Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Επισκόπηση τύπου 27/3/2013


Επισκόπηση τύπου 27/3/2013

Η συνέχεια του σήριαλ με την λίστα «Λαγκάρντ» με την κατάθεση Διώτη, η διασπορά του φόβου για τις καταθέσεις στις χώρες της Ευρωζώνης και η πολιτική Μέρκελ είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Ηξεραν και ο Γιώργος και ο Μπίκας". Η εφημερίδα γράφει ότι "ο Ι.Διώτης (πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ) άρχισε να "θυμάται" στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής. Βόμβα! Ο Γ.Παπακωνσταντίνου μου επιβεβαίωσε ότι μιλούσε με τον διοικητή της ΕΥΠ, ο οποίος ενημέρωνε και τον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου".

ΕΘΝΟΣ: "Πόλεμος νεύρων για τις καταθέσεις". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "δραματικές καταστάσεις που παραπέμπουν σε συνθήκες που επικρατούν στην οικονομική και κοινωνική ζωή σε καιρό πολέμου, βιώνει η Κύπρος. Τα κλειστά ταμεία των τραπεζών δεν επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να ανταποκριθούν σε στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους, ακόμα και στην καταβολή μισθών".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Σοφρώνιος:Η Τουρκία θα σαρώσει την Κύπρο!". Σύμφωνα με την εφημερίδα "συγκλονιστική προφητεία του Αγιορείτη Γέροντα: Εξαιτίας των ηγεσιών της η Κύπρος θα έχει την τύχη που της αξίζει. Η αλήθεια είναι ότι ο μίτος της Αριάδνης των γεωστρατηγικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Ελλάδας ξετυλίγεται τον τελευταίο καιρό με ραγδαίους ρυθμούς".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:"Ο εφιάλτης χτυπάει την Ελλάδα". Η εφημερίδα γράφει ότι "η νομοθετική πρωτοβουλία της Κομισιόν, με την οποία θα επιβάλλεται σε καταθέτες άνω των 100.000 ευρώ να συμμετέχουν στη διάσωση των τραπεζών, έχει ανάψει φωτιές στην Αθήνα. Το "μοντέλο" της Κύπρου απειλεί με ταφόπλακα την απ`ευθείας χρηματοδότηση τραπεζών από το Μηχανισμό Σταθερότητας και οδηγεί σε μαζική φυγή κεφαλαίων".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Οι καταθέτες στα πρόθυμα νευρικής κρίσης". Η εφημερίδα γράφει ότι "το πείραμα της Κύπρου φοβίζει όλη την ευρωζώνη. Αλαλούμ μετά τις αντιφατικές δηλώσεις των Βρυξελλών. Αντιδρά ακόμα και το Λουξεμβούργο. Συνθήκες ασφυξίας στην Κύπρο, σοβαρές συνέπειες και για ελληνικές επιχειρήσεις".

ΕΣΤΙΑ: "Το μήνυμα του Ρεχάγκελ". Η εφημερίδα τονίζει ότι "η ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας απεφάσισε να ονομάση τον κ.Οττο Ρεχάγκελ "επίτιμο πρέσβι" της στην Ελλάδα, με κύρια αποστολή την σύσφιξη και βελτίωση των ελληνογερμανικών σχέσεων".

Η ΑΥΓΗ: "Η Μέρκελ καίει την Ευρωζώνη". Σύμφωνα με την εφημερίδα "προλειαίνει το έδαφος ώστε να επεκτείνει δια νόμου το παράδειγμα της Κύπρου με το κούρεμα των καταθέσεων σε όλες τις "άτακτες" χώρες ή τράπεζες. Ανασφάλεια για τις καταθέσεις νιώθει το 67% ακόμη και των Γερμανών. Γιούνκερ: Συμπεριφέρθηκαν στους Κύπριους σαν να είναι γκάνγκστερς".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Πλασματικά. Αλλαγές στην αναγνώριση". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "για όσα χρόνια καταβάλλεται αντίτιμο υπάρχει κέρδος στο ποσό της σύνταξης, ενώ η αναγνώριση χωρίς εξαγορά συμπληρώνει μόνο τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης. Οδηγίες για το πότε μπορεί ο ασφαλισμένος να καταθέσει αίτηση για την αναγνώριση πλασματικών χρόνων παρέχει σχετική εγκύκλιος του ΙΚΑ".

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: "Ο κουρέας του Βερολίνου". Σύμφωνα με την εφημερίδα "η Αγκελα Μέρκελ πολιορκεί την Ευρώπη με την οικονομική πολιτική του κουρέματος των καταθέσεων. Ο άνθρωπός της στο Eurogroup, ο επικεφαλής Γερούν Ντάισελμπλουμ,επανήλθε δριμύτερος χθες, υποστηρίζοντας ότι μέτοχοι, ομολογιούχοι και καταθέτες πρέπει να αναλαμβάνουν τη διάσωση των χωρών".

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ: "Σχέδιο λεηλασίας καταθέσεων". Η εφημερίδα γράφει ότι "πριν αλέκτορα φωνήσαι η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι η Κύπρος ήταν μόνο η αρχή της κλοπής των καταθέσεων των Ευρωπαίων πολιτών. Ενώ όλοι διαβεβαίωναν ότι η κλοπή στην Κύπρο είναι μια ειδική περίπτωση και ενώ τα γερμανικά Μέσα Ενημέρωσης πανηγυρίζουν για το αντάρτικο "όχι" των Κυπρίων που δεν πέρασε, ήρθε το σοκ με τον πλέον επίσημο τρόπο και από τον Ολλανδό πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και από τον επίτροπο Μισέλ Μπαρνιέ".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Η "λύση" για Κύπρο τροπομάζει την Ευρώπη". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "κανονικά και χωρίς περιορισμούς στις συναλλαγές θα επαναλειτουργήσουν σήμερα τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, καθώς χθες το μεσημέρι υπεγράφη η συμφωνία μεταβίβασής τους στην Τράπεζα Πειραιώς".

Η ΝΙΚΗ: "Αυθαίρετα:Οδηγός για σίγουρη τακτοποίηση". Η εφημερίδα γράφει ότι "τι ισχύει για ακάλυπτους, πρασιές, ημιυπαίθριους, πιλοτές και υπόγεια. Οι αλλαγές για κτίσματα που ανεγέρθηκαν πριν το 1975 και πριν το 1983. Πότε επιτρέπονται εργασίες αποπεράτωσης και τιθα γίνει με τα πρόστιμα".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Σοκ και δέος". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "ο στόχος είναι εμφανής. Οι καταθέτες είναι αυτοί που θα συμβάλλουν στη διάσωση των τραπεζών. Με έμμεσο και στη συνέχεια πιο άμεσο τρόπο οι ευρωπαίοι ιθύνοντες φρόντισαν να μας κάνουν γνωστό ότι οι καταθέσεις, σε πρώτη φάση, διασφαλίζονται οι 100.000 δεν είναι ασφαλείς".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Κλιμάκωση αντιλαϊκής επίθεσης η συμφωνία για την Κύπρο". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "ο μόνος δρόμος και για τον κυπριακό λαό είναι η πάλη του για την αποδέσμευση από την ΕΕ και την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, με τη δική του εξουσία. Σ`αυτό το δρόμο πρέπει να συσπειρωθούν οι λαοί και των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, για να περάσει ο πλούτος που παράγεται στα χέραι των λαών".

ΤΑ ΝΕΑ: "Στα χαρακώματα Βόρειοι και Νότιοι". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε ευρωπαϊκό εμφύλιο μεταξύ των "ισχυρών" Βορείων και των "αδύναμων" Νοτίων οδήγησαν οι δηλώσεις του "Γιούνκερ-μαϊμού" Γ.Νταϊσελμπλούμ, ο οποίος χαρακτήρισε το κούρεμα στην Κύπρο ως μοντέλο για την επίλυση τραπεζικών προβλημάτων στην ευρωζώνη. Οι προθέσεις αυτές επιβεβαιώθηκαν χθες από τον επίτροπο Μπαρνιέ, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Εξι φαρμακεία στη φάκα του ΣΔΟΕ".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Επενδυτικά... προϊόντα οι καταθέσεις στην ΕΕ". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σε... εσωτερική διαμάχη της ευρωζώνης μετατρέπεται η λύση που δόθηκε στην κυπριακή κρίση, με κορυφαία στελέχη να αντιδρούν έντονα στο ενδεχόμενο το "κούρεμα" καταθέσεων να εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες, ενώ αντίθετα η Κομισιόν φαίνεται να στηρίζει ένα τέτοιο ενδεχόμενο".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Επικίνδυνα παιχνίδια". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "κύμα αντιδράσεων στις κοινοτικές πρωτεύουσες ξεσηκώνει το σχέδιο του Βερολίνου και των Βρυξελλών για διάσωση τραπεζών με βάση το κυπριακό μοντέλο. Ολοι προειδοποιούν για βαθύ ρήγμα στην εμπιστοσύνη των καταθετών και για ενδεχόμενο μαζικής φυγής κεφαλαίων".

ΚΕΡΔΟΣ: "Τέλος εποχής για τις τράπεζες Κύπρου, Λαϊκή και Ελληνική". Η εφημερίδα γράφει ότι "τέλος καλό, όλα καλά" για τους καταθέτες και τους δανειολήπτες των κυπριακών Τραπεζών Κύπρου, Λαϊκής και Ελληνικής που λειτουργούν στην ελληνική αγορά, καθώς πλέον αλλάζουν επωνυμία και εντάσσονται κάτω από την ομπρέλα του ομίλου Πειραιώς, ο οποίος βάζει πλώρη για την τριπλή λειτουργική ενοποίηση".

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ανατροπή όρων παιχνιδιού στις ευρωπαϊκές τράπεζες". Η εφημερίδα τονίζει ότι "αλλάζουν οι όροι του παιχνιδιού για τις τράπεζες της Ευρωζώνης, μετά την πρόβλεψη για κούρεμα στις μεγάλες καταθέσεις, που περιλαμβάνει το πακέτο διάσωσης της Κύπρου, σπέρνοντας την αβεβαιότητα σε όλους τους καταθέτες ανά την Ευρωζώνη και ανατρέποντας το ισχύον τραπεζικό μοντέλο στην Ευρώπη".

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου