Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Επισκόπηση τύπου 8/3/2013


Επισκόπηση τύπου 8/3/2013

Τα επεισόδια στην Χαλκιδική, το νέο σύστημα για τις συντάξεις στο Δημόσιο, η «ομερτά» των τραπεζών για την λίστα Λαγκάρντ και οι διεργασίες ανάμεσα στην τρόικα και την Ελληνική κυβέρνηση είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.  

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Τρόμος για τις συντάξεις". Η εφημερίδα γράφει ότι "οι δανειστές βάζουν τώρα το μαχαίρι στον λαιμό στα Ταμεία για να στηρίζουν με τα χρήματα των ασφαλισμένων το ναυάγιο του ΕΟΠΠΥ. Και νέα μέτρα εν όψει για τη μαύρη τρύπα του Προϋπολογισμού το πρώτο δίμηνο. Η τρόικα επιμένει στις 12 δόσης για τις πάσης φύσεως οφειλές".

ΕΘΝΟΣ: "Νέο σύστημα για τις συντάξεις στο Δημόσιο". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "παρελθόν θα αποτελέσουν οι τεράστιες λίστες αναμονής για την καταβολή των συντάξεων σε όσους τερματίζουν την εργασιακή δραστηριότητα. Η διαδικασία θα ολοκληρώνεται εντός έξι μηνών. Από την 1η Ιουλίου θα χορηγείται στους δικαιούχους προκαταβολή των μηνιαίων αποδοχών τους".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ομάδα "Ε" πως σταμάτησε το... σχέδιο Μπουλγκράβια". Σύμφωνα με την εφημερίδα "εκεί που φαίνεται να έπαιξε καταλυτικό ρόλο η ομάδα Ε ήταν στην περίπτωση του Σχεδίου Μπουλγκράβια. Γύρω στα 1995 ένας αντιεισαγγελέας κατέσχεσε από μυστική οργάνωση περίπου 1,5 τόνο υλικό, μέσα στο οποίο βρισκόταν ένας χαρτοφύλακας με το κωδικό όνομα Μπουλγκράβια".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ενα παιδί μετράει τα... δακρυγόνα". Η εφημερίδα γράφει ότι "πέρα από τη διαμάχη κατοίκων-κυβέρνησης για την επένδυση χρυσού στη Χαλκιδική, η χθεσινή βίαιη, άκρως επιθετική συμπεριφορά των οργάνων του "νόμου της τάξης" προς πολίτες- και διαίτερα νεαρούς μαθητές μέσα στο σχολείο τους- είναι πράξη κρατικής ανομίας".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Το τελικό νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα". Η εφημερίδα γράφει ότι "κλείνουν οριστικά αυθαιρεσίες μικρής κλίμακας με παράβολο 500 ευρώ για κτίσματα με οικοδομική άδεια. Συνεχίζεται η τακτοποίηση με ευκολίες πληρωμής για αυθαίρετα χωρίς άδεια. Καμιά ρύθμιση για όσους έχτισαν σε δασικές εκτάσεις και αρχαιολογικούς χώρους".

ΕΣΤΙΑ: "Περεστρόικα ή φοροστρόικα;" Η εφημερίδα τονίζει ότι "σήμερα στην Ελλάδα υποστίθεται ότι επιχειρείται ανάλογη ανασυγκρότησις (περεστρόικα) με παράλληλη εκστρατεία για διαφάνεια (γκλάσνοστ). Αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο ευοίωνα".

Η ΑΥΓΗ: "Κόκκινο χαλί σε... χρυσοθήρες". Σύμφωνα με την εφημερίδα "Πόλεμο με χημικά εναντίον κατοίκων και σχολείων εξαπέλυσε η κυβέρνηση για να επιβάλει την επένδυση χρυσού στις Σκουριές. Ο Σαμαράς τα δίνει όλα στην εταιρεία".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Αυθαίρετα. Λύση με διπλή ρύθμιση". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σε δύο πυλώνες βασίζεται το σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την οριστική αντιμετώπισή του ζητήματος των αυθαιρέτων. Ο πρώτος αφορά στη νέα νομοθετική ρύθμιση, μέσω της οποίας θα υπάρξει κατηγοροποίηση των αυθαιρέτων και νομιμοποίηση των μικρών παραβάσεων".

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: "Ιερισσός. Ειδική ζώνη καταστολής". Η εφημερίδα γράφει ότι "κατοχική εισβολή θύμισε χθες η πρωτοφανής επίθεση πανίσχυρων αστυνομικών δυνάμεων εναντίον των πολιτών της Ιερισσού, πνίγοντας με χημικά το χωριό. Ούτε τους μαθητές σεβάστηκαν, ρίχνοντας δακρυγόνα μέσα στην αυλή του σχολείου τους, προκαλώντας κρίσεις πανικού και λιποθυμίες".

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ: "Ομερτά τραπεζών για τη λίστα Λαγκάρντ". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "την ευθύνη των τραπεζικών ιδρυμάτων σε ό,τι αφορά τον ελλιπή και τελικώς αναποτελεσματικό έλεγχο των υποθέσεων που σχετίζονται με τη λίστα Λαγκάρντ στηλιτεύουν οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρ.Πεπόνης και Σπ.Μουζακίτης σε έγγραφό τους προς τον προϊστάμενο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής του ΣΔΟΕ Παναγιώτη Μαντούβαλο λόγω του ελλειμματικού χαρακτήρα των στοιχείων που δίνουν στις αρμόδιες αρχές".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Εκτός νέας ρύθμισης χρεών οι μόνιμοι κακοπληρωτές". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "εκτός της νέας ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία θα βρεθούν όσοι είχαν κάνει χρήση ανάλογων ρυθμίσεων, αλλά δεν ήταν συνεπείς. Επίσης, οι όροι για την υπαγωγή στη ρύθμιση θα είναι αυστηροί, με υψηλά επιτόκια για όσους ενταχθούν και ποινές για όσους αποδειχθούν ασυνεπείς".

Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: "Στεγαστικά δάνεια. Πως θα σώσετε το σπίτι σας". Η εφημερίδα γράφει "στρατηγικές κινήσει για το μεγάλο κούρεμα. Ιδανική φόρμουλα για να φέρετε τη δόση στα μέτρα σας. Πως να ρυθμίσετε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σας".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Εμπόλεμη ζώνη η Ιερισσός". Σύμφωνα με την εφημερίδα "ένταση επικράτησε στην Ιερισσό με τους κατοίκους να αντιδρούν στην άφιξη ισχυρών δυνάμεων των ΜΑΤ στο χωριό και την αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων."

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ολοι σήμερα στα συλλαλητήρια για τη Μέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "σήμερα με συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, τιμούν οι δυνάμεις της κοινωνικής Συμμαχίας την Παγκόσμια Μέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας. Αθήνας στις 6 το απόγευμα στα Προπύλαια. Θεσσαλονίκη στις 6.30 το απόγευμα στο Αγαλμα Βενιζέλου. Πάτρα στις 6.30 το απόγευμα στην πλατεία Γεωργίου".

ΤΑ ΝΕΑ: "Δικαστική βόμβα για τα ειδικά μισθολόγια". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "γνωμοδότηση-βόμβα του Ελεγκτικού Συνεδρίου χαρακτηρίζει αντισυνταγματική την περικοπή (αναδρομικά από την 1η Ιουλίου 2012) των χιλιάδων συντάξεων των ειδικών μισθολογίων. Παρότι δεν πρόκειται για απόφαση, η γνωμοδότηση αυτή του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου εκτιμάται ότι ανοίγει το δρόμο για την κατάθεση προσφυγών κατά του νόμου από ενδιαφερόμενους πολίτες".

6ΜΕΡΕΣ: "Σκουριές" στο δόγμα "Νόμος και Τάξη". Η εφημερίδας υποστηρίζει ότι "καταδρομική επιχείρηση από τα ΜΑΤ στους κατοίκους της Ιερισσού. Εριξαν δακρυγόνα ακόμα και στο προαύλιο του σχολείου. Μπαράζ νέων προσαγωγών μαθητών. Η δίχως προηγούμενο αστυνομοκρατία προκάλεσε ακόμη και την αντίδραση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Εκτός ορίων η σύγκρουση".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ξεκινούν τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ανοίγει ο δρόμος για την επανέναρξη της κατασκευής των μεγάλων έργων υποδομής, ενώ εντός του Μαρτίου ξεκινούν και οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την παραχώρηση 21 αεροδρομίων. Την ίδια ώρα, η ΕΤΕπ ανακοίνωνε ότι υπήρξε συμφωνία για τη χρηματοδότηση των έργων που αφορούν τους μεγάλους οδικούς άξονες με 1 δισ.".

ΚΕΡΔΟΣ: "Σπατόσημο τέλος από το 2014". Η εφημερίδα γράφει ότι "σε δύο ομάδες των 7 έως 10 αεροδρομίων η κάθε μία θα παραχωρηθούν τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, οι διεθνείς διαγωνισμοί των οποίων θα προκηρυχθούν εως το τέλος Μαρτίου. Προς παραχώρηση και εκμετάλλευση θα δοθούν από 14 εως 21 από τα 37 αεροδρόμια, για διάστημα 30-35 ετών με δυνατότητα παράτασης".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Τα ξένα funds αγοράζουν ελληνικά κόκκινα δάνεια". Η εφημερίδα τονίζει ότι "η δυναμική είσοδος των distress funds- ταμείων που αγοράζουν προβληματικό ενεργητικό- στην Ευρώπη και τελευταία στη χώρα μας, λόγω της κρίσης χρέους προβληματίζει την κυβέρνηση η οποία προωθεί ειδική ρύθμιση στο νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ώστε να καθοριστεί η λειτουργία των distress funds στην αγορά.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου