Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Επισκόπηση τύπου 5/3/2013


Επισκόπηση τύπου 5/3/2013

Η επίσκεψη Σαμαρά στην Τουρκία και οι συζητήσεις με τον ομόλογο του Τ. Ερντογάν, ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει για διαθεσιμότητα και απολύσεις, οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία και η τελική μορφή του σχεδίου «Αθηνά» για την τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Ιδιωτικές εφορίες θέλει η Γερμανία". Η εφημερίδα γράφει "ιδιωτικές εφορίες στην Ελλάδα θέλουν οι Γερμανοί, που μας «διαμηνύουν» μέσω του «Spiegel ότι ήρθε η ώρα να τις ιδιωτικοποιήσουμε! Σε ένα προκλητικό άρθρο που φέρει τον τίτλο «Ανίκανοι εφοριακοί», το γερμανικό περιοδικό επικαλείται την πρόσφατη έκθεση που συνέταξε η τρόικα για το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα και τονίζει ότι οι περισσότεροι εφοριακοί στην Ελλάδα είναι μεγάλης ηλικίας και δεν αποδίδουν στη δουλειά τους!".

ΕΘΝΟΣ: "Αγριο παζάρι για διαθεσιμότητα - απολύσεις". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ασφυκτικές είναι οι πιέσεις που ασκεί η τρόικα για τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις στο Δημόσιο. Στη χθεσινή τρίωρη συνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντ. Μανιτάκη, επέμεινε στη μέχρι κεραίας τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που προβλέπονται από το Μνημόνιο".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Θυσίες προς «τιμήν» της σατανικής Λίλιθ". Σύμφωνα με την εφημερίδα "μυστηριώδης σέκτα της Νέας Τάξης Πραγμάτων τελεί...θυσίες προς «τιμήν» της Λίλιθ (δήθεν «θεάς Αθηνάς»;;;). Το σύμβολό τους: Ο θεός Κουκουβάγια!".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "«Καμπάνια» και στον Ακη. 8 χρόνια και δήμευση περιουσίας". Η εφημερίδα γράφει ότι "το εφετείο επέβαλε την αυστηρότερη ποινή για ανακριβές «πόθεν έσχες», ενώ ακολουθεί η δίκη για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ο άλλο πανίσχυρος υπουργός του ΠΑΣΟΚ χάνει το αρχοντικό της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και θα πληρώσει 520.000 ευρώ".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Τσινάνε οι εργολάβοι". Σύμφωνα με την εφημερίδα "σε τροχιά σύγκρουσης, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών μπαίνει ο Σύνδεσμος των Τεχνικών Εταιρειών Ανώτατης Τάξης (ΣΤΕΑΤ), στέλνοντας επιστολή με αιχμές στον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Σταύρο Καλογιάννη, για τα έργα αυτοκινητοδρόμων, που «εξακολουθούν να είναι βαλτωμένα»".

ΕΣΤΙΑ: "Ελλάς-Τουρκία. Η δεκαετία 2003-13". Η εφημερίδα τονίζει ότι "σε 9 ημέρες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμπληρώνει δέκα χρόνια ως Πρωθυπουργός της Τουρκίας. Στο διάστημα αυτό έχει συναντηθή με 4 πρωθυπουργούς της Ελλάδος. Κατά σειράν με τους κ.κ. Σημίτη, Καραμανλή, Παπανδρέου και χθες με τον κ. Σαμαρά. Αλλά κατά την δεκαετία 2003-2013 στην Ελλάδα υπηρέτησαν συνολικώς 6 πρωθυπουργοί. Αυτό δείχνει ότι σε μία περίοδο κατά την οποία στην γείτονα κυριάρχησε αξιοζήλευτη πολιτική σταθερότης, στην χώρα μας επεκράτησε -κυρίως την τελευταία πενταετία- μεγάλη πολιτική αστάθεια".

Η ΑΥΓΗ: "Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, φόρος στα ακίνητα από 300.000. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για νεο φορολογικό χάρτη". Σύμφωνα με την εφημερίδα "την ανάγκη για κάθετη ρήξη με το ισχύον μνημονιακό φορολογικό σύστημα που αναπαράγει τις κοινωνικές ανισότητες επεσήμανε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στην ημερίδα του τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του κόμματος με θέμα «Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ για μια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος»".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Τι αλλάζει στις ασφαλιστικές εισφορές". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σε αύξηση των εισφορών οδηγείται μια μεγάλη ομάδα παλαιών ασφαλισμένων όχι μόνο του ΙΚΑ αλλά και των Ταμείων των ΔΕΚΟ και των τραπεζών που έχουν ενταχθεί σε αυτό, υπό την προϋπόθεση ότι ακόμα λαμβάνουν υψηλούς μισθούς. Οι αυξήσεις στις εισφορές, σύμφωνα με εγκύκλιο του ΙΚΑ, θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2013 και αφορούν στους ασφαλισμένους πριν από το 1993".

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: "Παραμύθι με δύο δράκους". Σύμφωνα με την εφημερίδα "ανώδυνο τρόπο για να «πλασάρει» τα δύο πιο σκληρά μέτρα του Μνημονίου, που αφορούν τις πρώτες απολύσεις στο Δημόσιο και τη νέα μείωση του κατώτατου μισθού, αναζητεί ο Αντώνης Σαμαράς. Στη συνάντηση του πρωθυπουργού την Πέμπτη με τους επικεφαλής της τρόικας θα τεθούν επί τάπητος οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση με το 3ο Μνημόνιο και για τις οποίες οι δανειστές ζητούν να ικανοποιηθούν πριν εγκρίνουν τη διπλή δόση των 8,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου".

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ: "Απολύσεις με ονοματεπώνυμο". Η εφημερίδα γράφει ότι "ονόματα και διευθύνσεις όσων είναι προγραμματισμένο να απολυθούν ζητεί η Τρόικα από την κυβέρνηση, πιέζοντας για εφαρμογή της μνημονιακής δέσμευσης για μείωση του αριθμού των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα. Προς τον παρόν οι τροϊκανοί δέχθηκαν την παράκληση Μανιτάκη να μη χρησιμοποιούν τον όρο «απόλυση», επιμένουν όμως ότι πρέπει να απομακρυνθούν χιλιάδες εργαζόμενοι, ζητώντας απτές αποδείξεις -και μάλιστα ανά τρίμηνο- για το ποιοι είναι και από ποιους τομείς θα απολυθούν".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Διάσταση απόψεων για την ΑΟΖ". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η αμοιβαία βούληση για εμβάθυνση της συνεργασίας Αθήνας και Αγκυρας στο οικονομικό πεδίο και σε ζητήματα της καθημερινότητας, αλλά και η αναζήτηση λύσεων στα «ακανθώδη» μείζονα πολιτικά θέματα, όπως αυτό της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών παρά την διάσταση απόψεων που διαπιστώθηκε, απασχόλησαν τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, στην Κωνσταντινούπολη".

Η ΝΙΚΗ: "Καταναλωτικά δάνεια. Οδηγός για κούρεμα έως 80%". Η εφημερίδα γράφει "από την πρώτη στιγμή έχουμε γράψει εφιστώντας την προσοχή σας ότι σε χειρότερη μοίρα από εσάς βρίσκονται τα ίδια τα πιστωτικά ιδρύματα τα οποία έχουν φροντίσει να φορτωθούν χιλιάδες κόκκινα δάνεια. Κλείνοντας τα μάτια στο πρόβλημα που κινδυνεύει να δυναμιτίσει την κεφαλαιακή τους επάρκεια τα περισσότερα εξ αυτών έχουν απλώς στριμώξει κάτω από το χαλί το πρόβλημα".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Καταρρέει η αγορά". Σύμφωνα με την εφημερίδα "μειωμένος κατά 15,8%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, εκτιμάται ότι θα είναι ο μέσος όρος του κύκλου εργασιών χονδρικού και λιανικού εμπορίου το 2013 και δεν θα ξεπεράσει τις 270.000 ευρώ, ενώ, το συνολικό ποσοστό μείωσης του τζίρου από το 2009 φθάνει το 37%".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Αντιλαϊκές ελληνοτουρκικές συμφωνίες". Η εφημερίδα αναφέρει "οι συζητήσεις μεταξύ Σαμαρά και Ερντογάν και η υπογραφή οικονομικών συμφωνιών, για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων Ελλάδας και Τουρκίας, προετοιμάζουν το έδαφος για τις πιο ουσιαστικές συμφωνίες συνεκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων στο Αιγαίο, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, και με διαπραγμάτευση επί των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ".

ΤΑ ΝΕΑ: "Το τελικό σχέδιο «Αθηνά»". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "την τελική πρόταση του υπουργείου Παιδείας για τις συγχωνεύσεις των ΑΕΙ και των ΤΕΙ που θα κατατεθεί αύριο στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ». Με αυτή την πρόταση μειώνεται δραστικά ο αριθμός των φοιτητών που θα έπρεπε να μετακινηθούν. Ο αριθμός των διδασκόντων και των υπαλλήλων δεν μεταβάλλεται, αλλά θα μειωθεί κατά 4% ο αριθμός των εισακτέων του επόμενου έτους. Τα τμήματα που πρόκειται να συμπεριληφθούν στο νέο Μηχανογραφικό θα είναι 384".

6ΜΕΡΕΣ: "Δεύτερο μήνυμα από τους δικαστές". Σύμφωνα με την εφημερίδα "ο πρώην υπουργός πλήρωσε ακριβά την... αμέλεια στο πόθεν έσχες με οχτώ χρόνια φυλάκιση και δήμευση του «ανακτόρου» της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Συμπληρωματική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά των αδελφών Ψωμιάδη με βάση τον νόμο περί καταχραστών".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Ηρθε η σειρά των επόμενων".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Επιστρέφουν οι καταθέσεις". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "συνεχίζεται η επιστροφή καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα λόγω της ομαλοποίησης του κλίματος, τόνισε μεταξύ άλλων ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Καμπανάκι του Eurogroup για διαρθρωτικές αλλαγές". Η εφημερίδα τονίζει ότι "καμπανάκι προς την κυβέρνηση, για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών σε όλους τους τομείς, σήμανε το Eurogroup, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, κατά την οποία συζητήθηκε η πορεία υλοποίησης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Εθεσε ως όρο για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, στο τέλος Μαρτίου, την υλοποίηση όλων των προαπαιτούμενων και κυρίως την τήρηση των αλλαγών στο δημόσιο τομέα, που αφορούν την κατάρτιση χρονοδιαγράμματος για τη μείωση του προσωπικού".

ΚΕΡΔΟΣ: "Η καυτή ατζέντα της τρόικας". Σύμφωνα με την εφημερίδα "σε τρεις κρίσιμες συναντήσεις, μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, κρίνεται η τύχη της καυτής ατζέντας της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, από την οποία θα προκύψει το πραγματικό δούναι και λαβείν μεταξύ των δύο πλευρών σε ό,τι αφορά διαθεσιμότητα, «άδεια» για αλλαγή κάποιων αναποτελεσματικών φόρων και κυρίως αντιμετώπιση της ανεργίας που, εστω και καθυστερημένα, άρχισε να απασχολεί τους δανειστές".

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου