Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Επισκόπηση τύπου 22/3/2013


Επισκόπηση τύπου 22/3/2013

Το τελεσίγραφο της ΕΕ στην Κύπρο, οι εξελίξεις στην μεγαλόνησο και οι επιπτώσεις στην Ελληνική οικονομία είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν τα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Εθνική λεηλασία". Η εφημερίδα γράφει ότι "οι εξελίξεις χθες στη Μεγαλόνησο ήταν καταιγιστικές, οι πληροφορίες εναλλάσσονταν με ταχύτητα φωτός, τα παιχνίδια και οι εκβιασμοί συνεχίζονταν χωρίς ανάσα, οι θέσεις στη σκακιέρα άλλαζαν διαρκώς και η αβεβαιότητα έμοιαζε το κυρίαρχο στοιχείο".

ΕΘΝΟΣ: "Τελεσίγραφο χρεοκοπίας από την Ευρώπη". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η απειλή της άτακτης χρεοκοπίας και της εξόδου από την Ευρωζώνη αιωρείται πάνω από την Κύπρο, καθώς λίγες ώρες απομένουν για την εκπνοή του τελεσίγραφου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που θα σημάνει διακοπή της χρηματοδότησης".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Αφορολόγητο με πλαστά (;) ΦΕΚ το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο!". Σύμφωνα με την εφημερίδα "την ώρα που οι διεθνείς τοκογλύφοι πίνουν το αίμα του ελληνισμού αφορολόγητο με πλαστά (;) ΦΕΚ το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο! Το «έγκλημα» υπέγραψε ο... γέρος της Δημοκρατίας! Τα γνωρίζετε αυτά κύριε Σαμαρά που τραβιέστε στις συναγωγές τους;".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Τελεσίγραφο με λήξη τη Δευτέρα". Η εφημερίδα επισημαίνει "η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα θα σταματήσει να παρέχει ρευστότητα στις τράπεζες της Κύπρου, αν δεν υπάρξει πρόγραμμα προσαρμογής. Ταμείο αλληλεγγύης αποφάσισε να συστήσει η κυβέρνηση, για το οποίο ωστόσο εκφράζει έντονες επιφυλάξεις η τρόικα".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Τα μυστικά του πολέμου Κύπρου - Γερμανίας". Η εφημερίδα γράφει "το αδιέξοδο των συνομιλιών Μόσχας - Λευκωσίας άλλαξε τη γραμμή πλεύσης της κυπριακής κυβέρνησης. Οι Κύπριοι θυσίασαν τη Λαϊκή Τράπεζα κλείνοντας το μάτι στις Βρυξέλλες, που υποδέχθηκαν θετικά την απόφαση. Η προσπάθεια των Κυπρίων με την εναλλακτική λύση του Ταμείου Αλληλεγγύης να μετριάσουν το «κούρεμα» των καταθέσεων".

ΕΣΤΙΑ: "Ακροβασίες χωρίς δίχτυ. Το «όχι» των Κυπρίων προς τους Ευρωπαίους". Η εφημερίδα τονίζει ότι "επί μία εβδομάδα η Κύπρος ακροβατεί, έχοντας ταυτόχρονα κόψει το δίχτυ ασφαλείας που διέθετε. Την περασμένη Παρασκευή ελήφθη η απόφασις του Eurogroup για το «κούρεμα» των τραπεζικών της καταθέσεων. Αν οι Κύπριοι την είχαν αποδεχθή αμέσως, διαπραγματευόμενοι ενδεχομένως την βελτίωση κάποιων όρων για την διασφάλιση των μικροκαταθετών -κάτι που είχε άλλωστε προταθή από το Eurogroup- οι Κυπριακές τράπεζες θα είχαν ανοίξει κανονικά την Τρίτη με πλήρη κάλυψη ρευστότητος εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης. Αυτό ήταν το δίχτυ ασφαλείας".

Η ΑΥΓΗ: "Εγκαταλείπουν την Κύπρο στον εκβιασμό της Μέρκελ". Σύμφωνα με την εφημερίδα "κλεισμένος και απομονωμένος στο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς παρακολουθεί άλαλος τις εξελίξεις και τη διαπραγμάτευση των όρων δανεισμού της Κύπρου που επέβαλε στη Μέρκελ και την τρόικα η «μικρή Λευκωσία». Ακόμη και ο λαλίστατος κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να απαντήσει ονομαστικά στο «δριμύ κατηγορώ» του ΣΥΡΙΖΑ προς τον αρχηγό του".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Αυθαίρετα. Νέες διευκολύνσεις". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σε μια προσπάθεια να καταστήσει τη ρύθμιση πιο προσιτή, ειδικά εν μέσω της δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας που βιώνουν τα περισσότερα νοικοκυριά, το ΥΠΕΚΑ προσανατολίζεται στην αύξηση του αριθμού των δόσεων αποπληρωμής του ειδικού προστίμου και στη θέσπιση ευνοϊκότερων ρυθμίσεων για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Οι αλλαγές θα ενσωματωθούν στο νέο σχέδιο για τα αυθαίρετα, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες".

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: "Παίζουν τα ρέστα τους". Η εφημερίδα γράφει ότι "σκληρή όσο ποτέ άλλοτε η Α. Μέρκελ απαιτεί υποταγή της Κύπρου για ένα σχέδιο διάσωσής της εντός του ευρώ, με την ΕΚΤ να δίνει τελεσίγραφο για ρευστότητα έως και τη Δευτέρα. Την ίδια ώρα ο αμερικανικός οίκος Fitch απειλεί με υποβάθμιση των τραπεζών της ευρωζώνης. Η Ρωσία βάζει στον πάγο την Κύπρο τιμωρώντας την για τους χειρισμούς της και τον Μ. Σαρρή να περιμένει στον προθάλαμο του ομολόγου μια απάντηση".

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ: "Ευρω-ραγιαδισμός τέλος από Κύπρο". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η Κύπρος άλλαξε τα δεδομένα της Ευρωζώνης. Όπως έλεγε και υψηλόβαθμος κρατικός παράγοντας της Μεγαλονήσου τίποτα πια δεν θα είναι το ίδιο για την επόμενη ημέρα και για τη Μέρκελ. Ο νέος ηθικοοικονομισμός του νέου γερμανικού δόγματος, όπως τον χαρακτήρισαν Ελληνες παράγοντες, φαίνεται ότι βρήκε κατ΄αρχάς την εφαρμογή του στη μικρή Κύπρο".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Η πίεση ξαναφέρνει «κούρεμα»". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "υπό την πίεση της Ευρωζώνης, η οποία δια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας απείλησε με διακοπή της παροχής ρευστότητας στις κυπριακές τράπεζες, και την άκαρπη έκβαση των συνομιλιών με τη Μόσχα, η Λευκωσία διαμορφώνει νέα πρόταση που περιλαμβάνει: πρώτον, διαχωρισμό της Λαϊκής Τράπεζας σε «καλή» και «κακή», με μεγάλες απώλειες για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ".

Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: "Φέσια από ενοίκια: Οδηγός για να πάρετε τα λεφτά σας". Η εφημερίδα γράφει ότι "τουλάχιστον 40.000 ιδιοκτήτες έχουν προχωρήσει στην παραχώρηση ανείσπρακτων οφειλών ενοικίων προς τις κατά τόπους εφορίες. Την ίδια ώρα 300.000 ακίνητα είναι κενά. Από αυτά που μισθώνονται, εκτιμώνται σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς που μίλησαν στη «Ν» στις 700.000, τα 300.000 αυτών οι μισθωτές καθυστερούν να πληρώσουν το ενοίκιο από δύο μέχρι και έξι μήνες ή σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα κι ένα χρόνο".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Κύπρος ώρα μηδέν". Σύμφωνα με την εφημερίδα "σφίγγει ο κλοιός γύρω από την Κύπρο με την Ευρωζώνη και κυρίως τη Γερμανία που κινεί τα νήματα να πιέζει για την αποδοχή της απόφασης για κούρεμα των καταθέσεων, να επεξεργάζεται σχέδιο εξόδου από το ευρώ, τη Ρωσία να αρνείται βοήθεια και την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα να κλείνει τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης τη Δευτέρα".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Να δυναμώσει το δικό του «όχι» ο κυπριακός λαός". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "στη δημιουργία ενός Επενδυτικού Ταμείου Αλληλεγγύης που θα περιλαμβάνει τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, την κρατική και εκκλησιαστική περιουσία αλλά και άλλους πόρους από φορολογία, καταλήγουν κυβέρνηση και κόμματα στην Κύπρο για τη διαχείριση της κρίσης, γεγονός που θα οδηγήσει σε άγρια αντιλαϊκά μέτρα". Στο Καρφί του Σαββατοκύριακου: Τσιπριακό. Σπεκουλάρει ο Αλέξης στο δράμα της Κύπρου". Εκτακτη εισφορά σε εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ και φόρο στις καταθέσεις σχεδίαζε ο ΣΥΡΙΖΑ. Μετά όμως, την κατακραυγή που ξέσπασε στη Μεγαλόνησο από την απόφαση του Eurogroup, την έκανε γυριστή. Οπως ακριβώς έκανε και για την Ελλάδα".

ΤΑ ΝΕΑ: "Με κομμένη την ανάσα" Η εφημερίδα σημειώνει ότι "από μια κλωστή κρέμεται η κυπριακή οικονομία, ενώ οι δανειστές απαιτούν συνεχώς περισσότερα από την πολιτική ηγεσία της Μεγαλονήσου: σε μία δραματική τηλεδιάσκεψη χθες το βράδυ - και ενώ είχε προηγηθεί ένταση στους δρόμους της Λευκωσίας από τραπεζοϋπαλλήλους που κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους - οι υπουργοί-μέλη του Eurogroup απαίτησαν να μη θιγούν οι καταθέσεις κάτω των 100.000 και ζήτησαν νέα συνολική πρόταση από την κυπριακή κυβέρνηση".

6ΜΕΡΕΣ: "Τέσσερις μάχες, τέσσερα γεράκια". Η εφημερίδας υποστηρίζει ότι "ένα άνευ προηγουμένου παζάρι πάνω στο τραπεζικό «πτώμα» της Κύπρου εξελίσσεται τις τελευταίες μέρες πίσω από τις κλειστές πόρτες της Ε.Ε., της Ουάσινγκτον, της Ρωσίας και της Αγκυρας. Ολοι ανεξαιρέτως θα επωφεληθούν με τον δικό τους τρόπο από τη διάλυση του προφίλ της Κύπρου ως εύρωστου χρηματοπιστωτικού συστήματος".

PRESStime: "Τους ξεγύμνωσε η Αφροδίτη". Σύμφωνα με την εφημερίδα "παρά τις πιέσεις, τους εκβιασμούς, τη δρομολογούμενη λύση εντός της Ευρωζώνης, η κυπριακή κυβέρνηση θα έχει κάτι περισσότερο να κερδίσει σε σχέση με την αρχική-πρωτοφανή απόφαση του Eurogroup. Οι Ρώσοι έκαναν πίσω, αλλά το μονίμως κατηγορούμενο «σάπιο κυπριακό κατεστημένο» στάθηκε όρθιο και προκάλεσε βέρτιγκο στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Τέλος χρόνου για την Κύπρο".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Το Eurogroup... περιμένει την πρόταση της Κύπρου". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "την ετοιμότητά του να συζητήσει τις νέες προτάσεις της κυπριακής κυβέρνησης, εφόσον όμως αυτές γίνουν αποδεκτές από την τρόικα, εξέφρασε το Eurogroup. Σε χθεσινή τηλεδιάσκεψή τους οι υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης τόνισαν ότι θα πρέπει να υπάρξει απόλυτη προστασία των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ, αλλά άφησαν να εννοηθεί ότι για μεγαλύτερα ποσά παραμένει η θέση ως προς την επιβολή εφάπαξ φόρου".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Εκρυθμη κατάσταση στην Κύπρο ...και μίνι «Γιάλτα» Ε.Ε.-Ρωσίας". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "δραματική αλλαγή σκηνικού από ώρα σε ώρα. Νέα προθεσμία από το Eurogroup για εναλλακτικό σχέδιο από τη Λευκωσία. Κεφάλαια 3 δισ. από τα Ταμεία και πάνω από 2 δισ. από το «σπάσιμο» της Λαϊκής, το plan B της Κύπρου. Σύγχυση και πανικός στο νησί με κλειστές τράπεζες".

Η ΑΞΙΑ: "Το κούρεμα, το... plan B και οι κωλοτούμπες". Σύμφωνα με την εφημερίδα "σε... σταυρόλεξο για πολύ δυνατούς λύτες εξελίσσεται η κατάσταση στην Κύπρο. Από τη μια πλευρά η τρόικα σκληραίνει τη στάση της, η Ρωσία ζητάει ανταλλάγματα για να ανοίξει το... θησαυροφυλάκιό της και μάλλον αναδιπλώνεται, και ταυτόχρονα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στέλνει τελεσίγραφο προς την κυπριακή κυβέρνηση ότι θα διακόψει την έκτακτη χρηματοδότηση στις 26 Μαρτίου".

ΚΕΡΔΟΣ: "Στο χείλος του γκρεμού". Η εφημερίδα γράφει ότι "στο χείλος του γκρεμού βρίσκεται πλέον η Κύπρος, έπειτα από μία δραματική νύχτα και με τον εφιάλτη της χρεοκοπίας πιο κοντά από ποτέ. Η «θυσία» της Λαϊκής Τράπεζας και το «πάγωμα» των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ ήταν το τελικό «χαρτί» που έπαιξε η κυπριακή κυβέρνηση για να πετύχει τη συμφωνία διάσωσης με την τρόικα χωρίς γενικευμένο «κούρεμα» των τραπεζικών καταθέσεων - ωστόσο, όλα παρέμεναν ανοιχτά και, κυρίως, υπό την αίρεση της έγκρισης του Eurogroup, το οποίο στην τηλεδιάσκεψη δεν αποσαφήνισε το σκηνικό".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Πρώτο βήμα προσέγγισης Λευκωσίας και Βρυξελλών". Η εφημερίδα τονίζει ότι "βήματα αμοιβαίας προσέγγισης -μετά την ένταση των τελευταίων ημερών- έκαναν χθες η Λευκωσία και οι Βρυξέλλες δημιουργώντας ελπίδες πως η κρίση θα αντιμετωπισθεί έγκαιρα και αποτελεσματικά"

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου