Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Επισκόπηση τύπου 5/4/2013


Επισκόπηση τύπου 5/4/2013

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα που συναντήθηκε με τον Ι. Στουρνάρα, οι απαιτήσεις της τρόικας για δημόσιο, τράπεζες, οι νέοι φόροι που έρχονται και τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στην προανακριτική επιτροπή για την λίστα Λαγκάρντ, είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν τα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Μακελειό". Η εφημερίδα γράφει ότι "ύβρεις, προσβολές, ειρωνείες, παλικαρισμοί, καταστροφές και χαρακτηρισμοί όπως «γελοίε», «χοντρέ», «φασίστα», «χαφιέδες» και άλλα πολλά...όμορφα συνέθεσαν το σκηνικό κατά τη χθεσινή κατάθεση του Ευάγγελου Βενιζέλου στην Προανακριτική Επιτροπή. Ηταν ένα πραγματικό μακελειό, το οποίο -συμβάλλοντας στην απώλεια του τελευταίου ψήγματος αξιοπρέπειας που είχε η Επιτροπή με ευθύνη ορισμένων εκ των μελών της- κατέδειξε, δυστυχώς, και το επίπεδο της σημερινής Βουλής".

ΕΘΝΟΣ: "Οι νέοι φόροι στα ακίνητα για το 2013". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "νέο καθεστώς διαμορφώνεται στη φορολόγηση των ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Ωφελημένοι είναι οι ιδιοκτήτες κατοικιών μικρού και μεσαίου εμβαδού, που βρίσκονται εντός του σχεδίου πόλης με αντικειμενική αξία μέχρι 1.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Παρελθόν αποτελεί η σταθερή φορολόγηση με 3 ευρώ ανα τετραγωνικό των εκτός αντικειμενικών αξιών ακινήτων".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Στη «δίνη» πολέμου Ελλάδα, Κύπρος, Τουρκία και Ισραήλ". Σύμφωνα με την εφημερίδα "ολο και περισσότεροι -εντός και εκτός Ελλάδος- χαρακτηρίζουν δραματικές τις στιγμές που ζούμε σε Ελλάδα και Κύπρο. Ακόμα περισσότεροι θεωρούν ότι είναι ζήτημα χρόνου ή να «παραδοθούμε» αμαχητί στον «εχθρό» ή να αντιμετωπίσουμε σύντομα επιθετικές ενέργειες και ακόμα μεγαλύτερες ραδιουργίες".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ποιοί κερδίζουν ποιοί χάνουν με το νέο φόρο ακινήτων". Η εφημερίδα επισημαίνει "ελαφρύνσεις 10-15% για μικρές ή μεσαίες κατοικίες με αντικειμενική αξία έως 1.500 ευρώ/τ.μ. Ειδικές ρυθμίσεις για ανέργους και ευπαθείς ομάδες. Αμφίβολη η φορολόγηση αγροτεμαχίων. Πρόσθετες επιβαρύνσεις για όσους έχουν περιουσία με αντικειμενική αξία άνω των 200.000 ευρώ ή διαθέτουν σπίτια σε περιοχές εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Του Βενιζέλου το κάγκελο...". Σύμφωνα με την εφημερίδα "σε φθηνή επιθεώρηση ή στην καλύτερη περίπτωση σε θέατρο σκιών μετατράπηκε η συνεδρίαση της Προκαταρκτικής Επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ. Η εξέταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κατέληξε σε προσωπικές αντιπαραθέσεις και απαράδεκτους υπαινιγμούς. Το σόου συσκοτίζει, αντί να φωτίζει την αλήθεια για τη διαδρομή της λίστας και δεν επιμερίζει τις ευθύνες για τη συγκάλυψη της υπόθεσης".

ΕΣΤΙΑ: "Χαριστική βολή στα ακίνητα". Η εφημερίδα τονίζει ότι "η προχθεσινή απόφασις των τριών πολιτικών αρχηγών για την θέσπιση «ενιαίου φόρου ακινήτων» θα αποτελέση την χαριστική βολή για τα ακίνητα στην χώρα μας. Ο νέος φόρος, που έρχεται σε συνέχεια του επαχθούς ΦΑΠ τον οποίο θέσπισε ως υπουργός Οικονομικών ο κ. Παπακωνσταντίνου και του επίσης επαχθούς ΕΕΤΗΔΕ το οποίο θέσπισε ο διάδοχός του κ. Βενιζέλος, αναμένεται ότι θα οδηγήση σε περαιτέρω κατρακύλισμα της αξίας των ακινήτων".

Η ΑΥΓΗ: "Αυτοπαγιδευμένοι κυβέρνηση - τρόικα". Σύμφωνα με την εφημερίδα "ο χρόνος τείνει να μετατραπεί από φίλο σε εχθρό της κυβέρνησης, καθώς, όσο παρατείνονται οι συνομιλίες με την τρόικα, αυξάνονται τα προς επίλυση ζητήματα και έρχονται πιο κοντά τα αδιέξοδα. Μετά την πρώτη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με το κλιμάκιο της τρόικας, ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε ότι οι συνομιλίες «είναι δύσκολες» και πως «δεν θα κλείσει τίποτε αν δεν κλείσουν όλα μαζί»".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Ευτελισμός της Προανακριτικής Επιτροπής". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σε μια εποχή που η απαξίωση του πολιτικού κόσμου είναι πρωτοφανής και υπονομεύει το δημοκρατικό πολίτευμα, η Προανακριτική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ βάλθηκε να προσφέρει τα πιο ισχυρά επιχειρήματα για να δικαιώσει τους επικριτές των πολιτικών...".

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: "Ηλεκτροσόκ". Η εφημερίδα γράφει ότι "την πρώτη διαφωνία της τρόικας, στην κοινή πρόταση των τριών αρχηγών της συγκυβέρνησης, για το μόνιμο χαράτσι του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, εισέπραξε χθες ο Γιάννης Στουρνάρας. Στο Μαξίμου κυριαρχεί η αγωνία για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Στο επίκεντρο η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η συγχώνευση Εθνικής-Eurobank, καθώς οι δανειστές έχουν εκφράσει την αντίρρησή τους. Ανοιχτά και τα μέτωπα για απολύσεις στο Δημόσιο, «κόκκινα δάνεια», ρυθμίσεις για οφειλές σε Εφορίες και Ασφαλιστικά Ταμεία.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ: "Με 6 φόρους η επιδρομή στα ακίνητα". Η εφημερίδα σημειώνει "Εως τέλος Μαΐου δύο δόσεις χαράτσι. Εντός Απριλίου ΦΑΠ του 2011. Εντός Μαΐου ΦΑΠ του 2012. Σεπτέμβριο ο νέος ενιαίος φόρος. Τον Δεκέμβριο εκκαθαριστικό ΦΑΠ. Εντός του 2014 ο ενιαίος φόρος".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Σκληρή η τρόικα για Δημόσιο, τράπεζες". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "λύση πακέτο για όλα τα ανοικτά θέματα, τα οποία εξακολουθούν να είναι πολλά, επιδιώκει η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, που όπως φάνηκε από τη χθεσινή πρώτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής του κλιμακίου θα είναι δύσκολες. Τα δύο μεγαλύτερα αγκάθια αυτών των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, είναι οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και η συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank".

Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: "Κάρτες - Στεγαστικά. 7 λύσεις για σούπερ κούρεμα". Η εφημερίδα γράφει ότι "το πρώτο βήμα που θα πρέπει να κάνουν οι δανειολήπτες είναι να έρθουν άμεσα σε επικοινωνία με μια Ενωση Καταναλωτών η οποία μέσω των νομικών της συμβούλων θα τους καθοδηγήσει για τα επόμενα βήματα".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Ολα ανοικτά για τη δόση". Σύμφωνα με την εφημερίδα "οριστικοποιήθηκε στην πρώτη συνάντηση του Γ. Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των δανειστών η ατζέντα όλων των θεμάτων και των εκκρεμοτήτων που θα πρέπει να διευθετηθούν με την τρόικα προκειμένου η τελευταία να ολοκληρώσει την αξιολόγησή της και να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση των αναγκαίων δόσεων συνολικού ύψους 8,8 δισ. ευρώ".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Κάτω φόροι και χαράτσια. Αλληλεγγύη κόντρα στις κατασχέσεις". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "η κυβέρνηση εξαπατά το λαό βαφτίζοντας «νέο φόρο» το χαράτσι για τα ακίνητα που πληρωνόταν μέσω ΔΕΗ, προκειμένου να συνεχίσει να γδέρνει τα λαϊκά νοικοκυριά και να εισπράξει το ίδιο ποσό που είχε προϋπολογιστεί, ενώ ήδη κλιμακώνει τον εκβιασμό με τις κατασχέσεις".

ΤΑ ΝΕΑ: "Τρικυμία για τα νησιά των παράνομων θησαυρών". Η εφημερίδα σημειώνει "παγκόσμιος σάλος από τις αποκαλύψεις για τα πρόσωπα και τα τεράστια ποσά πίσω από τις offshore. Πολλοί από τους πλούσιους του κόσμου δεν μπορούν να είναι πλέον βέβαιοι ότι θα κρύβουν τις περιουσίες τους. Σε ένα τρισεκατομμύριο ευρώ υπολογίζει η Κομισιόν το κόστος φοροδιαφυγής στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ασφυκτικές πιέσεις". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "«Τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά, είναι δύσκολα, η διαπραγμάτευση για να πάρουμε τις επόμενες δόσεις παραμένει πολύ δύσκολη». Με αυτή τη φράση ο Γ. Στουρνάρας, αμέσως μόλις ολοκληρώθηκε η πρώτη κρίσιμη συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών έδωσε ένα πρώτο στίγμα για τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές που ξεκίνησαν πάλι χθες".

ΚΕΡΔΟΣ: "Η τρόικα κάνει λογαριασμό". Η εφημερίδα γράφει ότι "οι εναλλακτικές κάλυψης του δημοσιονομικού κενού, ο τρόπος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, οι αποκρατικοποιήσεις και η εφαρμογή του φόρου ακινήτων γέμισαν χθες τα μπλοκάκια των επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι χωρίς περιττές αναλύσεις τα πήραν στο σπίτι, προκειμένου να εξετάσουν ευρώ προς ευρώ το ισοζύγιο που προκύπτει. Πρόκειται, ίσως, για την πιο παγωμένη, αν και πολύωρη, σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, αφού συζητήθηκαν τα πάντα, με την τρόικα να μην ανοίγει καθόλου τα χαρτιά της".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Κρίνεται σήμερα η τύχη της ανακεφαλαιοποίησης". Η εφημερίδα τονίζει ότι "επί τάπητος αναμένεται να τεθεί σήμερα σε όλες τις πτυχές του το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης συνάντησης των εκπροσώπων της τρόικας με τον πρόεδρο και τους δύο αντιπροέδρους της Επιτροπής Κεφαλαιοαγοράς".

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου