Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 5/4/2013


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 5/4/2013

Το πόρισμα της Alvarez and Marsal κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των ημερήσιων εφημερίδων, που προβάλλουν επίσης πρόνοιες του μνημονίου και τις συνέπειες από τη συμφωνία του Eurogroup. Αναφέρονται ακόμα στο Κυπριακό. Το κυπριακό μνημόνιο και η διερευνητική επιτροπή κυριαρχούν και στα πρωτοσέλιδα των εβδομαδιαίων εφημερίδων.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Στο απυρόβλητο η Λαϊκή Τράπεζα» γράφει στο κύριο της θέμα πως η Κεντρική Τράπεζα παρενέβη στην Alvarez and Marsal ώστε να μην ερευνηθεί η Λαϊκή και η διοίκηση Βγενόπουλου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης κατέθεσε ενώπιον των συντεχνιών φόρμουλα για μετριασμό των ζημιών στα Ταμεία Προνοίας. Πρωτοσέλιδα γράφει ακόμα ότι ο Μάριο Ντράγκι δηλώνει ότι πρέπει να λυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία.

Κάτω από τον τίτλο «Τρεις ‘πληγές΄ανοικτές προς διερεύνηση», « Η Σημερινή» γράφει στο κύριο θέμα της πως το πόρισμα της Alvarez and Marsal δεν έδωσε όλες τις απαντήσεις και ότι ο διεθνής οίκος πιστεύει ότι υπάρχουν πολλά ακόμα να διερευνηθούν. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι ακροάσεις της Τριμελούς Ερευνητικής Επιτροπής θα είναι δημόσιες. Σε άλλο θέμα που προβάλλει πρωτοσέλιδα γράφει πως η αμερικανική Κυβέρνηση πιέζει έντονα για να αρχίσουν τώρα οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού.

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο θέμα του κάτω από τον τίτλο «Ρεκόρ Ασυνεννοησίας» γράφει ότι με την οικονομία να στηρίζεται σε μια κλωστή η ασυνεννοησία στη διαχείριση των εξελίξεων δεν μπορεί να σταματήσει. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το σχέδιο του ΔΝΤ για την παιδεία, που θεωρεί πολύ ψηλές τις σχετικές δαπάνες είναι εφιαλτικό. Πρωτοσέλιδα γράφει επίσης ότι το μπλοκάρισμα στη Λαϊκή έφερε μπέρδεμα ακόμα και στο διαστημικό πρόγραμμα της Ουκρανίας.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Η σκιώδης αγορά της Transilvania» γράφει ότι η Alvarez & Marsal εντοπίζει στοιχεία σχετικά με την επένδυση της Τράπεζας Κύπρου στη Ρουμανία, τα οποία ενδεχομένως να συνιστούν και ποινικά αδικήματα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Στέφανος Στεφάνου δηλώνει ότι το μνημόνιο που παρέλαβε η Κυβέρνηση προνοούσε bailout και οχι bailin. Αλλού γράφει ότι το ΑΚΕΛ κατέθεσε πρόταση νόμου για μείωση κατά 25% των ενοικίων.

Η αγγλόφωνη Cyprus Mail υπό τον τίτλο «Ντράγκι: Η Κύπρος ευθύνεται για την αναταραχή» γράφει ότι ο Διοικητής της ΕΚΤ ανέφερε ότι η πρόταση να «χτυπηθούν» οι μικροκαταθέτες δεν ήταν πολύ «έξυπνη». Οπως γράφει η εφημερίδα η ΕΚΤ έριξε το φταίξιμο για την αρχική αναταραχή στις διεθνείς αγορές που προκλήθηκε από τις εξελίξεις στην Κύπρο, στην Κυβέρνηση, διαβεβαιώνοντας ότι η επιβολή κουρέματος στις καταθέσεις δεν πρόκειται να γίνει συνήθης διαδικασία. Αλλού η εφημερίδα φιλοξενεί φωτογραφία από τη χτεσινή διαμαρτυρία των τραπεζικών υπαλλήλων, κάνοντας λόγο για ανησυχίες των τραπεζοϋπαλλήλων για το μέλλον. Γράφει επίσης ότι σύμφωνα με την έκθεση της Alvarez and Marsal οι πληροφορίες που παρείχε η Τράπεζα Κύπρου κατά τη διενέργεια της έρευνας ήταν «ημιτελείς» ενώ γίνεται επίσης λόγος για διαγραφή αρχείων από υπολογιστές δυο εκτελεστικών αξιωματούχων της Τράπεζας.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» στο υπό τον τίτλο «Η ώρα των ευθυνών» αναφέρεται στο κύριο της θέμα στην Ερευνητική Επιτροπή που καλείται να απαντήσει στα πολλά ερωτηματικά για χειρισμούς και παραλήψεις. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι τραπεζικοί παράδεισοι της ΕΕ βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα και προσθέτει ότι η Κύπρος σήμανε συναγερμό . Πρωτοσέλιδα φιλοξενεί δήλωση του Προέδρου της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου με την οποία ζητά αποδέσμευση από το μνημόνιο και τα δεσμά της Τρόικας τάχιστα.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη», κάτω από τον τίτλο «Μας πούλησαν για ψίχουλα» γράφει πως παρέδωσαν αμαχητί την Κύπρο στους Τροϊκανούς και «έκλεισαν τη συμφωνία με το Eurogroup πίσω από τις πλάτες κομμάτων – πολιτών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τελεί υπό κηδεμονία με τον Αβέρωφ Νεοφύτου να ενεργεί ως εντολοδόχος της παγκόσμιας διακυβέρνησης που μετά το άδειασμα Σαρρή ελέγχει τα πάντα στα θέματα μνημονίου. Αλλού γράφει πως με την εκλογή Αναστασιάδη και την οικονομική κρίση η Τουρκία θα επιχειρήσει κλείσιμο του Κυπριακού με τους δικούς της όρους.

«Επικίνδυνη ασάφεια για το φυσικό αέριο» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό του, το «Κυπριακό Ποντίκι», που αναφέρεται στο Μνημόνιο και γράφει ότι η μεθοδολογία της λεγόμενης «εποικοδομητικής ασάφειας» δεν θα σταματήσει να μας κυνηγά. Σε άλλο θέμα γράφει πως επί του παρόντος δεν είναι αναγκαίο να παραπεμφθεί στη Βουλή το κείμενο του κυπριακού μνημονίου. Αλλού γράφει πως το μνημόνιο δεν φαίνεται να επιτρέπει στην Κυπριακή Δημοκρατία να αποπληρώσει νωρίτερα το δάνειο,

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία εφημερίδα “The Cyprus Weekly υπό τον τίτλο «Η ύφεση δαγκώνει» γράφει στο κύριο της θέμα ότι την ώρα που οι τραπεζικοί υπάλληλοι διαδήλωναν χτες για τα Ταμεία Προνοίας και το εργασιακό τους μέλλον, η ΕΚΤ ασκούσε κριτική στην Κύπρο για το μπέρδεμα με το πακέτο διάσωσης. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην έναρξη του έργου της Διερευνητικής Επιτροπής που έχει οριστεί γράφοντας ότι οι ακροάσεις της Επιτροπής θα είναι δημόσιες. Αλλού αναφέρεται στην κατάθεση του θεμέλιου λίθου για τη δημιουργία του Περιβαλλοντικού Κέντρου στο Ακρωτήρι.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου