Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Επισκόπηση τύπου 6/3/2013


Επισκόπηση τύπου 6/3/2013

Η αποκάλυψη για την κατάσχεση μέχρι 600 ευρώ αντί για 1000 ευρώ, των μισθών των οφειλετών του δημοσίου, οι αποχωρήσεις από το δημόσιο και το τελικό σχέδιο «Αθηνά» είναι μερικά από τα θέματα των σημερινών πρωτοσέλιδων των εφημερίδων.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Ρίχτερ βουλευτών στη Συγγρού". Η εφημερίδα γράφει ότι "τα άκουσε για τα καλά χθες το απόγευμα στη Συγγρού το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, έστω και χωρίς την παρουσία του Γιάννη Στουρνάρα, από βουλευτές και στελέχη των Γραμματειών της Ν.Δ., κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης για την Οικονομία".

ΕΘΝΟΣ: "Οι εισακτέοι ανά τμήμα στις Πανελλαδικές". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "μεταξύ 518 τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ έχουν να επιλέξουν φέτος οι υποψήφιοι φοιτητές. Συμπεριλαμβάνονται στο μηχανογραφικό δελτίο που θα κληθούν να συμπληρώσουν τον Ιούνιο".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ομάδα Ω. Η... άλλη "Εψιλον;" Σύμφωνα με την εφημερίδα "ποιοί την δημιούργησαν και γιατί ορισμένοι θεωρούν ότι συνδέεται με τους Ιλλουμινάτι και άλλες αντίστοιχες οργανώσεις και ομάδες...".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Οριστικό τέλος στις μετακινήσεις χιλιάδων φοιτητών". Η εφημερίδα γράφει ότι "δεν αλλάζουν έδρα 28 τμήματα, παίρνουν παράταση ζωής έως το 2018, αλλά χωρίς νέους εισακτέους. Ελάχιστη η μείωση στο φετινό αριθμό εισακτέων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ. Διατηρεί τις δυνάμεις του το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και δημιουργείται «σούπερ» ΤΕΙ Πάτρας - Μεσολογγίου - Ιονίων Νήσων".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Τρύπα 1 δισ. ευρώ ρουφάει χαμηλές συντάξεις". Σύμφωνα με τις εφημερίδες "η υστέρηση εσόδων στο ΙΚΑ απειλεί με νέες περικοπές τις χαμηλές συντάξεις. Η «τρύπα» στα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΙΚΑ την περίοδο 2013-2014 αναμένεται να υπερβεί το ένα δισ. ευρώ, τη στιγμή κατά την οποία θα έπρεπε να εισπραχθεί το διπλάσιο ποσό. Τα σενάρια, τα οποία θα συζητηθούν με την τρόικα, δεν αποκλείουν την περικοπή συντάξεων, ώστε να εξευρεθούν περίπου 500 εκατ. ευρώ το χρόνο, ποσόν ίσο με την ετήσια υστέρηση στα έσοδα".

ΕΣΤΙΑ: "Αντιγραφή Πασοκ οι προτάσεις Συριζα". Η εφημερίδα τονίζει ότι "οι προτάσεις που παρουσίασαν προχθές ο αρχηγός και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εν είδει «φορολογικού προγράμματος», σε ειδική εκδήλωση στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, αποτελούν αντιγραφή των αντιστοίχων προτάσεων του ΠΑΣΟΚ, προ των εκλογών του Οκτωβρίου 2009".

Η ΑΥΓΗ: "Τραπεζικό χαράτσι στα νοικοκυριά". Σύμφωνα με την εφημερίδα "δεν είναι μόνο οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, τα χαράτσια και οι άλλοι φόροι που επιβάλλει η κυβέρνηση στο εισόδημα των νοικοκυριών για να κλείσει, υποτίθεται, τις μαύρες τρύπες των ελλειμμάτων. Σύμφωνα με τα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος και της ΕΚΤ τον περασμένο Ιανουάριο το μέσο επιτόκιο των νέων καταθέσεων παρουσίασε πτώση, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των νέων δανείων αύξηση, με συνέπεια η διαφορά επιτοκίων να φτάσει στις 3,07 εκατοστιαίες μονάδες, όταν στη ζώνη του ευρώ η αντίστοιχη διαφορά βρίσκεται στις 2 μονάδες".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Νέα ρύθμιση για οφειλές στα Ταμεία". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η νέα ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία αναμένεται να κλείσει σήμερα, στη συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, με το υψηλόβαθμο κλιμάκιο της τρόικας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση θα αφορά μόνο όσους είναι συνεπείς στην καταβολή των τρεχουσών εισφορών από την 1/1/2013 και μετά, και θα τους δίνεται περίοδος χάριτος τουλάχιστον έως τον Ιούνιο για την πληρωμή των πρώτων δόσεων".

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: "Κατασχέσεις για 600 ευρώ". Σύμφωνα με την εφημερίδα "ένας λαθεμένος χειρισμός αποκάλυψε τι επιφυλάσσει η κυβέρνηση σε όσους χρωστούν μικροποσά στο Δημόσιο. Το οικονομικό επιτελείο μπορεί να κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα το νομοσχέδιο περί κεφαλαιαγοράς, χωρίς να συμπεριλάβει καμία διάταξη περί κατασχέσεων, αλλά στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου που το συνόδευε ξέχασε να απαλείψει πως το όριο κατάσχεσης μισθών και συντάξεων περιορίζεται στα 600 από 1.000 ευρώ!".

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ: "Διασύρει τη χώρα ο Στουρνάρας". Η εφημερίδα γράφει ότι "η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στη γερμανική εφημερίδα «Bild» ότι «δεν τολμώ να περπατήσω μόνος μου στον δρόμο» είναι ατόπημα το οποίο προκαλεί πάμπολλα ερωτήματα για τις αντιλήψεις που επικρατούν μεταξύ των εκπροσώπων του ελληνικού λαού".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Γόρδιος δεσμός για το Μαξίμου οι αλλαγές στην κυβέρνηση". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σε «γόρδιο δεσμό» μπορεί να αναδειχθεί για την τρικομματική κυβέρνηση συνεργασίας ο ανασχηματισμός, καθώς ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς καλείται να διαχειριστεί την επίσημη πλέον τοποθέτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να συμμετάσχει με πολιτικά στελέχη στην κυβέρνηση".

Η ΝΙΚΗ: "Αυθαίρετα: 13 αλλαγές για οριστική τακτοποίηση". Η εφημερίδα γράφει ότι "οριστικό τέλος στην ομηρία χιλιάδων ιδιοκτητών αυθαίρετων κτισμάτων ευελπιστεί να βάλει το νέο νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων και των υπαίθριων χώρων που επεξεργάζονται το διάστημα αυτό τα στελέχη του ΥΠΕΚΑ για το νέο νόμο για τα αυθαίρετα".

Ο ΛΟΓΟΣ: "«Οργιάζει» η μαύρη εργασία". Σύμφωνα με την εφημερίδα "σύμφωνα με τους ελέγχους που πραγματοποίησαν τους τελευταίους δύο μήνες οι ελεγκτές της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου και Ασφάλισης του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, "εκτοξεύεται" μέρα με τη μέρα η αδήλωτη εργασία".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Πρόληψη - απεξάρτηση - επανένταξη με δομές και προγράμματα δημόσια - δωρεάν". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "στη γενίκευση της υποκατάστασης και στην προώθηση της ιδιωτικοποίησης των δομών πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης οδηγεί το νομοσχέδιο «περί ναρκωτικών», που από χτες συζητείται στη Βουλή, με τη στήριξη επί της αρχής τόσο της τρικομματικής κυβερνητικής πλειοψηφίας όσο και του ΣΥΡΙΖΑ".

ΤΑ ΝΕΑ: "Δόσεις τέλος και κατασχέσεις". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "μπλόκο με κατασχέσεις σε όσους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες δεν υποβάλλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ στήνει το υπουργείο Οικονομικών. Με ειδική διάταξη, την οποία ετοιμάζει, θα καλεί τους υπόχρεους να υποβάλλουν την περιοδική τους δήλωση στις 20 κάθε τρίτου μήνα. Αφού υποβάλουν τη δήλωση, οι υπόχρεοι θα έχουν περιθώριο δέκα ημερών να αποδώσουν το σύνολο του ΦΠΑ που οφείλουν χωρίς δόσεις".

6ΜΕΡΕΣ: "Παίζουν με τις ζωές των καρδιοπαθών". Σύμφωνα με την εφημερίδα "καταγγελία-σοκ από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Στο όνομα των περικοπών η επιτροπή προμηθειών επιβάλλει τη χρήση υλικών που αυξάνουν τον κίνδυνο μετεγχειρητικά ο ασθενής να υποστεί επαναστένωση ή θρόμβωση. Σκάνδαλο και η αγορά απινιδωτών από μία μόνο εταιρεία".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Αρρωστοι ενός κατώτερου θεού".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Με νέο σύστημα η απόδοσης του ΦΠΑ". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η δραματική μείωση των εισπράξεων εσόδων από τον ΦΠΑ οδηγεί το υπουργείο Οικονομικών στην απόφαση να αλλάξει ριζικά το σύστημα απόδοσης του φόρου. Ειδική νομοθετική ρύθμιση, που προωθείται άμεσα στη Βουλή, προβλέπει την υποβολή της περιοδικής δήλωσης στις 20 κάθε μήνα για μεγάλες επιχειρήσεις και κάθε τρίμηνο για επαγγελματίες, με την πληρωμή τουλάχιστον 10 ευρώ. Ομως, εντός 10ημέρου θα πρέπει να εξοφληθεί το σύνολο του φόρου".

ΚΕΡΔΟΣ: "Το Κατάρ αναζητεί ευκαιρίες". Η εφημερίδα γράφει ότι "τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση και το Κατάρ προετοιμάζουν τη δημιουργία κοινού επενδυτικού ταμείου ύψους 2 δισ. ευρώ, πολύ υψηλότερα αραβικά κεφάλαια βρίσκονται σε αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών στην Ελλάδα, στοχεύοντας σε αγορές που ξεκινούν απο ιδιωτικά νησιά μέχρι κρατικά περιουσιακά στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ!".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Πρώτη κίνηση χαλάρωσης της ευρωπαϊκής λιτότητας". Η εφημερίδα τονίζει ότι "η πολιτική κρίση στην Ιταλία και η επιστροφή της αβεβαιότητας στην Ευρωζώνη επιταχύνουν τη διαδικασία ικανοποίησης αιτημάτων -μνημονιακών αλλά και άλλων- χωρών για χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής, μέσω της χορήγησης επιπλέον χρόνου για την επίτευξη των στόχων εξυγίανσης".

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου