Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 21/4/2013


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 21/4/2013

Η συνάντηση ΥΠΟΙΚ-Διοικητή ΚΤ, οι ευρύτερες εξελίξεις στην οικονομία και το τραπεζικό σύστημα, οι επιπτώσεις στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και οι σχεδιασμοί για το φυσικό αέριο, είναι από τα βασικά θέματα που φιλοξενούν στα πρωτοσέλιδά τους οι κυριακάτικες εφημερίδες. Φιλοξενούνται επίσης συνεντεύξεις Υπουργών και άλλων πολιτικών και πολιτειακών αξιωματούχων για θέματα της επικαιρότητας.

«Καυτή πατάτα κούρεμα και Τρ. Κύπρου» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Αλήθειας» που αναφέρεται στην χθεσινή συνάντηση Χάρη Γεωργιάδη-Πανίκου Δημητριάδη και γράφει ότι θα κουρευτούν και οι εξαιρέσεις από το κούρεμα. Σε άλλο θέμα η «Α» φιλοξενεί συνέντευξη του Υπουργού Ενέργειας ο οποίος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η συνεργασία Ισραήλ-Κύπρου δεν επηρεάζεται από άλλους παράγοντες. Επίσης πρωτοσέλιδα η εφημερίδα φιλοξενεί ρεπορτάζ για τις φυλές των Ρώσων που έφεραν τα χρήματά τους στην Κύπρο.

Η «Σημερινή» υπό τον τίτλο «Στραγγαλίζουν τις επιχειρήσεις τα περιοριστικά μέτρα» φιλοξενεί εκτενές ρεπορτάζ για τις επιπτώσεις στον επιχειρηματικό κόσμο από τα περιοριστικά μέτρα στη διακίνηση χρημάτων με δηλώσεις αρμοδίων φορέων. Αλλού η εφημερίδα φιλοξενεί συνέντευξη του Υπουργού Ενέργειας για τους σχεδιασμούς στο φυσικό αέριο και τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψής του στο Ισραήλ. Επίσης η «Σ» φιλοξενεί συνέντευξη της Υπουργού Εργασίας η οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται στους σχεδιασμούς για αναχαίτιση της ανεργίας και για εξορθολογισμό των επιδομάτων.

Ο «Φιλελεύθερος» με κύριο τίτλο στο πρωτοσέλιδό του «Πρέσινγκ για τις εξαιρέσεις» γράφει ότι μπορεί να μην λήφθηκαν τελικές αποφάσεις στην συνάντηση ΥΠΟΙΚ- Διοικητή ΚΤ, ωστόσο διαγράφεται ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες και άλλες κατηγορίες εξαιρέσεων δεν θα μείνουν χωρίς κούρεμα. Σε άλλο δημοσίευμα φιλοξενείται έρευνα για τη διαφθορά και το ρουσφέτι στην Κύπρο η οποία καταδεικνύει ότι οι πολιτικοί θεωρούνται οι πιο διεφθαρμένοι. Ο «Φ» επίσης προβάλλει συνέντευξη του ΥΠΟΙΚ ο οποίος, όπως αναφέρεται, αφήνει ανοικτό το θέμα της μείωσης των μισθών στον δημόσιο τομέα.

«Ανορθόδοξες πρακτικές» είναι ο κύριος τίτλος της «Χαραυγής» που αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις Γιώργου Λουκαϊδη για τις ερευνητική επιτροπή για τα τεκταινόμενα στον τραπεζικό τομέα. Αλλού αναφέρεται στη συνάντηση ΥΠΟΙΚ-Διοικητή και γράφει ότι φαίνεται πως τελικά θα κουρευτούν και οι εξαιρέσεις ενώ γράφει για μεγάλη δυστοκία στο διορισμό προσωρινού ΔΣ στην Τράπεζα Κύπρου. Επίσης η «Χ» φιλοξενεί συνέντευξη , μεταξύ άλλων, του Αριστοφάνη Γεωργίου ότι οι μνημονιακές διατάξεις παραβιάζουν το Σύνταγμα.

Η αγγλόφωνη “Sunday Mail με τίτλο «Νέα δυναμική στη διαίρεσή μας» αναφέρεται στην δέκατη επέτειο από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων , στα δεδομένα που υπάρχουν τότε και τώρα και σε τοποθετήσεις των Κυπρίων για την κατάσταση. Αλλού αναφέρεται στις ανησυχίες που διατυπώνει η τρίτη ηλικία λόγω του μνημονίου και των προνοιών για τις συντάξεις και τα επιδόματα. Επίσης η εφημερίδα κάνει αναφορά στις αφίξεις τουριστών από τη Ρωσία και φιλοξενεί δηλώσεις του Προέδρου του ΚΟΤ.

«Η δύσκολη εξίσωση Αναστασιάδη» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της εβδομαδιαίας «Καθημερινής» που γράφει ότι ο Πρόεδρος έχει μπροστά του ανοικτά τα ζητήματα της Τρ. Κύπρου, της ανεργίας και της αυξανόμενης ύφεσης ενώ κάνει λόγο και για ασυνεννοησία και έλλειψη συντονισμού. Επίσης η «Κ» φιλοξενεί συνέντευξη του ΥΠΕΞ ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει ότι θα πρόκρινε έξοδο από το ευρώ αν η χώρα είχε αυτή τη στιγμή το φυσικό αέριο. Αλλού γράφει ότι μεγάλα επενδυτικά ταμεία έρχονται στην Κύπρο σε αναζήτηση χρεών προς πώληση.

Η εβδομαδιαία «Μάχη» υπό τον τίτλο «Κίνδυνος στάσης πληρωμών» φιλοξενεί συνέντευξη του Λευτέρη Χριστοφόρου ο οποίος καλεί όσους έχουν καλύτερες επιλογές από αυτές του μνημονίου για χρηματοδότηση, να τις καταθέσουν. Επίσης η «Μ» αναφέρεται στα μέτρα για επανεκκίνηση της οικονομίας που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Σε άλλο πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ φιλοξενείται συνέντευξη του Αλέξη Γαλανού για την κατάσταση στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου