Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Επισκόπηση τύπου 9/4/2013


Επισκόπηση τύπου 9/4/2013

Η διακοπή της διαδικασίας συγχώνευσης της Εθνικής με την Eurobank με εντολή της τρόικα, οι τριγμοί στο τραπεζικό σύστημα, η νομιμοποίηση όλων των αυθαιρέτων πριν το 1975, οι φορολογικές δηλώσεις και ο θάνατος της Μάργκαρετ Θάτσερ είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Πανικός με τις τράπεζες!". Η εφημερίδα γράφει ότι "μετά το ναυάγιο του deal! Πείραμα λαϊκού καπιταλισμού σε Εθνική και Eurobank για να καλυφθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με συμμετοχή και των εργαζομένων (με ανταλλαγή καλοκαιρινής άδειας, δώρου Πάσχα και κάποιων μισθών".

ΕΘΝΟΣ: "Νόμιμα όλα τα αυθαίρετα προ του 1975". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "στην τελική φάση επεξεργασίας του βρίσκεται το νομοσχέδιο που προβλέπει τη νομιμοποίηση των προ του 1975 αυθαιρέτων. Ο χρόνος οικοδόμησης αποδεικνύεται από δημόσιο έγγραφο ή αεροφωτογραφίες. Τακτοποιούνται παραβάσεις, όπως η κάλυψη υμιυπαίθριων χώρων. Διευθετείται η υπέρβαση του συντελεστή δόμησης μέχρις ενός ορίου. Εξαιρούνται κτίσματα σε δάση, αναδασωτέες ή δημόσιες εκτάσεις, αιγιαλούς, παραλίες".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "«Δέηση» του «Μαύρου» Πάπα στον... Αντίχριστο!!!". Σύμφωνα με την εφημερίδα "η προφητεία του Αγίου Μαλαχία ότι ο Φραγκίσκος θα είναι ο τελευταίος Πάπας εκπληρώνεται με τον πιο δραματικό τρόπο".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Το νέο τοπίο στις τράπεζες για καταθέτες και μετόχους". Η εφημερίδα γράφει "τι σηματοδοτούν οι αυξήσεις κεφαλαίου υπό τη σκιά της τρόικας. Που οδηγεί η πιθανή ένταξη Εθνικής ή Eurobank στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αγώνας δρόμου από τις διοικήσεις των τραπεζών έως τις 30 Απριλίου για να βρουν κεφάλαια 1,5 δισ. ευρώ. Ακραίες διακυμάνσεις στο Χρηματιστήριο, αλλά ασφαλείς οι καταθέσεις όπως και εάν εξελιχθούν οι μετοχικές ισορροπίες".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Αφησαν το γάμο και πήγαν για... Στουρνάρια". Σύμφωνα με την εφημερίδα "διάχυση ευθυνών προκαλεί το ναυάγιο Εθνικής-Eurobank. Το μέγαρο Μαξίμου, για να διασώσει το προφίλ του πρωθυπουργού, επιρρίπτει ευθύνες στον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και στο διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Αλ. Τουρκολιά. Τους εγκαλεί ότι δεν παρουσίασαν στον Α. Σαμαρά την πλήρη εικόνα της διαπραγμάτευσης. Η άκαμπτη στάση της τρόικας διαμόρφωσε μια νέα τακτική: να θυσιαστεί η συγχώνευση μήπως και η κυβέρνηση κατορθώσει να «εξευμενίσει» τους δανειστές για απολύσεις, δόσεις των ληξιπρόθεσμων και χαράτσι".

ΕΣΤΙΑ: "Αφησε ιστορία η Μάργκαρετ Θάτσερ". Η εφημερίδα τονίζει ότι "στα τέλη της δεκαετίας του '70 η Βρεταννία βρισκόταν σε μεγάλη παρακμή. Η οικονομία της είχε περιέλθει σε παρατεταμένη κρίση, με τον πληθωρισμό να καλπάζη και τον ρυθμό αναπτύξεως να είναι αρνητικός. Τα προϊόντα της βρεταννικής βιομηχανίας υφίσταντο τις συνέπειες του ραγδαίως αυξανομένου ανταγωνισμού από τρίτες χώρες, κυρίως από την Ιαπωνία. Και με την πολυετή κυριαρχία του Κόμματος των Εργατικών, η βρεταννική οικονομία είχε γονατίσει. Ομως αυτό που την είχε κλονίσει περισσότερο ήταν οι αλλεπάλληλες απεργίες κυρίως στον δημόσιο τομέα. Τότε ήλθε η ώρα της Μάργκαρετ Θάτσερ".

Η ΑΥΓΗ: "Εθνική περιπέτεια...". Σύμφωνα με την εφημερίδα "ανίκανη να υπερασπιστεί ακόμη και στοιχειώδη αναπτυξιακά, αλλά και πολιτικά εργαλεία -και γι΄αυτό επικίνδυνη για τη χώρα- αποδεικνύεται η τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά, αφού οι περίφημες «κόκκινες γραμμές» της έχουν μετατραπεί σε κόκκινο χαλί για την τρόικα".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Αυθαίρετα: Ρυθμίσεις για τα παλαιά". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "οριστική λύση για όσα αυθαίρετα έχουν ανεγερθεί πριν από το 1975 και ευνοϊκές ρυθμίσεις για εκείνα που χτίστηκαν από το 1975 έως και το 1983, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος. Το σχέδιο νόμου αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός των επόμενων ημερών, προκειμένου να πάρει σύντομα το δρόμο προς τη Βουλή και να ψηφιστεί πριν από τις 31 Μαΐου 2013, οπότε και εκπνέει η προθεσμία υπαγωγής στον υφιστάμενο νόμο".

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: "Συγχωροχάρτι για γκρίζα δάνεια". Σύμφωνα με την εφημερίδα "σοβαρά ερωτήματα για την κυβέρνηση προκύπτουν από την τροπολογία-σκάνδαλο που απαλλάσσει από τις ευθύνες τους τις διοικήσεις τραπεζών για δάνεια σε κόμματα και... άλλους φορείς".

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ: "Μας βούλιαξε το καρτελ των golden boys". Η εφημερίδα γράφει ότι "η επίδειξη δύναμης της Τρόικας εκθέτει και την πολιτική αλλά και την τραπεζική ηγεσία. Οχι μόνο διότι ακυρώθηκε η συγχώνευση, αλλά γιατί κυβέρνηση και τραπεζίτες εμφανίζονταν ανυποχώρητοι. Οι πρωταγωνιστές του δράματος έχουν ευθύνες και γιατί γνωρίζουν αλλά και γιατί χειρίζονται επί σειρά ετών τις τύχες της οικονομίας της χώρας. Οι ηγεσίες των τραπεζών εμφανίζονται κατώτερες των περιστάσεων".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Οι επόμενες κινήσεις στις τράπεζες". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "στον προθάλαμο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της κρατικοποίησης βρίσκονται η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank, μετά την απόφαση της τρόικας να αναστείλει τη διαδικασία της συγχώνευσης και να ανακεφαλαιοποιηθούν τα δύο πιστωτικά ιδρύματα ξεχωριστά".

Η ΝΙΚΗ: "Καταναλωτικά δάνεια. Οδηγός για σούπερ κούρεμα". Η εφημερίδα γράφει ότι "σε εγρήγορση βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης για να κλείσει τα ανοικτά μέτωπα με την Τρόικα. Μεταξύ των καυτών θεμάτων που εξετάζονται και οι ρυθμίσεις για τα ενυπόθηκα δάνεια".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Τριγμοί στο τραπεζικό σύστημα". Σύμφωνα με την εφημερίδα "σε αφελληνισμό και έλεγχο του τραπεζικού συστήματος της χώρας, στοχεύουν οι παρεμβάσεις της τρόικας στην υπόθεση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών Εθνικής και Eurobank που οδηγούν τις δύο Τράπεζες στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αναφέρει η ΟΤΟΕ".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Σε απεργία την 1η Μάη καλεί το ΠΑΜΕ τα συνδικάτα". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "σε προκήρυξη απεργίας την 1η Μάη και στη διοργάνωση απεργιακών συγκεντρώσεων την ίδια μέρα σε όλη τη χώρα, καλεί να προχωρήσουν τα συνδικάτα το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, απαντώντας έτσι στην προσπάθεια υπονόμευσης της εργατικής Πρωτομαγιάς".

ΤΑ ΝΕΑ: "Μάργκαρετ Θάτσερ. That bloody woman!". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η Μάργκαρετ Θάτσερ δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα αγαπητή, αν και πίστευε ότι επειδή προερχόταν από τη μεσαία τάξη την εκπροσωπούσε κιόλας - και το πίστευε ακόμη και όταν με την πολιτικής της κατηγορήθηκε ότι πρόδωσε την τάξη της. Αν και υπήρξε επί πολλά χρόνια απόλυτη κυρίαρχος τόσο στο κόμμα της, τους Συντηρητικούς, όσο και στον κυβερνητικό μηχανισμό, αισθανόταν πάντα ότι πάλευε το πολιτικό κατεστημένο που δεν την αποδεχόταν πλήρως επειδή ήταν γυναίκα, δεν ανήκε στην αριστοκρατία και είχε πολύ ισχυρές απόψεις".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Εργάτες γης μόνον εισαγόμενοι!".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: " Σε τεντωμένο σχοινί". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σήμερα αποφασίζουν τα διοικητικά συμβούλια της Εθνικής και της Eurobank τη σύγκληση γενικών συνελεύσεων για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Στις δύο τράπεζες υπάρχει αισιοδοξία ότι είναι εφικτό να καλυφθεί το 10% των απαιτούμενων κεφαλαίων από ιδιώτες επενδυτές, ώστε να αποφύγουν την κρατικοποίηση".

ΚΕΡΔΟΣ: "Ιφιγένεια το... τραπεζικό deal". Η εφημερίδα γράφει ότι "θέτοντας τη ματαίωση της συγχώνευσης Εθνικής-Eurobank σε ρόλο Ιφιγένειας, η κυβέρνηση διαβλέπει ότι δεν θα χρειασθούν πλέον άλλες μείζονος σημασίας θυσίες, προκειμένου να επέλθει η οριστική συμφωνία με την τρόικα, πιθανότατα ακόμη και πριν από το Eurogroup της Παρασκευής".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Πλήγμα στα χαρτοφυλάκια των ασφαλιστικών ταμείων". Η εφημερίδα τονίζει ότι "νεο ισχυρό πλήγμα δέχονται τα περιουσιακά στοιχεία των ασφαλιστικών ταμείων, λόγω της ακύρωσης της συγχώνευσης Εθνικής και Eurobank, αφού οι μετοχές που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους, οι οποίες έπειτα από συνεχόμενες απώλειες είχαν στο τέλος του 2012 αξία ύψους 270 εκ. ευρώ, είναι πολύ πιθανόν να μηδενιστούν, χάνοντας και την προοπτική μελλοντικών κερδών από την πιθανή ανάκαμψη του τραπεζικού τομέα".

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου