Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 23/3/2013

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 23/3/2013

Η χθεσινή έγκριση από τη Βουλή των κυβερνητικών νομοσχέδιων που αφορούν την οικονομία, η μετάβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας και των πολιτικών αρχηγών στις Βρυξέλλες για το ύψος του κουρέματος των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου και η αυριανή συνεδρία του Γιούρογκρουπ, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων. Ο Τύπος ασχολείται επίσης με τις επιπτώσεις της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά, την πώληση των τραπεζών Κύπρου και Λαϊκή στην Ελλάδα, τους θυελλώδεις ανέμους που έπνεαν χθες στην Κύπρο τη συγνώμη Νετανιάχου στον Ερντογάν για τον θάνατο επιβαινόντων στο τουρκικό πλοίο του Μαβί Μαρμαρά.

Η εφημερίδα «Αλήθεια» με τίτλο «Η Κύπρου σώζεται με μεγάλο κούρεμα» γράφει ότι κλείνει σήμερα εκτός απροόπτου το πακέτο και πως η Βουλή συνέρχεται σήμερα για να ψηφίσει επί του τελευταίου νομοσχεδίου του πακέτου διάσωσης. Αλλού αναφέρεται σε βόμβα Λαγκάρντ στο Γιούρογκρουπ της περασμένης εβδομάδας, η οποία είχε ενημερώσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι το δημόσιο χρέος της Κύπρου ήταν διπλάσιο και είχε φτάσει τα 2,5 δις ευρώ. Σε άλλο θέμα γράφει για την συγνώμη του Ισραηλινού Πρωθυπουργού προς την Τουρκία μετά από παραίνεση του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα.

Η εφημερίδα «Πολίτης» με τίτλο «Ψηφίζουν κούρεμα, πετάνε για Βρυξέλλες» αναφέρει ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στέλνει αεροπλάνο για τον Πρόεδρο και τους πολιτικούς αρχηγούς και πως η τελική διαπραγμάτευση και το Γιούρογκρουπ θα είναι την Κυριακή. Αλλού γράφει για ψαλίδι 20-25% στις καταθέσεις μόνο της Τράπεζας Κύπρου και πως διασώζονται οριστικά οι καταθέσεις των 100.000 ευρώ. Σε άλλο θέμα γράφει για ανεμοδαρμένη Κύπρος αφού χθες οι θυελλώδεις άνεμοι, μέχρι και 9 μποφόρ, προκάλεσαν ζημιές, ενώ σε επιφυλακή τέθηκαν ομάδες διάσωσης, πυροσβεστική και αστυνομία.

Η εφημερίδα «Η Σημερινή» με τίτλο «Ο λόγος τώρα στις Βρυξέλλες» γράφει ότι εγκρίθηκαν χθες από τη Βουλή τα νομοσχέδια για τον τραπεζικό τομέα, συνέρχεται αύριο το Γιούρογκρουπ και μεταβαίνει στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος με τους πολιτικούς αρχηγούς. Σε άλλο θέμα γράφει ότι επικρατεί φόβος, άγχος και θυμός στους πολίτες, αδειάζουν τα ράφια των υπεραγορών και υπάρχει συνωστισμός για παραλαβή τροφίμων στα κοινωνικά τροφίμων. Αλλού γράφει ότι τα υποκαταστήματα των τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής στην Ελλάδα πωλήθηκαν στην Τράπεζα Πειραιώς.

Η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο «Στις Βρυξέλλες για κούρεμα» γράφει ότι ο Πρόεδρος και οι αρχηγοί μεταβαίνουν στο Γιούρογκρουπ για τον καθορισμό του ποσοστού, προσθέτοντας ότι η Τρόικα απειλούσε και για κλείσιμο της Τράπεζας Κύπρου. Αλλού γράφει ότι η Μόσχα δεν θέλει βάση, ούτε τράπεζες, ενώ φαίνεται να επιδιώκεται η συμμετοχή της Gazprom στο παιχνίδι των τιμών πώλησης του φυσικού αερίου, όπως και στον τερματικό σταθμό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι εδώ και ένα χρόνο ήταν αδρανές το σχέδιο για αναδιάρθρωση της Λαϊκής.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα «Cyprus mail» με τίτλο «Έχουμε όλοι μερίδιο ευθύνης» γράφει ότι ο κυβερνών ΔΗΣΥ ζητεί συγνώμη καθώς η Βουλή ενέδωσε απρόθυμα στην πίεση της Τρόικας. Αλλού γράφει ότι η αστυνομία προειδοποίησε τους πελάτες τραπεζών που κάνουν ανάληψη χρημάτων από τα ΑΤΜ να είναι επιπλέον προσεκτικοί. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δηλώσεις του Κύπριου Νομπελίστα και Προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας, Χριστόφορου Πισσαρίδη χθες στο συνέδριο του Economist στη Λευκωσία και γράφει ότι οι μέρες που η Κύπρος ήταν χρηματοπιστωτικό κέντρο πέρασαν, προς το παρόν.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου