Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 14/3/2013

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 14/3/2013

Οι επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στην Αθήνα, οι διαπραγματεύσεις για σύναψη μνημονίου για την κυπριακή οικονομία, η απουσία πρακτικών από τις συνεδρίες του Υπουργικού Συμβουλίου των τελευταίων έξι μηνών, και η αντίσταση της ΠΕΟ στις ιδιωτικοποιήσεις, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η “Αλήθεια”, υπό τον τίτλο “6 μήνες χωρίς πρακτικά”, γράφει ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας έκανε επίδειξη δεμένων τόμων πρακτικών κατά την τελετή παράδοσης της εξουσίας στον Νίκο Αναστασιάδη, αλλά δεν παρέδωσε πρακτικά του Υπουργικού Συμβουλίου του των τελευταίων έξι μηνών. Γράφει, επίσης, ότι καθοριστική είναι η τρέχουσα εβδομάδα, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, μετά τις επαφές του σήμερα στην Αθήνα, να συνεχίζει τις προσπάθειες στις Βρυξέλλες με Ευρωπαίους ηγέτες. Επίσης, γράφει ότι δεν υπάρχει τρόπος να αποφευχθούν οι αποκρατικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών και η αύξηση του εταιρικού φόρου, εάν οι δανειστές εμμένουν στην σκληρή τους θέση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Η “Σημερινή”, υπό τον τίτλο “Βγαίνει… καπνός μέσα από το πάρε-δώσε”, γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης βρίσκεται στην Αθήνα με καυτή ατζέντα και στο επίκεντρο των επαφών του θα βρεθεί η προσπάθεια της Κύπρου για σύναψη δανειακής σύμβασης από τον Μηχανισμό Στήριξης της ΕΕ. Γράφει, επίσης, ότι την ερχόμενη Πέμπτη, και συγκεκριμένα στη συνεδρία του Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, αναμένονται τα σπουδαία γύρω από το κλείσιμο συμφωνίας επί της αρχής για το κυπριακό μνημόνιο. Επίσης, δημοσιεύει συνέντευξη του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος είπε ότι πρέπει το συντομότερο να καταρτιστεί συνολικό πλαίσιο προτάσεων για λύση του Κυπριακού και ότι το σχέδιο Ανάν δεν βρίσκεται στην ατζέντα.

Ο “Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο “Αλλάζουν το Μνημόνιο”, γράφει ότι αφόρητες οι πιέσεις της Τρόικας, με πρωταγωνιστικό ρόλο στις ολοένα και αυξημένες απαιτήσεις της το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και με ένα νέο στοιχείο στη διαπραγμάτευση, την πρόταση για παραχώρηση δανείου μόνο 10 δισεκατομμύρια ευρώ και τα υπόλοιπα να εξασφαλιστούν με άλλους τρόπους. Γράφει, επίσης, ότι η εξαγγελία του Νικόλα Παπαδόπουλου για την προεδρία του ΔΗΚΟ επαναφέρει το κόμμα στον γνωστό πόλεμο χαρακωμάτων. Επίσης, γράφει ότι η οικονομική κρίση άλλαξε και τον χάρτη της πορνείας στην Κύπρο, αφού καταγράφονται σοκαριστικά στοιχεία, αλλά και περιπτώσεις γυναικών που συγκλονίζουν.

Η “Χαραυγή”, υπό τον τίτλο “Κίνημα αντίστασης κατά των ιδιωτικοποιήσεων”, γράφει ότι η ΠΕΟ θα τεθεί επικεφαλής της προσπάθειας για ανάληψη πρωτοβουλιών, ώστε να δημιουργηθεί ένα ισχυρό κίνημα αντίστασης από την κοινωνία ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, και επαναλαμβάνει την πάγια θέση της ότι οι οργανισμοί που διαδραματίζουν στρατηγικό ρόλο πρέπει να παραμείνουν δημόσιοι. Γράφει, επίσης, ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος κινεί αγωγές για την εμπλοκή της Ελληνικής Τράπεζας στους όρους εντολής της Pimco, ενώ τάσσεται και υπέρ της εξόδου της Κύπρου από την Ευρωζώνη. Επίσης, γράφει ότι εκατοντάδες νέοι από κάθε άκρη της Κύπρου συμμετείχαν στο συναπάντημα ειρήνης που διοργάνωσε η ΕΔΟΝ στο Τρόοδος.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου