Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Επισκόπηση τύπου 4/4/2013


Επισκόπηση τύπου 4/4/2013

Τα αποτελέσματα της συνάντησης των τριών πολιτικών αρχηγών της συγκυβέρνησης και η είσπραξη του φόρου για τα ακίνητα, οι φορολογικές παγίδες στις νέες δηλώσεις και ο νέος νόμος για τους καταχραστές του Δημοσίου, είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν τα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Τζαμί στο «ναυτικό οχυρό»". Η εφημερίδα γράφει ότι "την ώρα που η Τουρκία εκβιάζει την ελληνική πλευρά με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και εγείρει θέμα απόσυρσης της νομοθετικής διάταξης για τον διορισμό των ιμάμηδων στη δυτική Θράκη, η ελληνική κυβέρνηση δημοσίευσε χθες στη Διαύγεια τη δημοπράτηση της κατασκευής του τζαμιού στον Βοτανικό!".

ΕΘΝΟΣ: "10 παγίδες στις νέες φορολογικές δηλώσεις". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ναρκοπέδια περιλαμβάνει το νέο έντυπο φορολογίας φυσικών προσώπων για τα εισοδήματα του 2012. Πρόκειται για δέκα κωδικούς που κρύβουν πρόσθετες επιβαρύνσεις ή προσδιορίζουν απαλλαγές".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Χ. Αθανασίου: «Η μασονία κυβερνάει την Ελλάδα»!" Η εφημερίδα γράφει "δήλωση-σοκ του πρώην τμηματάρχη της Διεύθυνσης Ελέγχου του υπουργείου Οικονομικών, στην κατάθεση του ενώπιον της Προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για την λίστα Λαγκάρντ".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Αλλαγές και παγίδες στη φετινή δήλωση". Η εφημερίδα γράφει "δέκα σημαντικές αλλαγές έχει φέτος ο τρόπος συμπλήρωσης του εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης, στο οποίο θα δηλώσουν τα εισοδήματα του προηγουμένου έτους οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες, οι εισοδηματίες και όσοι φορολογούμενοι ασκούν ατομικές επιχειρήσεις ή ελευθέρια επαγγέλματα".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Βάφτισαν το κρέας ψάρι..." Σύμφωνα με την εφημερίδα "για το θεαθήναι αποδείχτηκαν οι διαχωριστικές γραμμές που είχαν θέσει οι Βενιζέλος, Κουβέλης για την παράταση του χαρατσιού και της είσπραξης του μέσω ΔΕΗ. Αποδέχτηκαν την πρόταση Σαμαρά ότι θα ισχύσει επί της ουσίας και το 2013, αν και το βάφτισαν ενιαίο φόρο. Η μείωση του τέλους από 10% έως 15% θα συμψηφιστεί με την επέκτασή του και σε άλλες κατηγορίες ακινήτων".

ΕΣΤΙΑ: "Αποθέωσις της προχειρότητος". Η εφημερίδα τονίζει ότι "αυτό που συμβαίνει στον τόπο μας με την φορολογία ακινήτων δεν έχει προηγούμενο σε άλλο κράτος του κόσμου. Αποτελεί αποθέωση της προχειρότητος. Επί έξι μήνες τα τρια κόμματα που στηρίζουν την Κυβέρνηση συζητούσαν την θέσπιση -από εφέτος- ενός ενιαίου φόρου που υποτίθεται ότι θα αντικαθιστούσε τον φόρο ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ) και το έκτακτο τέλος (ΕΕΤΗΔΕ) που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ. Αλλά αδυνατούσαν να συμφωνήσουν. Ετσι, πέρασε άκαρπο ένα ολόκληρο εξάμηνο".

Η ΑΥΓΗ: "Μόνιμο το χαράτσι για 2,8 εκατ. ιδιοκτήτες". Σύμφωνα με την εφημερίδα "θεσμοθετείται ενιαίος φόρος ακινήτων, που αποτελεί το άθροισμα του γνωστού χαρατσιού και του ΦΑΠ και την πρώτη χρονιά θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ!".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Ενιαίος φόρος μέσω της... ΔΕΗ". Η εφημερίδα επισημαίνει "οι αρχηγοί, υπό τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, συμφώνησαν στην αντικατάσταση του χαρατσιού με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, ο οποίος αφενός θα είναι μειωμένος σε σχέση με το χαράτσι -ενώ θα υπάρχει αφορολόγητο όριο-, αφετέρου θα εξακολουθήσει να εισπράττεται από τη ΔΕΗ, χωρίς αυτή τη φορά να υπάρχουν κυρώσεις για όσους αρνηθούν να πληρώσουν μέσω του λογαριασμού".

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: "Μόνιμο το χαράτσι". Η εφημερίδα υποστηρίζει "οι κυβερνητικοί εταίροι υποτάχθηκαν στη σκληρή γραμμή των δανειστών και βάφτισαν Ενιαίο Φόρο Ακινήτων το χαράτσι της ΔΕΗ, εξουσιοδοτώντας τον Γ. Στουρνάρα να υποβάλει την πρόταση στην τρόικα, σήμερα το πρωί. Ο Ενιαίος Φόρος θα είναι αυξημένος, καθώς σε αυτόν εντάσσονται το Τέλος της ΔΕΗ και ο ΦΑΠ. Θα τον πληρώσει το σύνολο των ιδιοκτητών, ακόμα και οι έχοντες αγροτεμάχια".

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ: "Ληστεία διαρκείας με χαράτσι και ΦΑΠΑ". Σύμφωνα με την εφημερίδα "σε ιστορικό συμβιβασμό αλλά και πλήρη υποταγή στην Τρόικα κατέληξαν οι συμμετέχοντες στην τρικομματική κυβέρνηση, καθώς ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ διαφωνούσαν για το χαράτσι, ενώ η ΝΔ για τον ενιαίο φόρο για τα ακίνητα. Το «μάρμαρο», όμως, θα πληρώσει η πλειονότητα των Ελλήνων μικροϊδιοκτητών, που θα επιβαρυνθεί και με χαράτσι και με ΦΑΠ".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Συμφωνία αρχηγών για φόρο ακινήτων". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σε κοινή θέση, που όμως τελεί υπό την έγκριση της τρόικας, κατέληξαν για τον ενιαίο φόρο ακινήτων ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και οι κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης. Η συμφωνία εδράζεται σε αμοιβαίες υποχωρήσεις, καθώς πρόταγμα του πρωθυπουργού και των δύο αρχηγών ήταν να μην τεθεί σε κίνδυνο η κυβερνητική σταθερότητα".

Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: "Ενοίκια: πώς θα πάρετε τα λεφτά από φεσατζήδες". Η εφημερίδα σημειώνει "οι τρεις λύσεις που βγάζουν νοκ άουτ αφερέγγυους νοικάρηδες. Τι προβλέπουν οι διαδικασίες express για είσπραξη οφειλών. Εξι χρυσές συμβουλές που σας βγάζουν πάντα κερδισμένους".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Φέρτε πίσω τα κλεμμένα". Σύμφωνα με την εφημερίδα "«Παράθυρο» για τη μείωση των ποινών των καταχραστών του Δημοσίου, οι οποίοι θα συμφωνήσουν να επιστρέψουν τα χρήματα που καταχράστηκαν, προβλέπεται με νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ετοιμα τα νέα αντιλαϊκά μέτρα". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "στην επίλυση όλων των «εκκρεμοτήτων», προκειμένου να εφαρμοστούν πλήρως τα συμφωνηθέντα με την τρόικα, συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί της συγκυβέρνησης. Το κλίμα «διαφωνιών» που καλλιεργούνταν αποσκοπούσε στον αποπροσανατολισμό του λαού και στο να ρίξει ο ένας στον άλλον το πολιτικό κόστος".

ΤΑ ΝΕΑ: "Συμβιβασμός (μέσω της... ΔΕΗ) για το χαράτσι". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "με έναν συμβιβασμό -υπό την αίρεση της τρόικας- που επιτρέπει σε όλες τις πλευρές να δηλώνουν ικανοποίηση «έκλεισαν» οι διαφωνίες για το χαράτσι των ακινήτων στη συνάντηση κορυφής στο Μαξίμου: οι τρεις αρχηγοί συμφώνησαν μεν να συνεχιστεί η είσπραξη του τέλους μέσω της ΔΕΗ, αλλά να υπάρξει ελάφρυνση για τους ιδιοκτήτες μικρών ακινήτων".

Το ΠΟΝΤΙΚΙ: "Γερμανική επιδρομή". Η εφημερίδα γράφει ότι "με το «καλημέρα» σήμερα η τρόικα, στο πρώτο ραντεβού με τον Στουρνάρα, δείχνει τα δόντια της. Οι εκπρόσωποι των δανειστών, όπως εκτιμούσαν και οι κυβερνητικοί στην Αθήνα τις προηγούμενες μέρες, έρχονται με διάθεση να στριμώξουν το γκουβέρνο στα σχοινιά, δεδομένου ότι, ακόμη μια φορά, οι στόχοι δεν έχουν επιτευχθεί και η «μαύρη τρύπα» στα δημοσιονομικά χάσκει πάλι απειλητική για τη βιωσιμότητα μνημονίων και συγκυβέρνησης".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Με 300 εκατ. ευρώ θα πάρει μπρος το μετρό".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Συμφωνία στο παρά 5' ". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "καταργείται το Ειδικό Τέλος Ακινήτων. Ερχεται ο ενιαίος φόρος με ελαφρύνσεις στους οικονομικά αδύναμους. Από το 2014 ο φόρος μόνο μέσω ΔΟΥ. Μήνυμα κυβερνητικής σταθερότητας από τους «τρεις». Εκλεισαν όλες οι εκκρεμότητες. Σήμερα οι κρίσιμες συζητήσεις Στουρνάρα με τρόικα".

ΚΕΡΔΟΣ: "Ενιαίος φόρος αντί για τέλος αλλά και εφέτος μέσω ΔΕΗ". Η εφημερίδα γράφει ότι "σε συμβιβαστική πρόταση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα κατέληξαν χθες το βράδυ οι πολιτικοί αρχηγοί. Το Ειδικό Ενιαίο Τέλος (ΕΕΤΗΔΕ) καταργείται και τη θέση του παίρνει ο ενιαίος φόρος ακινήτων, ο οποίος με τις ισχύουσες ρυθμίσεις (δηλαδή χωρίς να κόβεται το ρεύμα), ειδικά για εφέτος, θα εξακολουθήσει να καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ με χαμηλούς συντελεστές 10%-15%".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Συμβιβαστική κοινή θέση με ενιαίο φόρο μέσω ΔΕΗ". Η εφημερίδα τονίζει ότι "η ανάγκη να διαφυλαχθεί η συνοχή της τρικομματικής κυβέρνησης πρυτάνευσε στη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους άλλους δύο πολιτικούς αρχηγούς, χθες το βράδυ, και υπό το πρίσμα αυτό ήταν αναμενόμενη η απόφασή τους να καταλήξουν σε μια κοινή πρόταση για τη φορολόγηση των ακινήτων, την οποία το υπουργείο Οικονομικών θα διαπραγματευθεί με την τρόικα".

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου