Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Επισκόπηση τύπου 17/4/2013


Επισκόπηση τύπου 17/4/2013

Ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα και οι ρυθμίσεις των 500 ευρώ, οι ανακατατάξεις στην κυβέρνηση που ζητά ο Ε. Βενιζέλος, οι διεργασίες για την αναμονή της δόσης από τους πιστωτές της χώρας και η τρομοκρατική επίθεση στην Βοστόνη είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Ν-ο 2 στην κυβέρνηση ο Βενιζέλος!". Η εφημερίδα γράφει ότι "ο εξουσιομανής Ευάγγελος Βενιζέλος, αρχηγός του μικρού ΠΑΣΟΚ (που στις επόμενες εκλογές απειλείται με εξαφάνιση από τον πολιτικό χάρτη), ετοιμάζεται για νέα μεγαλεία προβάροντας κοστούμι για να μπει στην κυβέρνηση! Μπορεί μέχρι πρόσφατα να δήλωνε ότι δήθεν δεν ενδιαφέρεται για κάτι τέτοιο, αλλά όλες οι πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι ήδη κινείται, αγχωμένα, προκειμένου να επισπευσθεί ο ανασχηματισμός και ο ίδιος να πάρει μια θέση που θα ισοδυναμεί κατ΄ουσίαν με το «νούμερο δύο» της κυβέρνησης".

ΕΘΝΟΣ: "Νόμιμα με 500 ευρώ όλα τα παλιά αυθαίρετα". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η δαμόκλειος σπάθη της κατεδάφισης απομακρύνεται οριστικά από τις αυθαίρετες οικοδομές που ανεγέρθησαν προ του 1975, με ένα αντίτιμο ύψους 500 ευρώ. Νομοσχέδιο, που επίκειται η κατάθεσή του στη Βουλή, νομιμοποιεί και όλες τις οικοδομικές μικροπαραβάσεις, εφόσον δεν αυξάνουν τη δομημένη επιφάνεια".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Δίδυμος Παγκόσμιος Πόλεμος με σεισμικά υπερόπλα!". Σύμφωνα με την εφημερίδα "με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση στο μαραθώνιο της Βοστόνης, στο στόχαστρο των Η.Π.Α. βρίσκονται Συρια-Ιράν και Βορειος Κορέα".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα". Η εφημερίδα επισημαίνει "ρύθμιση τριών ταχυτήτων για τα κτίσματα πριν από το 1975, της περιόδου 1975-1983 και τις νεότερες κατασκευές. Με 500 ευρώ νομιμοποιούνται όλες οι μικροαυθαιρεσίες. Τι ισχύει για όσους έχουν ήδη προχωρήσει σε «τακτοποίηση». Μειώσεις προστίμων έως 85% για ευπαθείς ομάδες, αύξηση των δόσεων από 48 σε 60".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Στα δίχτυα του φόβου". Η εφημερίδα σημειώνει "ο φόβος άπλωσε εκ νέου τα φτερά του πάνω από την Αμερική. Μάλιστα, μετά τη φρικτή επίθεση στη Βοστόνη και η Ευρώπη φοβήθηκε και αύξησε τα μέτρα ασφαλείας κυρίως στις πολυσύχναστες αθλητικές εκδηλώσεις".

ΕΣΤΙΑ: "Τακτική ενημέρωσις από τον Πρωθυπουργό". Η εφημερίδα τονίζει ότι "μόλις προ εβδομάδος η «Εστία» έγραψε ότι ο Πρωθυπουργός πρέπει να αποκαταστήση την επικοινωνία του με τον ελληνικό λαό. Να καλή σε τακτά χρονικά διαστήματα ένα τηλεοπτικό συνεργείο στο γραφείο του και να ομιλή απ΄ευθείας προς τους πολίτες. Να περιγράφη τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, να εξηγή τις εκάστοτε ενέργειες και αποφάσεις του και να δίδη αναφορά για το έργο του. Και το κυριότερο όλων: Ο λόγος του να μην είναι ξύλινος, αλλά ευθύς, ειλικρινής και ανθρώπινος. Ωστε να καταστήση τους πολίτες κοινωνούς των προσπαθειών του".

Η ΑΥΓΗ: "Είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα". Σύμφωνα με την εφημερίδα "δεν θέλουμε απλώς να σώσουμε την Ελλάδα από το καταστροφικό αδιέξοδο του Μνημονίου, θέλουμε να αλλάξουμε την Ελλάδα, διαμήνυσε ο Αλ. Τσίπρας από το συνέδριο του Economist αναφερόμενος στις δεσμεύσεις της μελλοντικής κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ"

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Αυθαίρετα: Η τελική ρύθμιση". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "νομιμοποίηση όλων των μικρών παραβάσεων, σημαντική μείωση των προστίμων για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, αύξηση του χρόνου αποπληρωμής του προστίμου από 48 σε 60 μηνιαίες δόσεις, οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση για όλα τα αυθαίρετα προ του 1983, και λύση για τα εξ αδιαιρέτου προβλέπει το νέο σχέδιο νόμου για την αυθαίρετη δόμηση, το οποίο παρουσίασε χθες ο Σταύρος Καλαφάτης".

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: "Και από τη μύγα ξίγκι". Σύμφωνα με την εφημερίδα "τα τελευταία ευρώ από τις τσέπες των πολιτών υφαρπάζει η κυβέρνηση, με νέες εισπρακτικές ρυθμίσεις. Τα αυθαίρετα μέχρι το 1983 νομιμοποιούνται με 500 ευρώ. Τα χρέη σε Δημόσιο ή ασφαλιστικά ταμεία εξοφλούνται σε πολλές δόσεις, με ελάχιστο ποσό τα 25 ευρώ. Το χαράτσι της ΔΕΗ έρχεται με οριζόντια μείωση 15%".

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ: "Δόση ημίν σήμερον". Σύμφωνα με την εφημερίδα "οι τελικές ρυθμίσεις για να σωθούν έσοδα και «κόκκινα» δάνεια. Ρύθμιση δανείων με έξι όρους. Εφορία - Ρυθμίσεις χρεών. Αυθαίρετα".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Δόσεις για να γεμίσουν τα ταμεία". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "εκτός της νέας ευνοϊκής ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά Ταμεία μένουν όσοι έχουν ήδη ρυθμίσει τα χρέη τους και πληρώνουν κανονικά. Με βάση τη νέα ρύθμιση, όσοι μισθωτοί ή συνταξιούχοι οφείλουν έως 5.000 ευρώ (ή έως 10.000 και βρίσκονται σε αποδεδειγμένη αδυναμία) μπορούν να εξοφλήσουν καταβάλλοντας ελάχιστο ποσό 20 - 25 ευρώ/μήνα. Για τους αυτοαπασχολούμενους και όσους έχουν οφειλές άνω των 5.000 ευρώ προβλέπονται 48 δόσεις".

Η ΝΙΚΗ : "Αυθαίρετα. Ολες οι ρυθμίσεις-σωτηρία". Η εφημερίδα γράφει ότι "μια χρόνια παθογένεια της Ελληνικής πραγματικότητας όσον αφορά την αυθαίρετη δόμηση επιχειρεί να θεραπεύσει με το σχέδιο νόμου, που τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση από το ΥΠΕΚΑ. Και αυτό γιατί η υπάρχουσα παθογένεια έχει δημιουργήσει τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση καθώς και άλυτα προβλήματα στις συναλλαγές που αφορούν σε ακίνητα. Ταυτόχρονα αποτελεί τροχοπέδη για την όποια ορθολογική χωροταξική ανάπτυξη της χώρας".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Πρωτομαγιάτικες αυξήσεις". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ από την 1η Μαΐου και απελευθέρωση των τιμών από την 1η Ιουλίου προανήγγειλε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Μάκης Παπαγεωργίου, μιλώντας στο συνέδριο του Economist".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Δυναμώνουμε το μέτωπο πάλης εργατών - αυτοαπασχολούμενων - φτωχών αγροτών". Η εφημερίδα γράφει "εμείς έχουμε τη δύναμη! Χωρίς εμάς γρανάζι δεν γυρνά! Παλεύουμε για σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους και όλες. Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων. Υπεράσπιση του λαϊκού εισοδήματος. Κανένας εργαζόμενος χωρίς Συλλογική Σύμβαση. Κανένας νέος εργάτης να μη δουλεύει για ψίχουλα, κανένας εργαζόμενος σπουδαστής κάνοντας πρακτική εξάσκηση να μη δουλεύει για ένα κομμάτι ψωμί. Να σταματήσει το σκλαβοπάζαρο των προγραμμάτων ανεργίας, της τζάμπα εργασίας".

ΤΑ ΝΕΑ: "Μην πετάτε τα λεφτά σας στις χωματερές". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "απουσία πολιτικής βούλησης για τη διαχείριση απορριμμάτων, σύγχυση αρμοδιοτήτων και γραφειοκρατικές διαδικασίες είναι μερικά από τα προβλήματα που εντοπίζει ο αρμόδιος επίτροπος Γιοχάνες Χαν σε επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό. Εκπέμπει παράλληλα σήμερα κινδύνου για πρόστιμα 500 εκατ. ευρώ από κοινοτικούς πόρους".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Θα το σώσεις αν το πληρώσεις".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "«Στοίχημα» για 2 δισ. από ΟΠΑΠ και ΔΕΠΑ". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "καθοριστική είναι η σημερινή ημέρα για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, που αποτελεί προαπαιτούμενο για την ομαλή καταβολή των επόμενων δόσεων. Αργά σήμερα το απόγευμα λήγει η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για το 33% του ΟΠΑΠ. Στις 29 Απριλίου θα υποβληθούν οι τελικές προτάσεις για ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ. Το Δημόσιο ευελπιστεί ότι από τα δύο αυτά project θα έχει συνολικά έσοδα πάνω από 2 δισ. ευρώ".

ΚΕΡΔΟΣ: "Αμεσα μέτρα για την άρση της πιστωτικής ασφυξίας". Η εφημερίδα γράφει ότι "σε άρση των συνθηκών πιστωτικής ασφυξίας στοχεύει πλέον η κυβέρνηση μετά τη συμφωνία με την τρόικα, θέτοντας μέσα στις επόμενες ημέρες σε πλήρη εφαρμογή τις ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη και τις ασφαλιστικές εισφορές, τα δάνεια των υπερχρεωμένων δανειοληπτών και την επιτάχυνση των διαδικασιών εξόφλησης των προμηθευτών του Δημοσίου".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Διευκολύνσεις σε τράπεζες για δάνεια στις επιχειρήσεις". Η εφημερίδα τονίζει ότι "σημαντικό μέτρο υπέρ της πραγματικής οικονομίας θεωρείται ο κανονισμός που υιοθετήθηκε χθες από την Ευρωβουλή, ο οποίος προβλέπει τη μείωση κατά 30% του συντελεστή ονομαστικού κινδύνου, που εφαρμόζουν οι τράπεζες όταν πρόκειται για δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις".

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου