Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 8/3/2013


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 8/3/2013

Τα θέματα της οικονομίας, και πιο συγκεκριμένα οι διαπραγματεύσεις της Κυβέρνησης με την Τρόικα για το κυπριακό μνημόνιο και ο αποκλεισμός του σεναρίου για κούρεμα καταθέσεων από πλευράς Κυβέρνησης, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του σημερινού Τύπου. Οι εφημερίδες γράφουν, μεταξύ άλλων, για τα νομοσχέδια που ενέκρινε χθες το Υπουργικό, το επτάμηνο βρέφος που δίνει μάχη για τη ζωή του, για εκμετάλλευση Ινδών εργατών στην Κύπρο και για τους εορτασμούς για το καρναβάλι.
                      
Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Αποκλείστηκε το κούρεμα καταθέσεων», αναφέρει ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποδεχθεί να συμπεριληφθούν στο μνημόνιο παράλογα μέτρα και μάλιστα σε τομείς όπου υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις με ισοδύναμο αποτέλεσμα. Αλλού γράφει ότι εγκρίθηκαν χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο νομοσχέδια για το πόθεν έσχες και για τιμωρία όσων πολιτειακών ή πολιτικών αξιωματούχων διαπιστωθεί ότι ασκούν πλημμελώς τα καθήκοντά τους. Αλλού γράφει ότι άρχισε επίσημα το καρναβάλι.

Η «Σημερινή» στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο «Πιέζει η Τρόικα, αντιστέκεται η Κύπρος» και γράφει ότι δεν έχουν τέλος οι απαράδεκτες αξιώσεις του ΔΝΤ, οι εκπρόσωποι του οποίου ανακυκλώνουν ή θέτουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, νέες σκληρές προτάσεις. Γράφει επίσης ότι σε ρυθμούς συνεδρίων κινούνται στο ΔΗΚΟ, μετά την «επιτυχή μάχη των προεδρικών εκλογών». Αλλού γράφει ότι μάχη για τη ζωή δίνει βρέφος που διαγνώστηκε με γρίπη Α, ενώ φαίνεται να πάσχει και από δύο άλλες ασθένειες.

Υπό τον τίτλο «Κούρεμα καταθέσεων τέλος» ο «Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριό του θέμα ότι τέλος στα σενάρια περί κουρέματος καταθέσεων φαίνεται να προκύπτει και το όλο θέμα εγκαταλείπεται από την Τρόικα και χώρες της Ευρώπης, που τελευταία ασκούσαν προκλητικές πιέσεις. Αλλού γράφει ότι άγρια εκμετάλλευση Ινδών εργατών παρατηρείται στην Κύπρο, όχι τόσο από εργοδότες, όσο από τα κυκλώματα που τους φέρνουν. Αλλού γράφει πως η Τουρκία φαίνεται να κρύβεται πίσω από κινήσεις στην Αίγυπτο που στοχεύουν να ακυρώσουν τη συμφωνία με την Κύπρο για την ΑΟΖ.

Η αγγλόγλωσση Cyprus Mail στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο «Το κράτος επιμένει ότι δεν θα υπάρξει κούρεμα» και γράφει ότι χθες η Κυβέρνηση ξεκαθάρισε στους διεθνείς δανειστές ότι δεν θα συζητήσει κούρεμα καταθέσεων, την ώρα που οι δύο πλευρές διαφωνούν στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους. Αλλού φιλοξενεί φωτογραφία και γράφει ότι άρχισαν σε όλη την Κύπρο οι εορτασμοί για το καρναβάλι, ενώ οι Κύπριοι γιόρτασαν χθες την Τσικνοπέμπτη. Γράφει ακόμα ότι οικογένεια Βρετανών προσφεύγει στο ΕΔΑΔ μετά από το θάνατο της κόρης τους από λάθος διάγνωση όπως ισχυρίζονται ιατρού στην Κυπρο.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο «Μάρτης γδάρτης» και αναφέρει ότι ξεκαθαρίζει το τοπίο όσον αφορά το μνημόνιο και την επίτευξη συμφωνίας με την Τρόικα που θα οδηγήσει στην οικονομική στήριξη της Κύπρου. Αλλού γράφει ότι τακτικές, χωριστές συναντήσεις εγκαινιάζει ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε μια προσπάθεια να επιτυγχάνονται συγκλίσεις στα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν την κυπριακή κοινωνία. Αλλού φιλοξενεί οδοιπορικό στην κατεχόμενη Λύση.

Υπό τον τίτλο «Μας βάζουν τη θηλιά στο λαιμό» στεγάζει το κύριό της θέμα η εβδομαδιαία «Γνώμη» που γράφει ότι Γιούρογκρουπ – Τρόικα – Γερμανοί σπρώχνουν την Κύπρο στον γκρεμό. Αλλού γράφει για ερωτηματικά για τα κίνητρα των εξαγγελιών της κυβέρνησης Αναστασιάδη για «έξυπνα εξοπλιστικά δόγματα» σε καιρούς οικονομικής κρίσης. Γράφει επίσης ότι στον ΔΗΣΥ «σφάζονται» οι δελφίνοι για την καρέκλα του αρχηγού.

Με τίτλο «Μάχη με την Τρόικα για εταιρικό φόρο» η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Κυπριακό Ποντίκι» γράφει ότι σκληρή μάχη δίνει τα τελευταία 24ωρα η Κυβέρνηση με την τρόικα, με στόχο την αποτροπή συμπερίληψης προνοιών στο κυπριακό μνημόνιο, οι οποίες θα αφοπλίσουν την κυπριακή οικονομία από τα πλεονεκτήματα της, με σκοπό να προκληθεί τέτοιας έκτασης οικονομική εξαθλίωση, έτσι ώστε κάποιοι να βάλουν χέρι στο φυσικό πλούτο της Κύπρου. Αλλού γράφει ότι ο Γιώργος Λιλλήκας ιδρύει κόμμα. Γράφει ακόμη ότι ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας “προκαλεί προβλήματα στο ΑΚΕΛ”.

Η αγγλόγλωσση “The Cyprus Weekly γράφει στο κύριο θέμα της ότι η Κύπρος ένιωσε χθες το θερμόμετρο να ανεβαίνει καθώς η Τρόικα ασκούσε σκληρές πιέσεις για περισσότερη λιτότητα από πλευράς Κυβέρνησης, την ώρα που Ευρώπη επιδιώκει να ολοκληρώσει το πακέτο διάσωσης εντός του μηνός. Φιλοξενεί επίσης συνέντευξη της πρώτης κυρίας, Άντρης Αναστασιάδη. Αλλού, σε ανταπόκριση από το Τορόντο, γράφει ότι καναδικές εταιρείες τρυπούν για χρυσό στην Κύπρο.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου