Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Επισκόπηση τύπου 8/4/2013


Επισκόπηση τύπου 8/4/2013

Η μείωση των συντάξεων που ζητά η τρόικα, οι διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση, η ανατροπή της συμφωνίας μεταξύ Εθνική και Eurobank δια χειρός τρόικας και οι αλλαγές στις δανειοδοτήσεις των νοικοκυριών, είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Ζητούν ψαλίδι στις χαμηλές συντάξεις". Η εφημερίδα γράφει "μείωση των κύριων συντάξεων έως 700 ευρώ κατά 2%-3% ζητάει η τρόικα, για να αντιμετωπιστεί η κατάρρευση των εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία. Η πρόταση για νέα περικοπή στις συντάξεις έγινε από τα τεχνικά κλιμάκια και, αν τελικά υλοποιηθεί, θα επηρεάσει το 60% των συντάξεων, αφού περίπου 1.800.000 συνταξιούχοι λαμβάνουν κύρια σύνταξη, κάτω από αυτό το όριο".

ΕΘΝΟΣ: "Διαζύγιο στα σκαλιά της... τρόικας". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε χωριστές ανακεφαλαιοποιήσεις θα προχωρήσουν η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank μετά τις πιέσεις που ασκήθηκαν από την τρόικα στις μαραθώνιες συσκέψεις του Σαββατοκύριακου. Η καθεμία θα αναζητήσει αυτόνομα την άντληση του απαιτούμενου 10% της ιδιωτικής συμμετοχής. Αναστέλλονται όλες οι μέχρι τώρα διαδικασίες για τη συγχώνευσή τους. Η εξέλιξη δεν θίγει στο παραμικρό τις καταθέσεις".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Αλμπερτ Πάικ (μέγας μασόνος): «Ο Γ' παγκόσμιος πόλεμος θα γίνει για την Νέα Τάξη Πραγμάτων»!". Η εφημερίδα γράφει "πώς η εβραιομασονία «προφήτεψε» επακριβώς το μέλλον από το 1871... «Θα ξεκινήσει στη Μέση Ανατολή ανάμεσα στους μουσουλμάνους και τους Εβραίους και θα φέρει τον βιβλικό Αρμαγεδώνα»... Επειδή οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αντέξουν δύο μέτωπα, κάνουν πίσω στην Β. Κορέα και επικεντρώνονται στη Συρία και το Ιράν!".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ανατροπή στο "ντιλ" Εθνικής-Eurobank". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "οι δύο τράπεζες θα αναζητήσουν από τις αγορές έως τα τέλη Απριλίου 1,5 δισ. ευρώ με αυτόνομη διαδικασία. Σχηματίζονται τέσσερις πυλώνες στο τραπεζικό σύστημα από Εθνική, Eurobank, Alpha και Πειραιώς. Στο τραπέζι και η απορρόφηση του Τ.Τ.".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Διέλυσε το γάμο η τρόικα". Σύμφωνα με την εφημερίδα "ρευστές πλέον οι ισορροπίες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και αναπόφευκτες οι παρενέργειες σε όλα τα μέτωπα. «Λάδι στη φωτιά» για το πολιτικό σκηνικό. Κανένα πρόβλημα στη διαδικασία ανακεφαιοποίησης των δύο τραπεζών, δεν δημιουργείται θέμα ασφάλειας των καταθέσεων, λέει το υπουργείο Οικονομικών".

ΕΣΤΙΑ: "Πρότασις Μάνου για τα ακίνητα". Η εφημερίδα "παρουσιάζει σήμερα την πρόταση του κ. Στέφανου Μάνου για την φορολογία των ακινήτων. Πρόκειται για ριζοσπαστική πρόταση, η οποία επιλύει δια μιας όλα τα προβλήματα και τις παρενέργειες που έχουν προκληθή από το σημερινό χαώδες καθεστώς με τον ΦΑΠ και το ΕΕΤΗΔΕ".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Δάνεια. Αλλαγές στην τελική ρύθμιση". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σε κρίσιμο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της τρόικας με το υπουργείο Ανάπτυξης για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, καθώς φαίνεται ότι είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα στην εβδομάδα, ίσως και σήμερα, θα υπάρξει συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ε.Ε. για το θέμα".

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: "«Δώστε μας τα κλειδιά»". Σύμφωνα με την εφημερίδα "να παγώσει αμέσως τις αδιέξοδες συζητήσεις με την τρόικα και να ξεκινήσει περιοδεία στον ευρωπαϊκό Νότο καλεί ο Αλέξης Τσίπρας τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ο στόχος της κυβέρνησης πρέπει να είναι μια συμφωνία με τις υπόλοιπες κυβερνήσεις της Νότιας Ευρώπης ότι δεν θα γίνει αποδεκτή παρόμοια λύση με αυτή της Κύπρου και να διερευνήσει μια νέα στρατηγική διαπραγμάτευσης ώστε να δημιουργηθεί ευρύ μέτωπο δυνάμεων που θα αμφισβητήσει και θα ανατρέψει τη νεοφιλελεύθερη γερμανική ηγεμονία στην Ευρώπη: «Αλλιώς, νόημα δεν έχει. Ας μας παραδώσει τα κλειδιά από τώρα. Ας προκηρύξει άμεσα εκλογές»".

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ: "Κραχ στο γάμο Εθνικής - Eurobank". Η εφημερίδα γράφει ότι "σε «ναυάγιο» οδηγείται το πολυδιαφημισμένο deal Εθνικής-Eurobank, καθώς η κυβέρνηση δεν κατάφερε να πείσει την Τρόικα ότι θα είναι βιώσιμη η συγχώνευση των δύο τραπεζών πριν από την ανακεφαλαιοποίηση".

ΤΑ ΝΕΑ: "Διαζύγιο με κρατική ομπρέλα". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε χωρισμό Εθνικής - Eurobank πριν από την ολοκλήρωση της συγχώνευσής τους οδήγησε χθες το βράδυ το βέτο της τρόικας. Οι δύο τράπεζες περνούν πλέον υπό κρατικό έλεγχο και η πλήρης ανακεφαλαιοποίησή τους είναι απολύτως διασφαλισμένη, σύμφωνα με τους αρμοδίους. Το πάγωμα της συγχώνευσης ήταν χθες το κύριο θέμα διαπραγμάτευσης ανάμεσα στους Ι. Στουρνάρα και Γ. Προβόπουλο με τα στελέχη της τρόικας".

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: "Εκλεβαν την εφορία παίζοντας... βόλεϊ".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ναυάγησε το deal" Η εφημερίδα σημειώνει ότι "επικράτησαν οι αιτιάσεις της τρόικας και η λύση που προκρίθηκε ήταν αυτής της ξεχωριστής ανακεφαλαιοποίησης της Εθνικής και της Eurobank. Οι δύο τράπεζες ειδοποίησαν την ΤτΕ πως είναι δύσκολο να βρουν ιδιωτικά κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίησή τους και άρα καταλήγουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο και θα μεριμνήσει για τις διαδικασίες. Απολύτως ασφαλείς οι καταθέσεις σε όλο το τραπεζικό σύστημα δηλώνει ο Γ. Στουρνάρας".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Υπό τον έλεγχο του Ταμείου περνούν Εθνική - Eurobank". Η εφημερίδα τονίζει ότι "υπό τον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας περνούν πλέον η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank, που ξεκινά άμεσα τις διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης των δύο τραπεζών μετά την αδυναμία που δήλωσαν οι διοικήσεις τους να «σηκώσουν» το 10% του κεφαλαίου που απαιτείται από την ιδιωτική αγορά".

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου