Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Επισκόπηση τύπου 15/4/2013


Επισκόπηση τύπου 15/4/2013

Η συμφωνία για τις 15000 απολύσεις, οι δηλώσεις Σόιμπλε και το άρθρο του Spiegel για την ακόμη μεγαλύτερη φορολόγηση των Ελλήνων και οι παγίδες στις φορολογικές δηλώσεις, είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Νέα βόμβα από το Βερολίνο". Η εφημερίδα γράφει "νέα «βόμβα» σκάει σήμερα από το Βερολίνο! Μέσω του (γνωστού για τον ρόλο του σε αυτές τις περιπτώσεις) περιοδικού «Der Spiegel», ο προκλητικός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προετοιμάζει το έδαφος για επιβολή ακόμη «υψηλότερης φορολογίας» στους Έλληνες «που είναι πλουσιότεροι από τους Γερμανούς»".

ΕΘΝΟΣ: "Η συμφωνία για τις 15.000 απολύσεις". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ο δρόμος για τις απολύσεις στο Δημόσιο άνοιξε με τη συμφωνία κυβέρνησης και τρόικας. Μέχρι το τέλος του 2014 θα απομακρυνθούν 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι, από τους οποίους οι 4.000 στους 7,5 μήνες που απομένουν μέχρι την εκπνοή του έτους. Νομοσχέδια ετοιμάζονται για την κατάργηση κρατικών φορέων και τη συντόμευση της αποπομπής των επιόρκων".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Προφήτης Μωάμεθ: Η Τουρκία θα διαλυθεί όταν συμμαχήσει με τους Ρωμιούς!". Η εφημερίδα γράφει "τι παράξενα παιχνίδια που παίζει η ζωή!... Η ζωή που πολλές φορές σου δίνει την ψευδαίσθηση ότι οι διακαείς σου πόθοι πρόκειται να πάρουν σάρκα και οστά, ότι όλα θα αλλάξουν προς το καλύτερο, ότι θα γίνουν όλα όπως εσύ υπολογίζεις ή θέλεις. Και τότε -σχεδόν πάντα- κάτι συμβαίνει και ανατρέπεται η κατάσταση, αλλάζει η πορεία των πραγμάτων".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Το νέο εφάπαξ για 1,3 εκατ. μισθωτούς". Η εφημερίδα γράφει "οι σαρωτικές αλλαγές που έρχονται μέσα στο 2013. Τι δικαιούνται 100.000 ασφαλισμένοι που βρίσκονται κοντά στην «έξοδο». Ποια Ταμεία δεν έχουν κάνει μειώσεις και δίνουν εφάπαξ μέχρι και 100.000 ευρώ".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Αρχή με 14.000 και έπεται η μονιμότητα". Η εφημερίδα υποστηρίζει "οι κυβερνητικοί εταίροι -φιγούρες σε ένα πολιτικό θέατρο σκιών με την τρόικα-, παρ΄ότι μέχρι πρότινος διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο, έλαβαν τελικά την ακριβώς αντίθετη απόφαση: άναψαν το πράσινο φως για 14.000 απολύσεις υπαλλήλων ως το τέλος του 2014. Ταυτόχρονα άνοιξαν την κερκόπορτα για την οριστική άρση της μονιμότητας στο δημόσιο τομέα. Στόχος τους, να ικανοποιήσουν την εμμονή των δανειστών, καθώς το δημοσιονομικό όφελος από τις απολύσεις είναι μηδαμινό".

ΕΣΤΙΑ: "«Ιερή αγελάδα» το δημόσιο". Η εφημερίδα τονίζει ότι "η πρωτοφανής κρίσις που διέρχεται από τριετίας η ελληνική οικονομία οφείλεται κατά κύριο λόγο στο δημόσιο. Αυτό κατέρρευσε στα τέλη του 2009 και συμπαρέσυρε μαζί του το σύνολο σχεδόν της οικονομίας. Εν τούτοις ακόμη και σήμερα, τρία χρόνια αργότερα, το πολιτικό σύστημα της χώρας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το δημόσιο ως «ιερή αγελάδα»".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Δαπάνες που μειώνουν τη φορολογία". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "αλλαγές με παγίδες, οι οποίες αν δεν αποφευχθούν μπορεί να επιφέρουν φορολογική επιβάρυνση, κρύβει το νέο έντυπο «Ε1» που έχουν κληθεί να υποβάλουν χιλιάδες μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις, για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2012. Τη δυνατότητα να μειώσουν το φόρο που θα προκύψει με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων θα έχουν και φέτος οι φορολογούμενοι που θα εμφανίσουν ορισμένες δαπάνες που πραγματοποίησαν πέρσι".

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: "Τρόικα, πάρ' τα όλα". Σύμφωνα με την εφημερίδα "η κυβέρνηση παρέμεινε πιστή στην τακτική του «παρ΄τα όλα» και έδωσε στην τρόικα 14.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, ενώ η συμφωνία προβλέπει και τις 25.000 διαθεσιμότητες. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι απολυμένοι θα αντικατασταθούν από νεοεισερχόμενους υπαλλήλους, που θα επιλεγούν αξιοκρατικά..."

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ: "Σώζουν επίορκους. Νόμιμο το φακελάκι". Η εφημερίδα γράφει ότι "η επιχείρηση διάσωσης επίορκων δημόσιων λειτουργών οδήγησε κυβέρνηση και Βουλή στη νομιμοποίηση του λαδώματος αλλά και του ραγιαδισμού. Η πρωτοβουλία της «επιχείρησης» έχει τη σφραγίδα της ΔΗΜΑΡ, αφού η επίμαχη διάταξη πέρασε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τα ναρκωτικά (Αντ. Ρουπακιώτης) με εισηγητή τον βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Γ. Πανούση. Στον Νόμο 4139/20.3.2013 και στο άρθρο 68 περί παθητικής δωροδοκίας προβλέπεται και η εξής μνημειώδης διάταξη (παρ. 3): «Δεν συνιστά δωροδοκία η απλή υλική παροχή προς έκφραση ευγνωμοσύνης»".

ΤΑ ΝΕΑ: "Πώς, πότε, από που θα φύγουν 15.000. Ρυθμίσεις-ανάσα για μικρές οφειλές". Η εφημερίδα σημειώνει "Απολύσεις στο δημόσιο: πόρτα εξόδου από το Δημόσιο ανοίγει για τους επιόρκους, αλλά και για εργαζομένους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, προκειμένου να καλυφθεί ο αριθμός των 15.000 αποχωρήσεων έως το τέλος του 2014. Ληξιπρόθεσμα χρέη: ανάσα σε χιλιάδες μικροοφειλέτες που είναι αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις δίνει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών".

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: "Προφυλακίστηκαν οι δύο συλληφθέντες".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Το μεγάλο εγχείρημα". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "στην πιο αποφασιστική καμπή εισέρχεται η μάχη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για να πετύχουν το 10% της κεφαλαιακής τους ενίσχυσης και να διατηρήσουν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα. Τα επιτελεία των τραπεζών «χτενίζουν» το πελατολόγιο και το μετοχολόγιό τους και πραγματοποιούν αλλεπάλληλες επαφές για να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή κεφαλαιούχων, αλλά και μετόχων. Οι διοικήσεις αισιοδοξούν ότι το εγχείρημά τους θα έχει αίσια έκβαση".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Απολύσεις, χρέη, ακίνητα στην οριστική συμφωνία". Η εφημερίδα τονίζει ότι "στο στάδιο της τελικής συμφωνίας βρίσκονται πλέον κυβέρνηση και τρόικα, καθώς ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας που ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση, έως το Eurogroup της 13ης Μαΐου, των 8,8 δισ. ευρώ. Το σκηνικό στο δημόσιο τομέα αλλάζει άρδην, καθώς το σχέδιο της κυβέρνησης, που κλείδωσε τη συμφωνία με τους ελεγκτές, προβλέπει απολύσεις των επίοκρων αλλά και αναθεώρηση δομών και αξιολόγηση του προσωπικού".

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου