Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Επισκόπηση τύπου 28/3/2013


Επισκόπηση τύπου 28/3/2013

Οι αντιδράσεις στις αποφάσεις της Ευρωζώνης και τον σχεδιασμό της Γερμανίας για την ΕΕ, ο αντίκτυπος στην Ελλάδα των εξελίξεων στην Κύπρο, ο σχεδιασμός για μισθούς και συντάξεις κατ’ εντολή της τρόικα είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν τα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Η Κύπρος ανάβει το φιτίλι". Η εφημερίδα γράφει ότι "η Κύπρος ανάβει το φιτίλι και στην Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στον τέταρτο χρόνο του μνημονίου, με την ύφεση παντοδύναμη και χωρίς ελπίδες να αναταχθεί σύντομα η πραγματική οικονομία. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας προχθές έκανε λόγο για διαχειρίσιμες επιπτώσεις από την Κύπρο, τις οποίες, όπως είπε, πιστεύει ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει".

ΕΘΝΟΣ: "Σε ρυθμούς Αργεντινής η Κύπρος". Η εφημερίδα σημειώνει "πρωτοφανείς περιορισμοί για την ιστορία της ΕΕ στην κίνηση κεφαλαίων. Αδειοι δρόμοι, αναστολή λειτουργίας για βιομηχανίες, παύση καταβολής μισθών. Σβήνουν το φως τα νοικοκυριά για οικονομία στο ρεύμα".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ενωση... σιωνιστών Ελλάδος που «κάνει» Σιωνισμό!" Σύμφωνα με την εφημερίδα "Κ.Ι.Σ. και μεθόδευση-στήριξη σκοτεινών σχεδίων και μυστικών του Σιωνισμού... Σιωπά το Κεντρικό Ισραηλιτικο Συμβούλιο για το αφορολόγητο που του χάρισε το ελληνικό δημόσιο με... πλαστά ΦΕΚ!

" ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Το σχέδιο για μισθούς χωρίς τριετίες". Η εφημερίδα γράφει ότι "κριτήρια που μετατρέπουν σε «ασανσέρ» τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ, νομοθετεί με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου εντός της εβδομάδας το υπουργείο Εργασίας, ενώ την ίδια στιγμή η τρόικα φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», να προβάλλει ενστάσεις στη διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού, βάζοντας στο στόχαστρο την πλήρη κατάργηση των τριετών από το 2014".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Η ευρωζώνη στο απόσπασμα". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "το μοντέλο της Κύπρου, το οποίο συζητείται να εφαρμοσθεί και σε άλλες χώρες, προκαλεί κλυδωνισμούς στα θεμέλια της Ευρωζώνης. Αμφισβητείται η ικανότητα των πολιτικών να ελέγξουν την κρίση, φουντώνει ο ευρωσκεπτικισμός και πληθαίνουν οι φωνές κατά του ευρώ".

ΕΣΤΙΑ: "Πώς αντιδρούν τώρα οι Κύπριοι". Η εφημερίδα τονίζει ότι "όποιος παρηκολούθησε τις ημέρες αυτές τους τηλεοπτικούς σταθμούς της Κύπρου, διεπίστωσε την διαφορά. Εκεί οι συζητήσεις αφορούν στο μέλλον. Πώς θα ξεπερασθή η κρίσις και τι πρέπει να κάνουν οι ίδιοι οι Κύπριοι για να αποκατασταθή η τεράστια ζημιά από την συρρίκνωση του τραπεζικού τους συστήματος, που ήταν η ναυαρχίς της κυπριακής οικονομίας".

Η ΑΥΓΗ: "Ευρώπη των λαών ή αυλή της Γερμανίας;". Σύμφωνα με την εφημερίδα "σε οριακό σημείο έχει οδηγηθεί από τους Γερμανούς και τους συμμάχους τους το εγχείρημα της Ενωμένης Ευρώπης. Η επιδίωξη του διδύμου Μέρκελ-Σαρκοζί να τεθεί η Ευρώπη υπό γερμανική κηδεμονία απειλεί την Ε.Ε. με διάλυση αν δεν αποκρουστεί άμεσα. Η απαίτηση των Γερμανών να ελέγξουν απόλυτα τη ροή του χρήματος μέσω της δυνατότητας κουρέματος των καταθέσεων απειλεί να βυθίσει τον ευρωπαϊκό Νότο, να διαλύσει την Ευρωζώνη και να επαναφέρει την Ευρώπη στην εποχή των εθνικών συγκρούσεων".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Ρυθμίζουν τα κόκκινα δάνεια". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "την αναθεώρηση του νόμου 3869/2010, που είναι γνωστός και ως νόμος Κατσέλη, για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά προωθεί η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους λόγω της μείωσης που έχει υποστεί το εισόδημά τους εξαιτίας της οικονομικής κρίσης".

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: "Στο βαγόνι του ευρωτρόμου". Η εφημερίδα υποστηρίζει "φωτιές ανάβει στην Ευρώπη ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς δείχνει το «κούρεμα» ως μέσο εξυγίανσης των τραπεζών σε χώρες του Βορρά και του Νότου με χρηματοπιστωτικό πρόβλημα. Οι Βρυξέλλες σε ρόλο πυροσβέστη επιχειρούν να καθησυχάσουν τις αγορές και την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. Αποστάσεις κρατάει και το Βερολίνο".

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ: "Τρία κοράκια τζογάρουν την Κύπρο". Σύμφωνα με την εφημερίδα "Σόρος, Μέρκελ και Λαγκάρντ κερδοσκοπούν με τη δυστυχία της μεγαλονήσου".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Κρίσιμο τεστ για τις τράπεζες στην Κύπρο". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "κρίσιμη για τις τράπεζες αλλά και την ίδια την πορεία της κυπριακής οικονομίας είναι η σημερινή ημέρα, καθώς τα τραπεζικά ιδρύματα στη Μεγαλόνησο ανοίγουν για πρώτη φορά μετά τις 16 Μαρτίου με αυστηρούς περιοριστικούς όρους στην κίνηση κεφαλαίων και στις συναλλαγές. Οι περιορισμοί καθορίστηκαν με Π.Δ. του υπουργείου Οικονομικών, που εκδόθηκε αργά χθες το βράδυ".

Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: "Καταθέσεις. Η αλήθεια για τα λεφτά σας". Η εφημερίδα γράφει ότι "τρία χρόνια πίσω μας έφεραν οι δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπε ότι στο εξής θα θίγονται και οι τράπεζες οι ίδιες και οι καταθέτες. Δηλώσεις οι οποίες έχουν προκαλέσει αναστάτωση όχι μόνο στους καταθέτες, στις αγορές αλλά και στους αρχηγούς των κρατών - μελών της ΕΕ".

Ο ΛΟΓΟΣ: "«Αποφασίζομεν και διατάσσομεν». Πλαφόν σε μετρητά αναλήψεις και επιταγές". Σύμφωνα με την εφημερίδα "σκληρά μέτρα περιλαμβάνει το Προεδρικό Διάταγμα που εκδόθηκε από το κυπριακό υπουργείο Οικονομικών για τους περιορισμούς που θα επιβληθούν στην αγορά για «λόγους έκτακτης ανάγκης», μετά τη συμφωνία του Eurogroup για την κυπριακή οικονομία".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Απεργία εργατών μετάλλου σήμερα σε όλη τη χώρα". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "με πανελλαδική 24ωρη απεργία σήμερα και συγκεντρώσεις σε διάφορες πόλεις της χώρας απαντούν οι μεταλλεργάτες στην πολιτική που συντρίβει τα εργασιακά τους δικαιώματα και καταστρέφει τομείς του κλάδου, όπως ναυπηγεία, αμυντική βιομηχανία κ.λπ.".

ΤΑ ΝΕΑ: "Κύπρος: Αγωνία. Ελλάδα: Ψυχραιμία. Ευρώπη: Διχασμός". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "με αστυνομική προστασία -αλλά και δρακόντειους περιορισμούς στις αναλήψεις- ανοίγουν σήμερα οι τράπεζες στη Μεγαλόνησο, όπου κυριαρχεί η αγωνία, καθώς τα οικονομικά προβλήματα καθημερινά διογκώνονται. Με ψυχραιμία η ελληνική οικονομία προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κυπριακή κρίση, καθώς εκατοντάδες ελληνικές επιχειρήσεις που διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς στην Κύπρο βρίσκονται αντιμέτωπες με μεγάλη έλλειψη ρευστότητας. Βρυξέλλες και Βερολίνο προσπαθούν τώρα να κατευνάσουν τις ανησυχίες".

Το ΠΟΝΤΙΚΙ: "Στον τοίχο Αθήνα - Λευκωσία". Η εφημερίδα γράφει ότι "μαύρα μαντάτα έρχονται από το Βερολίνο, το οποίο, μετά την εισβολή και καθυπόταξη της Κύπρου, τώρα πλέον... ξεσαλώνει. Πατώντας πάνω στο σαθρό έδαφος της ανεπάρκειας του πολιτικού προσωπικού της Μεγαλονήσου, το οποίο στάθηκε ανίκανο και απαράσκευο να στηρίξει το τρανταχτό «Οχι» του κυπριακού λαού, η Γερμανία βρήκε, όπως προηγουμένως και στην Ελλάδα, μια θαυμάσια ευκαιρία για επίδειξη δύναμης".

City Press: "Κυπριακές επιπλοκές για Ελλάδα - Νότο". Σύμφωνα με την εφημερίδα "απομακρύνεται η ανάκαμψη της οικονομίας. Η «μέθοδος Ντάισελμπλουμ» στέλνει τα κεφάλαια από το Νότο στο Βορρά".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Περιορισμοί σε συναλλαγές και στην κίνηση κεφαλαίων". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "στην επιβολή σκληρών περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές, όταν φυσικά επαναλειτουργήσουν οι τράπεζες, προχώρησε η κυπριακή κυβέρνηση με ειδικό προεδρικό διάταγμα. Μεταξύ άλλων τίθεται σε εφαρμογή απαγόρευση μεταφοράς χαρτονομισμάτων στο εξωτερικό σε ευρώ ή συνάλλαγμα άνω του ποσού των 3.000 ευρώ σε μετρητά και των 5.000 ευρώ με πιστωτική, χρεωστική ή προπληρωμένη κάρτα".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Κυπριακός ιός πλήττει τις μετοχές στο Χ.Α.". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "χαρτοφυλάκια του εξωτερικού, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, είτε προχωρούν σε εντολές πωλήσεων ιδιαίτερα σε εταιρείες οι οποίες έχουν σχέση με την Κύπρο, είτε αναστέλλουν εντολές αγοράς που είχαν δοθεί τις προηγούμενες ημέρες αναμένοντας τις εξελίξεις".

ΚΕΡΔΟΣ: "Κυπριακές αναταράξεις στα ταμεία των επιχειρήσεων". Η εφημερίδα γράφει ότι "αναταράξεις στα ταμεία των ελληνικών επιχειρήσεων προκαλούν η κυπριακή κρίση, το κούρεμα των καταθέσεων και οι περιορισμοί στην κίνηση των κεφαλαίων. Στην Κύπρο δραστηριοποιούνται εκατοντάδες ελληνικές επιχειρήσεις και άλλες χρησιμοποιούν την Κύπρο ως βάση των συναλλαγών τους".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Το πακέτο της Κύπρου τρομάζει την Ευρωζώνη". Η εφημερίδα τονίζει ότι "σε ντόμινο απειλεί να εξελιχθεί η κυπριακή κρίση, καθώς αγγίζει πλέον όχι μόνο χώρες που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, αλλά και χώρες με υπερμεγέθη τραπεζικά συστήματα, όπως η Μάλτα, το Λουξεμβούργο και η Σλοβενία, που μέχρι τώρα είχαν καταφέρει να παραμείνουν αλώβητες από την κρίση".

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου