Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 20/3/2013


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 20/3/2013

Η χθεσινή απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής για καταψήφιση του κυβερνητικού νομοσχεδίου που προέβλεπε την επιβολή τέλους επί των καταθέσεων στα πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Κυπριακή Δημοκρατία, οι επιπτώσεις και τα σενάρια για το τί θα επακολουθήσει είναι το κύριο θέμα στα πρωτοσέλιδα όλων των κυπριακών εφημερίδων. Η επίσκεψη των Υπουργών Οικονομικών και Ενέργειας – Εμπορίου στη Μόσχα, οι φήμες για παραιτήσεις κυβερνητικών στελεχών, η συνέχεια της δίκης στο Κακουργιοδικείο Λάρνακας για τη φονική έκρηξη στο Μαρί, η ενθρόνιση του Πάπα Φραγκίσκου και η μείωση των θανατηφόρων δυστυχημάτων στην Κύπρο είναι μερικά ακόμη από τα θέματα των εφημερίδων.

Η “Αλήθεια”, στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο “Ρωσική ρουλέτα”, γράφει ότι είναι ιστορική η απόφαση της Βουλής για απόρριψη του κυβερνητικού νομοσχεδίου που προέβλεπε την επιβολή τέλους επί των καταθέσεων. Αλλού γράφει ότι τηλεφωνική επικοινωνία μισής περίπου ώρας είχε χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην κατάθεση του πρώην Υπουργού Άμυνας Κώστα Παπακώστα ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λάρνακας για την έκρηξη στο Μαρί, έκρηξη η οποία πρόλαβε την παράδοση σχετικής με τους κινδύνους έκθεση που σκόπευε να παραδώσει στον Πρόεδρο Χριστόφια.

Η “Σημερινή”, με τον τίτλο “Φως στο τούνελ το φλερτ με τη Ρωσία”, γράφει στο κύριό της θέμα ότι ήδη, τα τελευταία 24ωρα, έχουν καταστρωθεί εναλλακτικά σχέδια για αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, στην οποία ευρίσκεται η Κύπρος και ότι, κατά τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Πρόεδρος Πούτιν κάλεσε τον κ. Αναστασιάδη να επισκεφθεί τη Μόσχα. Σε άλλο θέμα γράφει πως επικρατεί απόλυτη παγωμάρα στο παζάρι και ότι κλειστές θα παραμείνουν οι Τράπεζες μέχρι την Παρασκευή. Άλλη είδηση είναι ότι, συμφώνως στοιχείων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει καταγραφεί στην Κύπρο η δεύτερη μεγαλύτερη μείωση θανάτων σε τροχαία δυστυχήματα κατά το 2012.

Ο “Φιλελεύθερος” γράφει στο κύριο θέμα, κάτω από τον τίτλο “Δύο σενάρια διάσωσης”, ότι η Κυβέρνηση αναζητεί λύση μέσω των αποθεματικών συνταξιοδοτικών Ταμείων και Ταμείων Προνοίας που συμποσούνται στα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ στο τραπέζι ευρίσκεται και το σχέδιο ελεγχόμενης χρεωκοπίας των δύο μεγάλων Τραπεζών, Λαϊκής και Κύπρου. Αλλη είδηση είναι ότι το Τμήμα Οδικών Μεταφορών μελετά 30 αιτήσεις από συνεργεία για εκτύπωση πινακίδων μοτοσυκλετών και μοτοποδηλάτων, που από τις 3 Ιουνίου πρέπει να φέρουν πινακίδες κυκλοφορίας μεγέθους Α4. Σε άλλο θέμα γράφει για τη χθεσινή τελετή ενθρόνισης του Πάπα Φραγκίσκου, στην πλατεία Αγίου Πέτρου, όπου παρέστη και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Η “Χαραυγή”, στο κύριό της θέμα με τον τίτλο ” `Οχι` αξιοπρέπειας”, γράφει πως με 36 ψήφους εναντίον και 19 αποχές, η Βουλή των Αντιπροσώπων καταψήφισε χθες το νομοσχέδιο για κούρεμα των καταθέσεων. Αλλού παραθέτει εκτενή αποσπάσματα από τις ομιλίες αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων στην Ολομέλεια της Βουλής, προβάλλοντας τη θέση που διατύπωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού για απόσυρση από το μηχανισμό και εξεύρεση άλλων λύσεων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι έντονες ήσαν, ιδιαιτέρως αργά χθες το απόγευμα, οι φήμες πως δύο στελέχη της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, τελούσαν υπό παραίτηση.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Cyprus Mail” έχει τίτλο στο κύριό της θέμα: “Οι Βουλευτές απορρίπτουν τη συμφωνία για τη διάσωση” και γράφει πως επικρατεί αναστάτωση καθώς τα Μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων καταψήφισαν χθες βράδυ μια αναθεωρημένη πρόταση για το τέλος επί των καταθέσεων. Αλλού γράφει ότι γερμανικό Δικαστήριο εξέδωσε απόφαση υπέρ του επαναπατρισμού κυπριακών πολιτιστικών θησαυρών. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην επίσκεψη Σαρρή στη Μόσχα, γράφοντας ότι από την Κυβέρνηση, η οποία θεωρούσε αναμενόμενη την καταψήφιση του νομοσχεδίου της στη Βουλή, πραγματοποιεί αυτή την υπουργική αποστολή στη Μόσχα, στην οποία εναποθέτει την τελευταία της ελπίδα για διάσωση της κυπριακής οικονομίας.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου