Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 16/4/2013


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 16/4/2013

Η επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη προς το Διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για το θέμα του Πανίκου Δημητριάδη, τα μέτρα που συμφώνησε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο για στήριξη της οικονομίας, η πρόθεση ημικρατικών οργανισμών να καταβάλουν από μόνοι τους το ποσό που συμφώνησε η Κυβέρνηση με την Τρόικα για να αποφύγουν ενδεχόμενες ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και οι θέσεις του Ανδρέα Βγενόπουλου σε σχέση με τα όσα συνέβησαν στη Λαϊκή Τράπεζα, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων. Άλλα θέματα με τα οποία ασχολείται ο ημερήσιος Τύπος είναι οι εκρήξεις στη Βοστόνη, η απαντητική επιστολή Μπαρόζο προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σχετικά με την ετοιμότητα της ΕΕ για οικονομική βοήθεια προς την Κύπρο μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων αλλά και οι νέες εκτιμήσεις του οίκου Moodys για την κυπριακή οικονομία.

Υπό τον τίτλο «Πόρτα εξόδου» η εφημερίδα «Αλήθεια» παρουσιάζει στο κύριο της θέμα την επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη προς το Διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, αναφέροντας ότι ο Πρόεδρος δείχνει στον Διοικητή της ΚΤ Πανίκο Δημητριάδη την οδό της παραίτησης. Στην επιστολή του, η οποία είναι γραμμένη σε αυστηρή γλώσσα, αναφέρει η εφημερίδα, ο ΠτΔ πληροφορεί το Ευρωπαίο κεντρικό τραπεζίτη για μια σειρά από λάθη και παραλείψεις του κ. Δημητριάδη οι οποίες συνέβαλαν στην παρούσα κατάσταση στην οικονομία. Σε άλλο της θέμα η «Αλήθεια» κάνει λόγο για «Μέτρα και Σχέδια στο Υπουργικό» με μεταξύ άλλων «απασχόληση 3.000 ανέργων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, επιμήκυνση της περιόδου λειτουργίας των ξενοδοχείων, πάταξη της παράνομης εργασίας, εξορθολογισμό των επιδομάτων των αλλοδαπών, επέκταση του ωραρίου λειτουργίας καταστημάτων και ευνοϊκά φορολογικά κίνητρα για τις εταιρείες και ενθάρρυνση ξένων επενδύσεων». Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με τον οίκο Moodys το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Κύπρου ή εξόδου από το ευρώ παραμένει υψηλό τα επόμενα χρόνια.

«Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Κάθε ευθύνη αρνείται ο Βγενόπουλος» γράφει ότι ο Ανδρέας Βγενόπουλος αποποιήθηκε κάθε ευθύνη για την κατάρρευση της Λαϊκής, ο οποίος μιλώντας σε χτεσινοβραδινή εκπομπή του «Σίγμα» υποστήριξε, ουσιαστικά, πως παρέδωσε μια υγιή Λαϊκή Τράπεζα και εμφανίστηκε λάβρος κατά των Μιχάλη Σαρρή και Ανδρέα Φιλίππου, κάνοντας λόγο για κωμικοτραγική διαχείριση από μέρους τους. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα φιλοξενεί φωτογραφία από την έκρηξη στο Μαραθώνιο της Βοστόνης γράφοντας ότι δύο ισχυρότατες εκρήξεις σημειώθηκαν λίγο μετά τις 22:00 χθες βράδυ κοντά στη γραμμή τερματισμού του Μαραθωνίου που διεξαγόταν στη Βοστόνη και πως σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ υπάρχουν τουλάχιστο 3 νεκροί και δεκάδες τραυματίες. Αλλού γράφει ότι οι Moodys εκτιμούν ότι για πολλά χρόνια η Κύπρος θα ζει με τον εφιάλτη της χρεοκοπίας ή θα υποχρεωθεί ν’ αναζητήσει έξοδο από το Ευρώ αλλά και πως η επίτευξη βιώσιμου χρέους θ’ απαιτήσει πιθανότατα πρόσθετη επίσημη στήριξη.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Στήριξη ΕΕ με κονδύλια» κάνει λόγο στο κύριο του θέμα για επιστολή Μπαρόζο προς Αναστασιάδη για οικονομική βοήθεια. Όπως γράφει η εφημερίδα, η ΕΕ είναι έτοιμη να βοηθήσει εμπράκτως με ευρωπαϊκά κονδύλια την Κύπρο, ώστε να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση που βιώνει και πως ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε απαντητική επιστολή του προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη εκφράζει την αλληλεγγύη της Ένωσης προς την Κύπρο και παρουσιάζεται έτοιμος να βοηθήσει. Σε άλλο του θέμα «ο Φιλελεύθερος» κάνει λόγο για «παρενόχληση 20.000 πελατών της Cyta και για «προσηλυτισμό από ανταγωνιστή με τα δεδομένα στο χέρι» γράφοντας ότι η Cyta εξετάζει στοιχεία για να προχωρήσει σε καταγγελίες εναντίον ανταγωνιστών της για ποινικές υποθέσεις, παραβίαση της προστασίας προσωπικών δεδομένων και αθέμιτο ανταγωνισμό, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες έχει διαπιστωθεί ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση «υποκλοπής πελατών» από τηλεφωνικό κέντρο στην Ελλάδα. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι με την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου άρχισε να παίρνει στροφές και το σαφάρι στα κατεχόμενα με Ε/κ πράκτορες να διοργανώνουν καθημερινά μεταφορά τουριστών στα κατεχόμενα για ν’ αδράξουν ευκαιρίες φτηνών αγορών.

Υπό τον τίτλο «ΗΟ: Δίνουν μέχρι 2 δισ. ευρώ για να μην ξεπουληθούν» η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα ότι μέχρι και δύο δισεκατομμύρια ευρώ, πολύ περισσότερα απ’ όσα συμφώνησαν Κυβέρνηση και Τρόικα, είναι έτοιμοι να συνεισφέρουν οι ημικρατικοί οργανισμοί, φτάνει ν’ αποφευχθεί το ξεπούλημα τους, με τη Cyta και την Αρχή Λιμένων να καταθέτουν χτες συγκεκριμένες και άκρως υλοποιήσιμες προτάσεις για αποφυγή των ιδιωτικοποιήσεων. Σε άλλο της θέμα η «Χαραυγή» φιλοξενεί φωτογραφία του νέου Προέδρου της Βενεζουέλας γράφοντας ότι ο Νικόλας Μαδούρο είναι ο νέος Πρόεδρος της χώρας. Αλλού γράφει πως κοντά σε στάση πληρωμών βρίσκεται η ΑΗΚ, η οποία και απευθύνει έκκληση προς τους καταναλωτές να πληρώσουν έγκαιρα τους λογαριασμούς τους.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα Cyprus Mail” υπό τον τίτλο «Εκρήξεις κτύπησαν την κούρσα της Βοστόνης» αναφέρεται στο κύριο της θέμα στις εκρήξεις στο Μαραθώνιο της Βοστόνης. Όπως γράφει η εφημερίδα, δύο εκρήξεις σημειώθηκαν την ώρα που οι μαραθωνοδρόμοι περνούσαν τη γραμμή του τερματισμού, από τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 2 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 23. Γράφει επίσης ότι η Αστυνομία της Βοστόνης έκανε λόγο και για μια ακόμη έκρηξη, στην προεδρική βιβλιοθήκη της πόλης η οποία βρίσκεται 3 μίλια μακριά από το σημείο των δυο άλλων εκρήξεων. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι, σύμφωνα με έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι μεγάλοι καταθέτες οι οποίοι είχαν καταθέσεις στις δύο μεγάλες κυπριακές τράπεζες αναμένεται να χάσουν συνολικά μέχρι και 8,3 δισ. ευρώ από την αναδιάρθρωση των δύο ιδρυμάτων. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο επεξεργάζεται λύσεις και μέτρα για στήριξη της οικονομίας.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου