Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Η Λετονία επιδιώκει να γίνει «Κύπρος της Βαλτικής»


Η Λετονία επιδιώκει να γίνει «Κύπρος της Βαλτικής»

Τρίβουν τα χέρια τους με ικανοποίηση οι Αρχές της Λετονίας. Η διαρκής αύξηση των καταθέσεων ξένων υπηκόων στις λετονικές τράπεζες είναι «μάννα εξ ουρανού» για τη μικρή αυτή χώρα της Βαλτικής, με τα μόλις 2,2 εκατομμύρια κατοίκους και την ανεργία στο 16,1%. Μέσα στο 2012 οι συνολικές καταθέσεις ξένων στη Λετονία αυξήθηκαν κατά 17% και έφτασαν στα 9 δισεκατομμύρια ευρώ - όσες ακριβώς και οι καταθέσεις του γηγενούς πληθυσμού. Τα 9 δισ. ευρώ σε μια χώρα που το ΑΕΠ της το 2012 ανήλθε στα 27 δισεκατομμύρια είναι σοβαρό ποσό προφανώς. «Η πρόσφατη επιτάχυνση καταθέσεων ξένων στις λετονικές τράπεζες πιστεύεται ότι προέρχεται από καταθέτες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, οι οποίοι επανατοποθετούν τα κεφάλαιά τους παίρνοντάς τα από χώρες με τράπεζες υπό πίεση στην Ευρωζώνη, κυρίως από την Κύπρο» αναφέρει σε εκτίμησή του το ΔΝΤ.

Ο πρωθυπουργός της Λετονίας Βάλντις Ντόμπροφσκις προσπαθεί να διαψεύσει αυτές τις εκτιμήσεις. «Προς το παρόν δεν βλέπουμε κάποια ορμητική εισροή κυπριακού χρήματος στη Λετονία. Αυτή η χώρα βρίσκεται υπό επιτήρηση και εμείς δεν πρόκειται να διαγκωνιστούμε για αυτά τα χρήματα» ισχυρίζεται. Δεν τον πιστεύει φυσικά κανείς. «Μέσα στη σπουδή από αντίπαλα τραπεζικά κράτη για την προσέλκυση ρωσικού χρήματος από αυτό που ήταν τοποθετημένο στο τσακισμένο νησί της Κύπρου, ένα όνομα ξεχώρισε: Λετονία. Κύπριοι δικηγόροι με Ρώσους πελάτες λένε ότι λετονικές τράπεζες ήρθαν σε επαφή μαζί τους αμέσως μετά την ανακοίνωση ''πακέτου σωτηρίας'' για το μεσογειακό νησί» γράφουν χαρακτηριστικά οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου. Πάνω από το 80% των καταθέσεων ξένων στη Λετονία είναι καταθέσεις Ρώσων. Στην πραγματικότητα όμως ακόμη και μεγάλο μέρος των καταθέσεων των Λετονών πολιτών στις τράπεζες της χώρας τους είναι καταθέσεις... Ρώσων!

Η απάντηση είναι παράδοξη, αλλά απλή: πάνω από το 30% των πολιτών της Λετονίας είναι Ρώσοι, ενώ μόνο το 59% είναι Λετονοί! Καθώς η Σοβιετική Ενωση ήταν ενιαία χώρα, το 40% των κατοίκων της Λετονίας ήταν Ρώσοι. Με δεδομένο το φιλοναζιστικό παρελθόν των Λετονών, όπως και των Λιθουανών και των Εσθονών, η Μόσχα έπαιρνε ιδιαίτερα μέτρα διασφάλισης της επιρροής της στις χώρες αυτές όταν ήταν σοβιετικές δημοκρατίες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σήμερα εκεί πολύ ισχυρές αριθμητικά ρωσικές μειονότητες. Οι ωμά ρατσιστικές πολιτικές που ακολουθούν εναντίον τους οι σημερινές δεξιές κυβερνήσεις των βαλτικών κρατών ωθούν τις ρωσικές μειονότητες αφενός να διεκδικούν σταδιακά όλο και πιο αυτόνομο πολιτικό ρόλο και αφετέρου να διευκολύνουν τη ρωσική οικονομική διείσδυση στις χώρες αυτές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Φεβρουάριο του 2012 οι Λετονοί με δημοψήφισμα αρνήθηκαν την καθιέρωση της ρωσικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας του κράτους. Τη ρωσική γλώσσα μπορεί να μην τη θέλουν, τα ρωσικά λεφτά όμως τα θέλουν και τα παραθέλουν. Αλλά και οι Ρώσοι ολιγάρχες και αυτοί θέλουν να έχουν τα λεφτά τους σε μια χώρα που αναμένεται να μπει στην Ευρωζώνη έπειτα από λίγους μήνες - για την ακρίβεια την 1η Ιανουαρίου του 2014, όπως έχει προγραμματιστεί. Η οριστικοποίηση της απόφασης αυτής θα γίνει τον Ιούνιο και από πλευράς μακροοικονομικών δεικτών η Λετονία είναι απολύτως έτοιμη, αφού έχει τρελάνει τον πληθυσμό της στην πείνα από το 2008. Πολιτικές και μόνο ενστάσεις μπορούν να υπάρξουν, αλλά τέτοιες σημειώνονται μέχρι στιγμής μόνο από τη Γαλλία, όχι από τη Γερμανία, η οποία δικαίως θεωρεί τη Λετονία μία από τις απολύτως πιστές «ανατολικές επαρχίες» του Τέταρτου Ράιχ, επί της οποίας το Βερολίνο ασκεί απόλυτο έλεγχο και μπορεί να κάνει ό,τι θέλει.

Η Λετονία δηλαδή θα λειτουργεί ως παράρτημα του γερμανικού τραπεζικού συστήματος και μάλιστα προορισμένο και για τις βρώμικες δουλειές, το χρήμα σκοτεινής ή ύποπτης προέλευσης συν τοις άλλοις. Ετσι, αυτές που βλέπουν με μισό μάτι την ανάδειξη της Λετονίας σε διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο είναι η Αγγλία και η Γαλλία και όχι η Γερμανία, όπως όλα δείχνουν. Η αλήθεια είναι πως οι Λετονοί τρόμαξαν μόλις είδαν με ποιο τρόπο συμπεριφέρθηκαν το Βερολίνο και η Ευρωζώνη απέναντι σε μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος και άρχισαν να ταλαντεύονται αν η δική τους χώρα πρέπει να μπει κι αυτή στο ευρώ.

«Ναι, απαιτούνται να δοθούν κάποιες εξηγήσεις στον πληθυσμό γιατί πρέπει να μπούμε στην Ευρωζώνη, αλλά νομίζουμε ακόμη ότι είναι καλή ιδέα να υιοθετήσουμε το ευρώ» δηλώνει ο Λετονός πρωθυπουργός.

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Από: www.ethnos.gr

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου