Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 10/4/2013

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 10/4/2013

Οι πιέσεις που ασκούνται στο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας από Κυβέρνηση και Βουλή, η ανάκληση του διορισμού του Σπύρου Σταυρινάκη από τη θέση του Υποδιοικητή της Κεντρικής, οι εξελίξεις για τις εξαιρέσεις στο κούρεμα καταθέσεων, η μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό, οι εξελίξεις στις Κυπριακές Αερογραμμές και δηλώσεις του Προέδρου της Noble είναι τα θέματα που απασχολούν τα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου σήμερα.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Σφίγγει ο κλοιός για Δημητριάδη» γράφει για την ανάκληση του Σπύρου Σταυρινάκη από τη θέση του Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, προσθέτοντας ότι η ενέργειά του αποτελεί μήνυμα και προς το Διοικητή της Κεντρικής ότι είναι ανεπιθύμητος. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει για τη λίστα 6.000 ατόμων που έστειλαν χρήματα στο εξωτερικών, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή Θεσμών είναι έξαλλη με τον Διοικητή γιατί άλλα ζητήθηκαν και άλλα έστειλε η Κεντρική. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών για τις εξαιρέσεις από το κούρεμα ότι η Κυβέρνηση δεν θα κάνει κοινωνική πολιτική με χρήματα των καταθετών, καθώς και ότι θα επανεξεταστούν όχι μόνο η εξαίρεση των ασφαλιστικών εταιρειών, αλλά και των πιστωτικών ιδρυμάτων.

«Η Σημερινή», στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «Πυρά από όλους δέχεται ο Διοικητής» αναφέρεται επίσης στην ανάκληση εκ μέρους του Προέδρου του διορισμού Σταυρινάκη στη θέση του Υποδιοικητή, κάνοντας λόγο για ομοβροντία κατά του Διοικητή χθες από τους Βουλευτές για τη λίστα ονομάτων που μετέφεραν κεφάλαια εκτός Κύπρου. Αλλού γράφει ότι τον ερχόμενο Ιούνιο θα διεξαχθεί η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, επικαλούμενη δηλώσεις του Προέδρου της Noble ότι έδωσε στην Κυβέρνηση κατάλογο ενδιαφερόμενων επενδυτών για το τεμάχιο. Αλλού γράφει ότι τον προσεχή Σεπτέμβριο θα ξεκαθαρίσει η τύχη των Ταμείων Προνοίας που βρίσκονται κατατεθειμένα στις Τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή, κάτι που θα εξαρτηθεί από την απόφαση για το ύψος του κουρέματος των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου.

«Ο Φιλελεύθερος», υπό τον κύριο τίτλο «Πόρτα εξόδου για Διοικητή» γράφει ότι σήμερα η σύσκεψη των αρχηγών στη Βουλή θα εξετάσει τις σοβαρές κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί κατά του Πανίκου Δημητριάδη για κατάθεση αντιφατικών και ψευδών στοιχείων σε σχέση με την έρευνα του οίκου Alvarez & Marshal. Αλλού γράφει ότι με τα Συμπεράσματα της ΕΕ που εγκρίθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής στις 13 – 14 Δεκεμβρίου όταν η Κύπρος προήδρευε της ΕΕ, τοποθετήθηκε ο θεμέλιος λίθος για το κούρεμα ανασφάλιστων καταθέσεων, μέσω αξίωσης έγκρισης πρότασης οδηγίας της Κομισιόν, η οποία δεν έχει ακόμη εγκριθεί. Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα γράφει ότι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η Κυβέρνηση αποφασίζει σήμερα να παραμείνουν μόνο 6 από τα 11 αεροσκάφη του στόλου των Κυπριακών Αερογραμμών και από τους 1030 υπαλλήλους να συνεχίσουν να εργάζονται στην εταιρεία λίγο περισσότεροι από 500.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Γνώριζαν για το κούρεμα;» γράφει ότι Ρώσοι και Ουκρανοί μεγιστάνες, πελάτες του δικηγορικού γραφείου του Νίκου Αναστασιάδη φέρονται σύμφωνα με ρωσικά οικονομικά ΜΜΕ να απέσυραν δεκάδες εκατομμύρια από τη Λαϊκή παραμονές της λήψης της απόφασης για κούρεμα καταθέσεων. Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα γράφει ότι οι κυβερνώντες κόβουν τα φτερά των Κυπριακών Αερογραμμών και ότι οι εργαζόμενοι των Κυπριακών Αερογραμμών θα βρεθούν σήμερα έξω από το Προεδρικό απαιτώντας τη στήριξη της εταιρείας. Αλλού γράφει ότι το ΑΚΕΛ καταγγέλλει την Κυβέρνηση για ανευθυνότητα και θέτει σειρά ερωτημάτων σε σχέση με την ανάκληση του Υποδιοικητή της Κεντρικής Σπύρου Σταυρινάκη.

Η αγγλόγλωσση Cyprus Mail”, υπό τον κύριο τίτλο «Η Κεντρική Τράπεζα δίνει τη λίστα των 6.000» γράφει ότι η Κεντρική έδωσε στους νομοθέτες ένα κατάλογο 6.000 εταιρειών και ατόμων που μετέφεραν χρήματα από την Κύπρο ως και 15 μέρες πριν την απόφαση του Eurogroup, παραθέτοντας επίσης δηλώσεις του Δημήτρη Συλλούρη για το γεγονός ότι είχαν ζητηθεί στοιχεία για ένα χρόνο και όχι για 15 μέρες και ο οποίος έκανε λόγο για «απαράδεκτη συμπεριφορά». Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα επικαλείται αναφορές σε ομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη ότι το φυσικό αέριο αποτελεί τώρα «τον ακρογωνιαίο λίθο» της κυβερνητικής πολιτικής. Αλλού γράφει ότι ισχυρός σεισμός χτύπησε κοντά στο μοναδικό πυρηνικό εργοστάσιο του Ιράν χθες σκοτώνοντας 32 ανθρώπους και τραυματίζοντας 850.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου