Οι προσπάθειες της κυβέρνησης προσκρούουν στην άρνηση της τρόικας να μετακινηθεί από τις αποφάσεις του Eurogroup. Αισιοδοξία δεν εμπνέουν ούτε τα μηνύματα από τη Μόσχα, οπου ο υπουργός Οικονομικών, Μ. Σαρρής, διαπραγματεύεται με το Κρεμλίνο".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Είναι σωτηρία η φυγή μας από το ευρώ!". Σύμφωνα με την εφημερίδα "γιατί είδα πως συμπεριφέρονται οι Ευρωπαίοι και πιστεύω ότι δεν θα αργήσει να καταρρεύσει η Ευρωζώνη. Πάντως, όταν θα φύγουμε εμείς από το Ευρώ θα φύγουν και άλλοι! Ο απώτερος στόχος των Ευρωπαίων εταίρων είναι να ελέγξουν και την Ελλάδα και την Κύπρο. Να ελέγξουν την ΑΟΖ την κυπριακή, γιατί δε θέλουν να έχει μονοπώλιο η Ρωσία και να εξαρτώνται οι χώρες της Ευρώπης και δη οι βόρειες από τη Ρωσία".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Στην πρέσα η Κύπρος για να υποκύψει στο «κούρεμα»". Η εφημερίδα γράφει ότι "η τρόικα απέρριψε τις εναλλακτικές προτάσεις. Προκλητικές δηλώσεις από Μέρκελ αλλά και Ολαντ. Ακαρπες οι χθεσινές διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα για δάνειο ή εξαγορά τράπεζας. Η Λευκωσία τώρα εξετάζει μικτό σχέδιο με φόρο έως 9,9% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ και εσωτερικό δανεισμό από τα Ταμεία".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Βασανιστήριο Μέρκελ στην Κύπρο". Σύμφωνα με την εφημερίδα "με μαρτύριο της σταγόνας θα μπορούσε να παραλληλιστεί η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Κύπρο, με στόχο την τελική συμφωνία με την τρόικα για υπογραφή δανειακής σύμβασης. Το σύνολο σχεδόν της κυπριακής πολιτικής ηγεσίας θεωρεί ότι τα νήματα αυτού του ιδιότυπου πολέμου νεύρων και δοκιμασίες αντοχών τα κινεί από το Βερολίνο η Ανγκελα Μέρκελ συνεπικουρούμενη από τον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και ηγέτες άλλων χωρών της Ευρωζώνης που λειτουργούν ως γερμανικοί δορυφόροι".

ΕΣΤΙΑ: "Πού οδηγεί η πολιτική των «όχι».Η εφημερίδα τονίζει ότι "στις 2 Απριλίου 2008, στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι η Ελλάδα είπε ένα μεγάλο «όχι». Αρνήθηκε την ένταξη του γειτονικού κρατιδίου των Σκοπίων, στην Βορειοατλαντική Συμμαχία και ήλθε σε ευθεία σύγκρουση με τον τότε πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζώρτζ Μπους τον νεώτερο. Στην Ελλάδα επικράτησε κλίμα θριαμβολογίας. Ομως μία πιο ψύχραιμη θεώρησις της ελληνικής στάσεως έδειχνε ότι η σύγκρουσις με τους συμμάχους μας εμπεριείχε σοβαρούς μελλοντικούς κινδύνους".

Η ΑΥΓΗ: "Σκληρή διαπραγμάτευση". Σύμφωνα με την εφημερίδα "δρόμο σε απάτητα εδάφη προσπαθεί να ανοίξει ουσιαστικά μόνη η Λευκωσία μετά το ηχηρό «όχι» της κυπριακής Βουλής στο σχέδιο του eurogroup για βαθύ «κούρεμα» των καταθέσεων. Η τρόικα, με τη Μέρκελ και τον Ολαντ μπροστά, επιμένει ότι η όποια αντιπρόταση της Κύπρου οφείλει να είναι στο πλαίσιο της αρχικής, αλλά τηρεί στάση αναμονής".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Μαχαίρι στις διπλές συντάξεις". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "μειώσεις έρχονται από τον Απρίλιο για περίπου 100.000 διπλοσυνταξιούχους, στους οποίους μέχρι σήμερα δεν κόπηκε η σύνταξή τους, ενώ άμεση αναστολή της καταβολής σύνταξης -από την 1η Μαΐου- προβλέπεται για περίπου 335.557 συνταξιούχους δεν δεν απογράφηκαν. Οι μειώσεις αφορούν κυρίως γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς και δικαστικούς".

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: "Ρώσικη ρουλέτα". Η εφημερίδα υποστηρίζει "πλησιάζει η ώρα μηδέν για την Κύπρο, η οποία σήμερα αναζητεί τη μαγική λύση από τη Μόσχα. Σήμερα και το κρίσιμο ραντεβού του Ντ. Μεντβιέντεφ με τον Ζ. Μπαρόζο. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται ακόμα το κούρεμα των καταθέσεων - τώρα από τα 50.000 ευρώ. Η τρομοκρατία της πτώχευσης παραμένει στο προσκήνιο. Οι Βρυξέλλες αναμένουν τη νέα κυπριακή πρόταση, αν και σκληραίνουν εκβιάζοντας για μνημονιακή λύση άμεσα".

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ: "Το κυπριακό ευρώ κρίνεται στη Μόσχα". Σύμφωνα με την εφημερίδα "η λύση του κυπριακού δράματος, που έχει τη μορφή της άμεσης ρευστότητας 5,5 δισ., παίζεται τις επόμενες ημέρες στη Μόσχα στις διαπραγματεύσεις με την κυπριακή αντιπροσωπεία".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Αγωνιώδεις προσπάθειες για λύση". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σε αγωνιώδεις διαβουλεύσεις για την εξεύρεση λύσης που θα άρει το υφιστάμενο αδιέξοδο βρίσκεται η κυπριακή ηγεσία, καθώς η Ε.Ε. και το ΔΝΤ εμφανίζονται να επιμένουν σε συμφωνία που θα προβλέπει «κούρεμα» των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες, ενώ η Μόσχα δεν εμφανίζεται πρόθυμη να προσφέρει βοήθεια, τουλάχιστον του μεγέθους που χρειάζεται η Λευκωσία".

Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: "Καταναλωτικά δάνεια. 7 λύσεις για κούρεμα με την ψιλή". Η εφημερίδα γράφει ότι "ουδέν κακόν αμιγές καλού έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και η ζωή τους επιβεβαιώνει. Σίγουρα το να χρωστάς τη σήμερον ημέρα, πόσο μάλλον στην Τράπεζα, είναι από μόνο του ένα μεγάλο βάρος. Κι όμως η πρόσφατη ιστορία από δανειολήπτες που κατάφεραν να δαμάσουν τα δάνεια τους, να πετύχουν γενναίο κούρεμα στις οφειλές τους προς τις Τράπεζες και να ξεκινήσουν μια νέα ζωή με μικρότερο βάρος αποτελεί το φως στο βάθος του τούνελ που μπορούν να δουν ακόμη και οι πιο δύσπιστοι".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Αγωνία χωρίς τέλος στην Κύπρο". Σύμφωνα με την εφημερίδα "σε βαρύ κλίμα πραγματοποιήθηκε η κρίσιμη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου στην Κύπρο, ενώ σήμερα το πρωί ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα έχει νέα σύσκεψη με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Αντιλαϊκά τα σενάρια για τη χρηματοδότηση της Κύπρου". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στον κυπριακό λαό απέναντι στους εκβιασμούς και στα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που του επιβάλλουν η ΕΕ, το ΔΝΤ, με τη συνενοχή των αστικών κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένων της κυπριακής και της ελληνικής, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου".

ΤΑ ΝΕΑ: "Από τη Ρωσία χωρίς αγάπη". Η εφημερίδα σημειώνει "σκληρή στάση απέναντι στην Κύπρο που αναζητεί σχέδιο σωτηρίας κρατά η Ρωσία, καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζονται. Καθοριστικές θα είναι οι επαφές που θα έχουν σήμερα στη Μόσχα για το θέμα αυτό ο ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο".

Το ΠΟΝΤΙΚΙ: "Πάρτε μιαν οκκάν αρτζίθκια". Η εφημερίδα γράφει ότι "η «μικρή» Κύπρος είπε το «Οχι» που δεν τόλμησαν οι «μεγάλοι» Ευρωπαίοι. Στημένη από τη Γερμανία η κρίση. Ολα τα σενάρια ανοιχτά - «πόλεμος» για τον ενεργειακό έλεγχο".

City Press: "Κυπριακό ντόμινο απειλεί στην Ελλάδα". Σύμφωνα με την εφημερίδα "με ποικίλες αντιδράσεις -από αμηχανία ως... πανηγυρισμούς- υποδέχθηκε ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδας την απόφαση της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων να απορρίψει, χωρίς μάλιστα, ούτε μία θετική ψήφο, την απόφαση του Eurogroup της περασμένης Παρασκευής για «κούρεμα» των καταθέσεων στις τράπεζες της χώρας, κατά 6,75% για ποσά ως 100.000 ευρώ και κατά 9,9% για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "«Φακελλάκι» και με το νόμο...".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Διαβουλεύσεις... θρίλερ για «plan B» στην Κύπρο". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "χαρακτηριστικά θρίλερ έχουν λάβει οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις στην Κύπρο μετά την απόρριψη από τη Βουλή της πρότασης του Eurogroup. Η τρόικα διατηρεί σκληρή γραμμή αρνούμενη να δεχθεί εναλλακτικές λύσεις και κυρίως εάν αυτές προέρχονται εκτός ΕΕ".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Αναζητούν συμβιβασμό". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "νεα ανατροπή του σκηνικού στην Κύπρο μετά την αδυναμία εξεύρεσης ουσιαστικής βοήθειας από τη Ρωσία. Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Ν. Αναστασιάδης και οι συνεργάτες του σε ανοικτή γραμμή με την τρόικα αναζητούν κοινά αποδεκτή λύση. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νέο σχέδιο που προτείνεται θα προβλέπεται η επιβολή φόρων στις καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ καθώς και η υποθήκη της περιουσίας των Ταμείων".

ΚΕΡΔΟΣ: "Γερμανικά Funds ορέγονται τις κυπριακές καταθέσεις". Η εφημερίδα γράφει ότι "οι καταθέσεις των 70 δισ. ευρώ, που βρίσκονται στις κυπριακές τράπεζες, έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον διάφορων funds, τα οποία άρχισαν ήδη να πολιορκούν μεγαλοκαταθέτες".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "«Μάχες» σε τριπλό μέτωπο για την κυπριακή διάσωση". Η εφημερίδα τονίζει ότι "σε τρία μέτωπα εκτυλίσσεται το «θρίλερ» των διαπραγματεύσεων για τη διάσωση της Κύπρου, χωρίς ωστόσο να διαφαίνεται προς το παρόν μια μορφή λύσης. Η κυβέρνηση της Λευκωσίας βρίσκεται σε πυρετώδεις επαφές τόσο στο εσωτερικό-αναζητώντας εναλλακτικές προτάσεις- όσο και στο εξωτερικό, με άξονες τις Βρυξέλλες και τη Μόσχα".

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου