Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 28/4/2013

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 28/4/2013

Πολλά και ποικίλα είναι τα θέματα που προβάλλονται σήμερα Κυριακή από τον κυπριακό Τύπο. Ανάμεσα στα θέματα είναι συνέντευξη του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, τα όσα διαμηνύουν οι Βρυξέλλες ότι δεν θα παραχωρήσουν άλλη βοήθεια στην Κύπρο, οι εκλογές στον ΔΗΣΥ, η περιουσία των ημικρατικών οργανισμών, το ταμείο αλληλεγγύης που λειτουργούσε στο Προεδρικό επί Προεδρίας Δημήτρη  Χριστόφια, δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία οι Κύπριοι πολίτες φταίνε κυρίως Χριστόφια και Βγενόπουλο για την κατάσταση στην οικονομία, αλλά και δηλώσεις Γερμανού εμπειρογνώμονα ότι όλες οι χώρες της ΕΕ δεν συμμορφώνονται με τις κοινοτικές οδηγίες περί ξεπλύματος.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Αδεια εκατομμυρίων δύο μέρες πριν τις εκλογές» γράφει ότι στην τελευταία συνεδρία του Υπουργικού επί Χριστόφια ανακλήθηκε παράνομη απόφαση του ίδιου του σώματος για επένδυση πολλών εκατομμυρίων του Ταμείου Συντάξεων της CYTA στη Δρομολαξιά και εγκρίθηκε νέα απόφαση, πάλι παράνομη, χωρίς πρακτικά. Προσθέτει ότι η υπόθεση είναι στο ανώτατο και ότι τα σπασμένα θα τα πληρώσουν πάλι οι πολίτες. Αλλού, γράφει ότι εν καιρώ κρίσης ημικρατικοί οργανισμοί ξοδεύουν εκ. ευρώ για επιδόματα, σεμινάρια, κτλ. Επίσης, προβάλλει συνέντευξη της Υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου για πάταξη της ανεργίας.

«Η Σημερινή» με τίτλο «Άλλο οικονομία, άλλο Κυπριακό και φυσικό αέριο» προβάλλει συνέντευξη του ΥΠΕΞ Ι. Κασουλίδη, ο οποίος αναφέρει ότι δεν υπάρχει και δεν αποδέχεται η Λευκωσία διασύνδεση Κυπριακού, φυσικού αερίου και οικονομίας και ότι όλοι αντιλαμβάνονται πως η επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό δεν μπορεί να ξεκινήσει παρά το προσεχές Φθινόπωρο. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι βραδυφλεγής ωρολογιακή βόμβα για το κράτος είναι τα έντεκα δις ευρώ του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA). Επίσης, προβάλλει συνέντευξη του Υπουργού Υγείας Πέτρου Πετρίδη, ο οποίος θεωρεί το Μνημόνιο ως ευκαιρία εφαρμογής του ΓΕΣΥ.

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Βαθύτερο κούρεμα τον Ιούνιο» γράφει ότι οι διεθνείς δανειστές της Κύπρου προειδοποιούν πως δεν προτίθενται να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να στηρίξουν περαιτέρω το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου και ότι εάν κατά την αξιολόγηση της Τράπεζας Κύπρου βρεθούν σκελετοί τότε θα πρέπει αν αναμένεται βαθύτερο κούρεμα. Επίσης, γράφει για τους αμερικανικούς σχεδιασμούς στην περιοχή της Μεσογείου οι οποίοι εντάσσουν και το Κυπριακό στις επόμενες κινήσεις τους. Αλλού, γράφει ότι αναθεωρείται το πρόγραμμα επιχορήγησης μαθητών για την αγορά κομπιούτερ λόγω των οικονομικών συνθηκών.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Πέραν των 2,1 δις η περιουσία των Η.Ο» γράφει ότι πολύ μεγαλύτερη σε αξία είναι η περιουσία των τριών κερδοφόρων Ημικρατικών Οργανισμών από το ποσό για το ποίο γίνεται λόγος στο μνημόνιο που συμφώνησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με την Τρόικα και θα εισπραχθεί σε περίπτωση ιδιωτικοποίησής τους. Αλλού, γράφει ότι το ΑΚΕΛ διαφωνεί με τη συγχώνευση ΔΕΦΑ και ΚΡΕΤΥΚ. Επίσης, σε άλλο της δημοσίευμα αναφέρει ότι τα περί ταμείου αλληλεγγύης στο προεδρικό επί Χριστόφια αποτελούν μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινωνίας.

Η αγγλόγλωσση ‘Sunday Mail’ με τίτλο «’το βρώμικο χρήμα’ είναι μόνο μια δικαιολογία» προβάλλει συνέντευξη στην εφημερίδα του Γερμανού ειδικού για θέματα κατά του ξεπλύματος Αντρέας Φρανκ, ο οποίος διερωτάται πώς η ΕΕ θα ξεπληρώσει την Κύπρο εάν οι κατηγορίες για ξέπλυμα αποδειχθούν λανθασμένες και ότι όλα τα κράτη της ΕΕ δεν συμμορφώνονται με τις οδηγίες για το ξέπλυμα. Γράφει επίσης ότι ο ΑΠΟΕΛ ανέβαλε τους εορτασμούς για το πρωτάθλημα, αφού χθες δεν κατάφερε νίκη επί της ΑΕΚ. Επίσης, η εφημερίδα αναφέρεται στα όσα εκτυλίχθηκαν στο Παραλίμνι κατά την ψηφοφορία για τους αντιπροέδρους του ΔΗΣΥ, όταν κάποιοι πέταξαν ψηφοδέλτια τους δρόμους διαμαρτυρόμενοι διότι ομάδα ακτιβιστών εισέρχεται καταστρέφουν τα βεργά για παγίδευση αμπελοπουλιών.

Η εβδομαδιαία «Η Καθημερινή» με τίτλο «Φταίνε Χριστόφιας και Βγενόπουλος» προβάλλει δημοσκόπηση της «Κ» για την κρίση και τις ευθύνες και γράφει ότι η συντριπτική πλειοψηφία θεωρεί ότι φταίμε εμείς και όχι οι ξένοι (84%) και εστιάζει τα πυρά της κυρίως στους πολιτικούς με πρώτο τον Δ. Χριστόφια (79%) και τους τραπεζίτες με προεξάρχοντα τον Α. Βγενόπουλο (67%). Αλλού, γράφει ότι η διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας κινείται με στόχο την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών χωρίς να αντλήσει χρήματα από τον ESM ενώ στον Συνεργατισμό το βάρος πέφτει στην αναδιοργάνωση. Επίσης, η εφημερίδα γράφει ότι η ζωή των ηρώων της ΕΟΚΑ και ιδιαίτερα η θυσία του Ευαγόρα Παλλικαρίδη προκαλούν το ενδιαφέρον του γνωστού σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, ο οποίος μίλησε στην «Κ».

Η εβδομαδιαία «Η Μάχη» με τίτλο «Εβδομάδα παθών αρχίζει την Μ. Τρίτη» γράφει ότι η Βουλή καλείται την Τρίτη να τοποθετηθεί επί του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης με την Τρόικα και ότι την συμπαράσταση όλων των πολιτικών δυνάμεων ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Γράφει επίσης για την νέα εποχή στον ΔΗΣΥ με την ανάδειξη χθες των τριών αντιπροέδρων του, οδεύοντας ανανεωμένος στο παγκύπριο πολιτικό συνέδριο στις 11 Μαΐου. Αλλού, η εφημερίδα αναφέρει ότι η δίκη για την έκρηξη στο Μαρί οδεύει προς το τέλος της.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου