Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 18/4/2013

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 18/4/2013

Οι οικονομικές εξελίξεις και η χθεσινή συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη δανειακή σύμβαση της Κύπρου κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα. Επίσης, γίνεται αναφορά στην προσπάθεια διασύνδεσης της κρίσης με την επίλυση του Κυπριακού, τον αντίκτυπο της επιστολής Αναστασιάδη προς τον Μάριο Ντράγκι, την τάση των κομμάτων για συζήτηση και ψήφιση του μνημονίου στην Βουλή, κ.ά.

Η εφημερίδα «Αλήθεια», με τίτλο «Δεν ίδρωνε το αυτί του!…», κάνει λόγο για βροχή αποκαλύψεων από Ρεν και Μπορόζο και αναφέρεται ότι από τη χθεσινή συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου λέχθηκε από τον Επίτροπο Ρεν πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προειδοποιήσει από το Νοέμβριο του 2011 τον τότε Πρόεδρο Χριστόφια πως η Κύπρος έπρεπε να ενταχθεί στο Μηχανισμό. Αλλού γράφει πως ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας φέρεται να θέλει τον πρώην Υποδιοικητή, Σπύρο Σταυρινάκη σύμβουλό του, παρέχοντάς του συγκεκριμένο συμβόλαιο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι δύο γιατροί του νοσοκομείου Λεμεσού κλήθηκαν σήμερα να δώσουν εξηγήσεις και στοιχεία για αλληλοκατηγορίες για ιδιωτική άσκηση ιατρικής και «φακελάκια».

Η εφημερίδα «Η Σημερινή», με τίτλο «Ψήνονται για λύση εν μέσω οικονομικής κρίσης», γράφει ότι υπάρχει κλίμα διασύνδεσης της κρίσης με τη λύση του Κυπριακού που θα έχει θετικό αντίκτυπο σε οικονομία και φυσικό αέριο και α αναφέρεται στη χθεσινή αναφορά του Επιτρόπου Φούλε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, με αφορμή την έκθεση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, σε λύση χωρίς ταμπού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι έστειλαν σε επιστολή τοξική ουσία (ρικίνη) στον Αμερικανό Πρόεδρο. Αλλού γράφει ότι πλώρη για το Κοινοβούλιο βάζει το μνημόνιο αφού όλα τα κόμματα τάσσονται υπέρ της συζήτησης και ψηφοφορίας, ενώ η σημερινή σύσκεψη αρχηγών θα δώσει την τελική έγκριση για το τι θα γίνει.

Η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», με τίτλο «Κόψε – ράψε στις εξαιρέσεις», γράφει ότι θα κουρευτούν και οι καταθέσεις των ασφαλιστικών εταιρειών και πως αλλάζει προσανατολισμούς η κυβέρνηση, ενώ θα υπάρξει συνάντηση του ΥΠΟΙΚ με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Αλλού γράφει ότι άρση των περιορισμών για διεθνείς δραστηριότητες μη Κυπρίων πελατών αναμένεται να ανακοινωθεί ίσως και σήμερα. Το θέμα βρίσκεται ενώπιον της Τρόικα Αλλού γράφει για χρηματισμό μαθητών στην πιάτσα της νύκτας ώστε να διοργανώνουν πάρτι στα κέντρα τους, και αναφέρεται σε ηχογραφημένη συνομιλία νυκτερινού κέντρου με μαθητή.

Η εφημερίδα «Χαραυγή», με τίτλο «Τα ψέματα του κ. Αναστασιάδη», γράφει ότι η επιστολή Αναστασιάδη στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να καταγγείλει τον Διοικητή της ΚΤ εξελίσσεται σε μπούμερανγκ καθώς η επιστολή του βρίθει ανακριβειών. Αναφέρεται επίσης, πρωτοσέλιδα και με σχετική φωτογραφία, στην αυστηρή κριτική που άσκησε χθες το Ευρωκοινοβούλιο στη συμπεριφορά και τις αποφάσεις των χωρών-μελών της ευρωζώνης έναντι της Κύπρου. Αλλού γράφει ότι για πρώτη φορά στα κατεχόμενα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης και τιμής των Καβάζογλου και Μισιαούλη.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα Cyprus Mail με τίτλο «Θύμωσαν του Ρεν για την Κύπρο στο ΕΚ» γράφει πως θυμωμένοι οι Ευρωβουλευτές καταδίκασαν συνολικά το χειρισμό της κυπριακής δανειακής σύμβασης, κατηγορώντας το Γιούρογκρουπ για τη φρικτή συνεννόηση και την Κομισιόν γιατί δεν στήριξε τις ασφαλισμένες καταθέσεις αλλά και κάποια κράτη μέλη για τις αποικιοκρατικές τους προσεγγίσεις, με τις οποίες προσεγγίζουν τα προβλήματα στην ευρωζώνη. Αλλού γράφει ότι η Βρετανία αποχαιρέτησε τη Σιδηρά Κυρία με μια μεγάλη τελετή. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην τιμητική τελετή για τον Στέλιο Στυλιανού, λειτουργό της ΑΗΚ, που έσωσε τη ζωή ενός ψαρά στη θαλάσσια περιοχή Βασιλικού.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου