Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Επισκόπηση τύπου 20/3/2013


Επισκόπηση τύπου 20/3/2013

Το ΟΧΙ της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων στην απόφαση του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων, οι επιπτώσεις στην Ελληνική οικονομία η ενδεχόμενη πτώχευση των Κυπριακών τραπεζών και οι αντιδράσεις στην Ευρώπη είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Ιστορικό όχι". Η εφημερίδα γράφει ότι "το πρώτο (και ιστορικό) «όχι» που εισέπραξε το Βερολίνο από τη μικρή και μαρτυρική Κύπρο δημιουργεί νέο σκηνικό στην Ευρώπη και στην ευρωζώνη, καθώς επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και καταρρίπτει τις θεωρίες περί «μονοδρόμων»".

ΕΘΝΟΣ: "Δραματικές ώρες για Κύπρο και Ευρώπη. Και οι δύο ψάχνουν για «πλάνο Β»". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "νέα πραγματικότητα διαμορφώνει η απόρριψη από την κυπριακή Βουλή της πρότασης για το «κούρεμα» των καταθέσεων. Η Λευκωσία αποδύεται σε δραματική προσπάθεια, ώστε να εξασφαλίσει τη δανειακή σύμβαση με τους Ευρωπαίους εταίρους και να παρακάμψει τους υφάλους της άτακτης χρεοκοπίας".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Πάπας με... κέρατα!". Σύμφωνα με την εφημερίδα "η πρώτη φωτογραφία που κυκλοφόρησε από τον χαιρετισμό του νέου Ποντίφικα, αμέσως μετά την εκλογή του, μας φανερώνει μία ακόμα...«σατανική σύμπτωση»!".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Η Κύπρος τόλμησε το «όχι» στη Γερμανία". Η εφημερίδα γράφει ότι "η κυπριακή Βουλή απέρριψε πανηγυρικά το γερμανικό σχέδιο για ακρωτηριασμό του τραπεζικού συστήματος. Οργή στο Βερολίνο και αμηχανία στις Βρυξέλλες, που δηλώνουν ότι βάζουν τα 10 δισ. και περιμένουν αντιπρόταση από τη Λευκωσία για τα υπόλοιπα 5,8 δισ.".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Δραματικό «όχι» από Κύπρο". Σύμφωνα με την εφημερίδα "η ευρωζώνη βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα «ατύχημα» που προσπαθούσε με νύχια και με δόντια να αποφύγει. Αυτό έλεγαν χθες το βράδυ στην «Ε» πηγές στις Βρυξέλλες σχολιάζοντας το «όχι» της κυπριακής βουλής, χωρίς ωστόσο να αφήνουν να διαφαίνεται κάτι περισσότερο για τις προθέσεις της Ευρωζώνης".

ΕΣΤΙΑ: "Η Κύπρος λέει όχι στο «κούρεμα»". Η εφημερίδα τονίζει ότι "η Κυπριακή Εθνοσυνέλευσις απέρριψε χθες με 36 ψήφους κατά και 19 αποχές το νομοσχέδιο για την επιβολή φόρου («κούρεμα») των τραπεζικών καταθέσεων. Στην τελική μορφή του, το νομοσχέδιο προέβλεπε απαλλαγή από κάθε απομείωση των καταθέσεων μέχρι ποσού 20.000 ευρώ, απομείωση κατά 6,75% για καταθέσεις μέχρι ποσού 100.000 ευρώ και απομείωση κατά 9,9% για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ".

Η ΑΥΓΗ: "Η Κύπρος λέει ΟΧΙ και μένει στο παιχνίδι". Σύμφωνα με την εφημερίδα "τις συνθήκες για πραγματική διαπραγμάτευση των όρων δανεισμού της Λευκωσίας διαμόρφωσε το ηχηρό ΟΧΙ της κυπριακής Βουλής στο σχέδιο της τρόικας για κούρεμα των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες, με 36 ψήφους «κατά» και 19 αποχές (από τον ΔΗΣΥ του Ν. Αναστασιάδη)".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Σύνταξη με λιγότερα ένσημα". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "χιλιάδες ασφαλισμένοι ψάχνουν τρόπο να συνταξιοδοτηθούν με τα λιγότερα ένσημα, χωρίς όμως να γνωρίζουν τι ισχύει. Σήμερα η «β» παρουσιάζει ένα συνταξιοδοτικό οδηγό για να μπορέσει κάποιος να βγει στη σύνταξη κατ΄αυτόν τον τρόπο".

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: "Οχι στον εκβιασμό". Σύμφωνα με την εφημερίδα "ηχηρό «όχι» στη συμφωνία για το κούρεμα των καταθέσεων είπε χθες η Βουλή της Κύπρου επιστρέφοντας τον ωμό εκβιασμό στην Ευρωπαϊκή Ενωση. «Η Κύπρος δεν πρέπει να κατηγορεί κανέναν άλλο πλην του εαυτού της» ήταν η σκληρή απάντηση του Β. Σόιμπλε χθες τη νύχτα".

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ: "Αθήνα ξύπνα η Κύπρος είπε όχι!". Η εφημερίδα γράφει "αμηχανία και τριγμοί στην τρικομματική κυβέρνηση. Το χαστούκι στην πολιτική λιτότητας δρομολογεί εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Πανηγυρίζει ο Νότος, έκπληκτοι οι «πλούσιοι» του Βορρά. Πακέτο διάσωσης με τον Πούτιν διαπραγματεύονται οι Κύπριοι. Ντιρεκτίβα Σόιμπλε για τον στραγγαλισμό των τραπεζών της Κύπρου. Στενό ρωσικό ενδιαφέρον για τις τράπεζες".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Το «όχι» δοκιμάζει Κύπρο και Ευρωζώνη". Η εφημερίδα επισημαίνει "στις Βρυξέλλες, τη Λευκωσία αλλά και τη Μόσχα βρίσκεται πλέον το «κλειδί» διάσωσης της κυπριακής οικονομίας, μετά τη δραματική απόρριψη της συμφωνίας του Eurogroup για «κούρεμα» των τραπεζικών καταθέσεων από τη Βουλή της Κύπρου".

Η ΝΙΚΗ: "Αυθαίρετα: 10 αλλαγές σώζουν την περιουσία σας". Η εφημερίδα γράφει ότι "κατώτερο όριο για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτου τα 500 ευρώ, 48 δόσεις και «ηλεκτρονική ταυτότητα» για τα κτίρια της χώρας προβλέπει μεταξύ των άλλων το νέο πολεοδομικό νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέσα στις επόμενες ημέρες".

Ο ΛΟΓΟΣ: "«ΟΧΙ». Η Κύπρος ξαναγράφει την ιστορία της". Σύμφωνα με την εφημερίδα "στο «σκοτάδι» η επόμενη μέρα στη Μεγαλόνησο. Την απόφαση της Κύπρου στηρίζει η ελληνική κυβέρνηση".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Κλιμακώνει την επίθεση στον κυπριακό λαό η Ευρωπαϊκή Ενωση". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "η απόφαση του Γιούρογκρουπ, για το «κούρεμα» των καταθέσεων στις τράπεζες της Κύπρου, είναι κλιμάκωση της επίθεσης και αφορά στο σύνολο των δικαιωμάτων της κυπριακής εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Είναι αποτέλεσμα, αφενός, της φιλομονοπωλιακής πολιτικής που εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και, αφετέρου, της όξυνσης των ανταγωνισμών ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο των αγορών και των δρόμων της Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο".

ΤΑ ΝΕΑ: "Μπρος γκρεμός και πίσω Πούτιν". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ιστορικό -και ριψοκίνδυνο- «όχι» είπε χθες το βράδυ η κυπριακή Βουλή στο Eurogroup, απορρίπτοντας χωρίς ούτε μία θετική ψήφο την απόφαση για «διάσωση» της οικονομίας του νησιού μέσω του κουρέματος των τραπεζικών καταθέσεων".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Που οδηγεί το πρώτο όχι".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Εκκωφαντικό όχι της Κύπρου στην απόφαση του Eurogroup". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "αντιμέτωπη με μία από τις δραματικότερες στιγμές στην ιστορία της Κύπρου βρίσκεται η κυβέρνηση της χώρας, με τη Βουλή των Αντιπροσώπων να λέει χθες ένα ηχηρό «όχι» στη συμφωνία του προέδρου Ν. Αναστασιάδη με την τρόικα".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ραγδαίες εξελίξεις". Η εφημερίδα σημειώνει "όλα ανοικτά μετά το «όχι» της κυπριακής Βουλής στο haircut των καταθέσεων. Αγωνιώδεις διαβουλεύσεις στο τρίγωνο Βρυξέλλες, Μόσχα, Λευκωσία".

ΚΕΡΔΟΣ: "Μπρα-ντε-φερ Βερολίνου-Μόσχας για την ευρωδιάσωση της Κύπρου". Η εφημερίδα γράφει ότι "δραματικη τροπή παίρνει η κρίση στην Κύπρο και την ευρωζώνη μετά το «όχι» της κυπριακής Βουλής στο σχέδιο ευρωδιάσωσης -ένα «όχι», που φέρνει πλέον στο προσκήνιο το «Plan B» για τη σωτηρία των τραπεζών της χώρας και έχει ως κομβικό παίκτη τη Ρωσία".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Το «όχι» της Κύπρου αλλάζει τα δεδομένα στην Ευρωζώνη". Η εφημερίδα τονίζει ότι "η κυπριακή Βουλή απέρριψε, και με μεγάλη πλειοψηφία, το επίμαχο νομοσχέδιο για κούρεμα των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες, ανατρέποντας τα δεδομένα και τινάζοντας στον αέρα το σχέδιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για διάσωση της Κύπρου, σε μια εξέλιξη που επαναφέρει στο προσκήνιο τον κίνδυνο μιας άτακτης χρεοκοπίας της Νήσου και ενός νέου «ντόμινο» στην Ευρωζώνη".

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου