Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Επισκόπηση τύπου 19/3/2013


Επισκόπηση τύπου 19/3/2013

Οι εξελίξεις στην Κύπρο μετά την απόφαση του Eurogroup για το κούρεμα των καταθέσεων στις Κυπριακές τράπεζες, ο κόκκινος συναγερμός που χτύπησε για την Ελλάδα αλλά και οι αντιδράσεις για την απόφαση είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Αττίλας στις καταθέσεις". Η εφημερίδα γράφει "άνοιξαν οι πύλες της κολάσεως στην ευρωζώνη. Σκηνές Αργεντινής το Σάββατο έξω από τις τράπεζες στη μαρτυρική Μεγαλόνησο. Εν ψυχρώ άδειασμα Σόιμπλε στον Αναστασιάδη ("αυτός το ζήτησε"). Εξαλλος ο πρόεδρος Πούτιν για επίθεση στα ρωσικά κεφάλαια. Μερική υποχώρηση για το ύψος του "κουρέματος" μετά τις σφοδρότατες αντιδράσεις του κυπριακού λαού".

ΕΘΝΟΣ: "Η Κύπρος με το πιστόλι στον κρόταφο". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε συνθήκες απροκάλυπτων εκβιασμών η Κύπρος καλείται εντός των αμέσως προσεχών ωρών να λάβει αποφάσεις, οι πραγματικές διαστάσεις των οποίων υπερβαίνουν το πλαίσιο των τραπεζικών καταθέσεων. Είναι καθοριστικής σημασίας για την επιβίωση και την πορεία της χώρας. Οι καταιγιστικές εξελίξεις αποτελούν θρυαλλίδα στα θεμέλια του μοντέλου ανάπτυξης που οικοδομήθηκε το 1974 και στηρίχθηκε στο τραπεζικό σύστημα".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ελπίδιος:Ετος πολέμου θα είναι το 2013!" Σύμφωνα με την εφημερίδα "συγκλονιστικά τα όσα προλέγει ο χαρισματικός ρασοφόρος για τα μελλούμενα. Οι προφήτες όπως ήταν ο Παΐσιος και άλλοι, δεν είπαν την ωμή αλήθεια. Αλλά η ωμή αλήθεια έρχεται. Και είναι φρικτή. Το αίμα... θα αγγίξει τις πύλες του Πατριαρχείου".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ευρω-ριφιφί άνοιξε τον ασκό του Αιόλου". Σύμφωνα με την εφημερίδα "σε ρόλο Αττίλα η ΕΕ καταλαμβάνει οικονομικά τη Μεγαλόνησο. Ελιγμός από το Eurogroup μετά το σάλο:μηδενική επιβάρυνση για καταθέσεις έως 100.000 ευρώ. Ο Σόιμπλε καρφώνει τον Αναστασιάδη ο οποίος απαντά "Χαιρετίσματα στη Μέρκελ".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Λεηλασία της Κύπρου με γερμανική σφραγίδα".Η εφημερίδα γράφει ότι "Μέρκελ και Σόιμπλε άνοιξαν την πόρτα του φρενοκομείου. Σεισμός στην ευρωζώνη και όλο τον πλανήτη από την πρωτοφανή απόφαση για αρπαγή μεγάλων και μικρών καταθέσεων. Φόβοι για ντόμινο στον ευρωπαϊκό Νότο. Πανικός σε Βερολίνο και Βρυξέλλες, που διαπιστώνουν ότι το μέτρο δεν περνά από την Κυπριακή Βουλή και προσπαθούν να ωραιοποιήσουν τη ληστρική επίθεση".`

ΕΣΤΙΑ: "Κίνδυνος τσουνάμι από την Κύπρο". Η εφημερίδα τονίζει ότι "η απόφασις του Eurogroup για το "κούρεμα" των τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο στηρίχθηκε στην αρχή "ο τρώσας και ιάσεται". Η έννοια είναι ήταν να πληρώση κάποιο τίμημα και το ίδιο το τραπεζικό σύστημα για την ίασή του (εν προκειμένω οι καταθέτες). Ομως οι παρενέργειες μπορεί να είναι μεγάλες".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Το σχέδιο για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "την οικιστική αξιοποίηση των οικοδομικών συνεταιρισμών δρομολογεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, φιλοδοξώντας να αντιμετωπίσει με οριστικό τρόπο το χρόνιο πρόβλημα που ταλανίζει περισσότερους από 300.000 πολίτες. Η λύση θα δοθεί στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού και βασίζεταιτόσο σε ανταλλαγές ακινήτων όσο και στο θεσμό της "Τράπεζας Γης" που σύντομα θα θεσμοθετηθεί".

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: "Ευρωπαϊκή εκτροπή". Σύμφωνα με την εφημερίδα "η διατάραξη το ορίου ασφαλείας των 100.000 ευρώ στις καταθέσεις που τηρούνται στις κυπριακές τράπεζες κλονίζει την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το Eurogroup, από την Παρασκευή ρίχνει το μπαλάκι στην Κύπρο να προχωρήσει στο κούρεμα των καταθέσεων ακόμα και κάτω από τις 100.000 ευρώ".

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ: "Κόκκινος συναγερμός για την Ελλάδα". Η εφημερίδα γράφει ότι "τι θα γίνει με τις καταθέσεις και τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στη χώρα μας. Η Ευρώπη σε κίνδυνο λένε πέντε κορυφαίοι οικονομολόγοι. Το σχέδιο αρπαγής των ελληνικών και κυπριακών τραπεζών. Τρίζει το ευρώ, απειλούν οι Ρώσοι, έντονες διαφωνίες στην ΕΕ, ακόμη και στη Γερμανία. Νυχτερινή αναδίπλωση Eurogroup για καταθέσει έως 100.000 ευρώ- Λαϊκή εξέγερση στην Κύπρο, στον αέρα η έγκριση της συμφωνίας από τη Βουλή".

ΤΑ ΝΕΑ: "Εγκλημα και τιμωρία". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "αυτογκόλ για την ευρωζώνη αποδεικνύεται η πρωτοφανής απόφαση του Eurogroup της Παρασκευής, με πρωταγωνιστή τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για κούρεμα κυπριακών καταθέσεων ακόμη και για ποσά κάτω των 100.000 ευρώ:ο ιός της ανησυχίας σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει ανάλογη απόφαση στο μέλλον για χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία εξαπλώθηκε το Σαββατοκύριακο." ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: "Η Κύπρος ανοίγει τον ασκό του Αιόλου;"

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Λάθος απόφαση της ΕΕ". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "μετά τις αντιδράσεις εντός και εκτός Κύπρου το Eurogroup αποφάσισε αλλαγές στο haircut. Η Λευκωσία έχει την ευελιξία να μη "θίξει" τις καταθέσεις έως 100.000 ευρώ, περικόπτοντας όμως τις υψηλές καταθέσεις κατά 15,5%.".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Κρίσιμες οι επόμενες ώρες για Κύπρο και Ευρωζώνη". Η εφημερίδα τονίζει ότι "κρίσιμες αναμένονται οι επόμενες ώρες για την Κύπρο, αλλά και για την Ευρωζώνη, καθώς η κυπριακή Βουλή καλείται να εγκρίνει ή να απορρίψει το τροποποιημένο σχέδιο στο οποίο συμφώνησε, αργά χθες το βράδυ το Eurogroup, σχετικά με την επιβολή εισφοράς στις καταθέσεις, ως μέρους του δημοσιονομικού προγράμματος σωτηρίας της Μεγαλονήσου".

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου