Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 15/4/2013

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 15/4/2013

Στις σχέσεις της Κυβέρνησης με το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας αναφέρονται στην πλειοψηφία τους τα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων. Άλλα θέματα που προβάλλονται στις κύριες σελίδες του κυπριακού Τύπου είναι τα μέτρα για περιορισμό των ζημιών που υπέστησαν οι Ρώσοι στην Κύπρο, η λίστα με τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που μετέφεραν χρήματα στο εξωτερικό λίγες μέρες πριν την πρώτη απόφαση του Eurogroup στις 15 Μαρτίου, αλλά και οι προσπάθειες για καταστροφή επικίνδυνων βλημάτων με ειδικούς από τη Γαλλία να καταφθάνουν σήμερα στην Κύπρο.

Η «Αλήθεια», με τίτλο «Ρίχνει λάδι στη φωτιά ο Διοικητής», γράφει ότι εξοργισμένος με τον Πανίκο Δημητριάδη είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος ανέφερε ότι δεν ανέμενε πως ο κ. Δημητριάδης θα κατήγγειλε την Κυβέρνηση και τη Βουλή της χώρας του με δηλώσεις του από το εξωτερικό. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι δύο ολοήμερες συνεδριάσεις σήμερα και αύριο θα κάνει το Υπουργικό Συμβούλιο για να ληφθούν μέτρα για επανεκκίνηση της οικονομίας. Επίσης, η εφημερίδα αναφέρει ότι ειδικοί από τη Γαλλία θα βρίσκονται σήμερα στην Κύπρο για να τροχοδρομήσουν την καταστροφή επικίνδυνων βλημάτων που μάλλον θα μεταφερθούν εκτός Κύπρου.

«Η Σημερινή», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Σχέσεις οργής», γράφει ότι βαθαίνει το ρήγμα στις σχέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Διοικητή της ΚΤ με αφορμή τη συνέντευξη του κ. Δημητριάδη στο “Bloomberg” όπου υποστήριξε ότι η ανεξαρτησία της ΚΤ δέχεται επίθεση από την Κυβέρνηση. Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι δεν θα μειωθεί η ετήσια κρατική χορηγία προς τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο, ο οποίος πραγματοποίησε την 38η Πορεία Χριστοδούλας. Αλλού, η «Σ» αναφέρεται στην εξαγγελία χθες της «Συμμαχίας Πολιτών» από τον Γιώργο Λιλλήκα, ο οποίος είπε πως η νέα κίνηση δεν θα έχει ιδεολογικό χαρακτήρα αλλά θα κινείται πέραν και έξω από τα παραδοσιακά ιδεολογικά σχήματα.

«Ο Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Απευθείας μήνυμα σε Ρώσους», γράφει ότι ανοίγματα προς τους Ρώσους επιχειρεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοινώνοντας σειρά μέτρων για να περιοριστούν οι ζημιές που υπέστησαν ως μέτοχοι και ως καταθέτες στις τράπεζες και να πεισθούν να παραμείνουν στην Κύπρο. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι η οικονομική κρίση θα πάρει μαζί της σπίτια και άλλα ακίνητα, κάτι που αποτυπώνεται και με αριθμούς κυρίως όσον αφορά τους πρόσφυγες που υποθήκευσαν περιουσίες τους στα κατεχόμενα αλλά και τις ελεύθερες περιοχές. Επίσης, ο «Φ» γράφει ότι μαθητικά λεωφορεία των οποίων οι διαδρομές καλύπτονται από το δημόσιο χρησιμοποιήθηκαν ταυτόχρονα και για εκδρομές, κάτι που οδήγησε στην επιβολή χρηματικής ποινής.

 «Χαραυγή», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Διάλογος χωρίς παρωπίδες», γράφει ότι το ΑΚΕΛ καλεί όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις σε συνεργασία για έξοδο από τις αδιέξοδες πορείες, με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ άντρο Κυπριανού να δηλώνει ότι τυχόν αποδοχή των νέων απαράδεκτων όρων της Τρόικας θα καταδικάσει την παρούσα και την επόμενη γενιά σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης. Επίσης, γράφει ότι η ελληνική εφημερίδα το «Έθνος» δημοσίευσε τον κατάλογο με τα φυσικά πρόσωπα και εταιρείες που την περίοδο 1-15 Μαρτίου μετέφεραν χρήματα από κυπριακές τράπεζες. Εξάλλου, αναφέρεται στη χθεσινή εκδήλωση μνήμης και τιμής των Καβάζογλου και Μισιαούλη, σημειώνοντας ότι μας θυμίζει το καθήκον για διαρκή πάλη κατά του φασισμού.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου