Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Επισκόπηση τύπου 18/4/2013


Επισκόπηση τύπου 18/4/2013

Οι αξιολογήσεις στο Δημόσιο, οι ρυθμίσεις σε εφορία, τράπεζες, ταμεία και ΔΕΗ, το αποτρόπαιο συμβάν στην Μανωλάδα με τους πυροβολισμούς εναντίον μεταναστών και η μάχη για τον ΟΠΑΠ είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν τα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "18.450 ευρώ δωράκι στον άνθρωπο του Βενιζέλου". Η εφημερίδα γράφει ότι "αποκομμένοι από την οδυνηρή κοινωνική πραγματικότητα παραμένουν ορισμένοι υπουργοί και αξιωματούχοι, που με τη συμπεριφορά και τις αποφάσεις τους εκθέτουν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Μια τέτοια προκλητική ενέργεια συνιστά η πρόσφατη απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας να προσφέρει με «απευθείας ανάθεση» 18.450 ευρώ (15.000 καθαρό ποσό συν 3.450 ΦΠΑ) στον καθηγητή Γιάννη Κουκιάδη για μια έκθεση σχετικά με το εργατικό δίκαιο της χώρας!".

ΕΘΝΟΣ: "Αξιολόγηση εξπρές για 50.000 στο Δημόσιο". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "με το κλείσιμο δέκα οργανισμών και την απόλυση όσων απασχολούν αρχίζει αμέσως η υλοποίηση του σχεδίου για την απομάκρυνση 4.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2013. Με ταχύτατους ρυθμούς θα προχωρήσει η γενικότερη διαδικασία της αξιολόγησης".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "«Προφήτευσε» το χτύπημα σειρά κινουμένων σχεδίων!". Σύμφωνα με την εφημερίδα "ανατριχιαστικό το επεισόδιο του «Family Guy» που προβλήθηκε στις Η.Π.Α. ένα μήνα πριν τη διπλή έκρηξη στο μαραθώνιο της Βοστόνης".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ρυθμίστε χρέη σε εφορίες, Ταμεία, τράπεζες, ΔΕΗ". Η εφημερίδα γράφει "Φόροι, Εισφορές: Απεριόριστες δόσεις για οφειλές έως 5.000 ευρώ. Για ποιους ισχύουν οι 48 δόσεις, ποιο είναι το επιτόκιο και οι μειώσεις στις προσαυξήσεις. Τι ισχύει για «παλαιά» και φετινά χρέη. Δάνεια: Τετραετής περίοδος χάριτος με μείωση μηνιαίας δόσης για όσους έχουν καθαρό εισόδημα έως 25.000 ευρώ. Μηδενικές δόσεις για ευπαθείς ομάδες. Ρεύμα: Νέος διακανονισμός οφειλών έως 40 άτοκες δόσεις. Ποιες κατηγορίες καταναλωτών μπορούν να ενταχθούν".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Γάζωσε 35 η μαφία της φράουλας". Σύμφωνα με την εφημερίδα "τρεις επιστάτες-μπράβοι ιδιοκτήτη καλλιέργειας φράουλας στην περιοχή της Ηλείας άνοιξαν πυρ κατά δεκάδων εργατών από το Μπανγκλαντές, οι οποίοι διεκδικούσαν την καταβολή δεδουλευμένων. Ακολούθησε πανδαιμόνιο, με τους μετανάστες αιμόφυρτους να προσπαθούν να κρυφτούν στα χωράφια και τους οπλοφόρους να τους κυνηγούν. Συνολικά 35 εργάτες τραυματίστηκαν, πέντε εκ των οποίων σοβαρά".

ΕΣΤΙΑ: "Οι εκλογές είναι πνευματική μάχη". Η εφημερίδα τονίζει ότι "ο Maurice Saatchi, δημιουργός του διαφημιστικού κολοσσού «Saatchi & Saatchi» είχε αναλάβει από την δεκαετία του '70 τις εκλογικές εκστρατείες της Θάτσερ και συνετέλεσε καθοριστικά στις τρεις εκλογικές νίκες της. Τώρα λοιπόν, διηγούμενος σε εκπομπή του BBC διάφορες πτυχές της συνεργασίας τους, απεκάλυψε ότι η Θάτσερ έλεγε διαρκώς πως «οι εκλογές είναι πνευματική μάχη»".

Η ΑΥΓΗ: "Ματωμένες φράουλες". Σύμφωνα με την εφημερίδα "πέντε χρόνια ατιμωρησίας από το προηγούμενο πογκρόμ κατά των Βούλγαρων, τότε, εργατών γης στη Μανωλάδα, πέντε χρόνια κατά τα οποία σχηματίστηκαν 150 δικογραφίες για εργασιακή εκμετάλλευση, βιαιοπραγίες, ακόμα και εμπορία ανθρώπων, πέντε χρόνια που χθες απέδωσαν καρπούς. Εργάτες γης, από το Μπαγκλαντές αυτή τη φορά, πήγαν να ζητήσουν τα δεδουλευμένα 6 μηνών για τη δουλειά στα φραουλοχώραφα. Ακαριαία η απάντηση από τους επιστάτες, σαν να βρισκόμαστε στα βαμβακοχώραφα του αμερικανικού Νότου με τους σκλάβους. Οι τρεις επιστάτες πυροβόλησαν με καραμπίνες το πλήθος προκαλώντας τον τραυματισμό 33 εργατών".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Σύνταξη στα 62 με διαδοχική". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "στα 62 μπορούν να συνταξιοδοτηθούν οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών που υπάγονται στο καθεστώς της διαδοχικής ασφάλισης και έχουν βαρέα και ανθυγιεινά στο ΙΚΑ. Από 1.1.2013 το όριο ηλικίας καθορίζεται ενιαία για άνδρες και γυναίκες στα 62, ενώ το όριο αυτό για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως 31.12.2012 είναι το 60ο για τους άνδρες και το 55ο για τις γυναίκες".

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: "Φράουλες ποτισμένες με αίμα". Η εφημερίδα υποστηρίζει "πέντε χρόνια μετά τα δημοσιεύματα για τις συνθήκες δουλείας στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας, ένα δεύτερο κρούσμα ειδεχθούς ρατσισμού, αναβαθμισμένο στην κλίμακα της φρίκης, σημειώνεται στην ίδια περιοχή, στις ίδιες καλλιέργειες. Διακόσιοι μετανάστες εργάτες, απλήρωτοι επί 6 μήνες, διαμαρτυρήθηκαν χθες το απόγευμα και ζήτησαν τα δεδουλευμένα τους, για να «εισπράξουν» τα πυρά από δύο καραμπίνες που κρατούσαν οι «επιστάτες» του αφεντικού".

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ: "Φούσκα η ρύθμιση για τα δάνεια". Σύμφωνα με την εφημερίδα "νομοσχέδιο-φιάσκο, χαρακτηρίζουν οι καταναλωτικές οργανώσεις το πολυαναμενόμενο 48μηνο κυβερνητικό πρόγραμμα διευκόλυνσης αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων, διάστημα κατά το οποίο προβλέπεται καταβολή μηνιαίας δόσης ίσης με το 30% του μηνιαίου καθαρού εισοδήματος του οφειλέτη, καθώς η σώρευση των έξι προϋποθέσεων που πρέπει να πληρούνται συνδιαστικά αποκλείει στην πράξη τη συντριπτική πλειονότητά τους και ανάβει το πράσινο φως για την υπαγωγή μόνο σε ένα απειροελάχιστο, μονοψήφιο ποσοστό δανειοληπτών".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Εν ψυχρώ πυροβολισμοί κατά ξένων εργαζομένων". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ήταν απλήρωτοι έξι μήνες, πήγαν να ζητήσουν τα δεδουλευμένα τους και δέχτηκαν ένοπλη επίθεση από τους επιστάτες. Αλλο ένα αιματηρό επεισόδιο μεταξύ αλλοδαπών εργατών γης και ντόπιων εργοδοτών, μέχρι στιγμής το πιο σοβαρό, εκτυλίχθηκε χθες στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας".

Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: "Ενοίκια: Οδηγός για να εισπράξετε τα φέσια". Σύμφωνα με την εφημερίδα "βήμα-βήμα η στρατηγική που βγάζει νοκ άουτ τους κακοπληρωτές. Ποια πλεονεκτήματα εξασφαλίσει η «δίκαιη δίκη». Τι να κάνετε με ανείσπρακτα κοινόχρηστα και λογαριασμούς ΔΕΚΟ".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Τεφτέρι από τη ΔΕΗ". Σύμφωνα με την εφημερίδα "σύμφωνα με την εταιρία με τους μέχρι σήμερα διακανονισμούς εξυπηρέτησε τα τελευταία δύο χρόνια περισσότερους από 1 εκατομμύριο συμπολίτες οι οποίοι αδυνατούσαν να αντεπεξέλθουν στην έγκυρη καταβολή των οφειλών τους".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ενοπλη δολοφονική επίθεση σε μετανάστες εργάτες γης στη Μανωλάδα". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "δολοφονική επίθεση δέχτηκαν, χτες, μετανάστες εργάτες γης από μεγαλοϊδιοκτήτες γης και επιστάτες, στη Μανωλάδα Ηλείας, επειδή διεκδικούσαν την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο γεγονός συμβαίνει στη συγκεκριμένη περιοχή".

ΤΑ ΝΕΑ: "Νομοσχέδιο-σκούπα για ΦΠΑ, οφειλές και χαράτσι". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε δύο δόσεις αντί των τριών που ισχύουν σήμερα, αλλά με προκαταβολή μόνο 10 ευρώ, αντί του 40% της οφειλής σήμερα, θα πληρώνεται στο εξής ο ΦΠΑ, σύμφωνα με ρύθμιση που θα υπάρχει στο νομοσχέδιο - σκούπα, το οποίο θα ψηφιστεί την άλλη εβδομάδα ώστε να καλυφθούν τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των δόσεων των 8,8 δισ. ευρώ. Στόχος της κυβέρνησης είναι να προλάβει την 29η Απριλίου οπότε θα συνεδριάσει το Euro Working Group".

Το ΠΟΝΤΙΚΙ: "Ψεκάζει Βαγγέλη - Φώτη". Η εφημερίδα γράφει "δήλωση του πρωθυπουργού στο συνέδριο του «Economist»: «Πάντα μπορεί να συμβεί κάτι αναπάντεχο, που μπορεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα. Σε τέτοιες κρίσιμες περιστάσεις, κινδυνεύεις να νικήσεις όλα τα "θηρία", αλλά να πας από... τσίμπημα κουνουπιού!».

City Press: "Τα μνημόνια βλάπτουν σοβαρά την υγεία" Σύμφωνα με την εφημερίδα "η οικονομική κρίση που πλήττει την Ευρωζώνη και η μέθοδος που έχει επιλεγεί για την αντιμετώπισή της, δηλαδή η σκληρή λιτότητα, εκτός από τις δραματικές επιπτώσεις που έχει στις οικονομίες, κυρίως της περιφέρειας της ζώνης του κοινού νομίσματος, φαίνεται ότι επηρεάζει αρνητικά και την υγεία των κατοίκων των χωρών αυτών".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Μάχη για τον ΟΠΑΠ. Δύο προσφορές για εξαγορά του 33%". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "κοντά στην πρώτη σημαντική αποκρατικοποίηση βρίσκεται το ελληνικό δημόσιο. Χθες, κατατέθηκαν δύο δεσμευτικές προσφορές για το 33% του ΟΠΑΠ. Εφόσον το τίμημα κριθεί ικανοποιητικό, η διοίκηση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τον πλειοδότη για την οριστικοποίηση της συμφωνίας".

ΚΕΡΔΟΣ: "Δύο μνηστήρες για τον ΟΠΑΠ". Η εφημερίδα γράφει ότι "δύο ψαριές έφερε τελικώς η τράτα του ΟΠΑΠ, εγκαινιάζοντας ουσιαστικά το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων τρία χρόνια μετά τη θορυβώδη εξαγγελία του από τους τροϊκανούς. Η Emma Delta και η Third Point LIc είναι οι δύο κοινοπραξίες που κατέθεσαν χθες σε σφραγισμένους φακέλους τις δεσμευτικές τους οικονομικές προσφορές στο ΤΑΙΠΕΔ, με το ύψος του τιμήματος να είναι αυτό που θα κρίνει την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Το κυριακάτικο άνοιγμα σε «μάχη χαρακωμάτων». Η εφημερίδα τονίζει ότι "σε μάχη εντυπώσεων και τακτικών ελιγμών εξελίσσεται το θέμα του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές, το οποίο ανάγεται σε κορυφαίο ζήτημα τριβής μεταξύ των εμπόρων και της κυβέρνησης. Το θέμα της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας για τα εμπορικά καταστήματα κάτω των 250 τ.μ. το επαναφέρει στο προσκήνιο η ηγεσία του υπ. Ανάπτυξης".

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου