Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 11/2/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 11/2/2011

Οι κινητοποιήσεις των Τουρκοκυπρίων στα κατεχόμενα, το πακέτο αντισταθμιστικών μέτρων ύψους 20 εκ. ευρώ που προωθεί Κυβέρνηση ως αντιστάθμισα στην επιβολή ΦΠΑ 5% σε τρόφιμα και φάρμακα, τα επεισόδια που προκάλεσαν Παλαιστίνοι πολιτικοί πρόσφυγες στο Επαρχιακό Γραφείο των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας στη Λάρνακα, η προσφορά του Τμήματος Πληροφορικής για τη στενοτύπηση των πρακτικών των δικαστηρίων αλλά και οι εξελίξεις στη γειτονική Αίγυπτο είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων

Άλλα θέματα που απασχολούν τον ημερήσιο Τύπο αλλά και τις εβδομαδιαίες εφημερίδες που κυκλοφορούν σήμερα είναι η ψήφιση από τη Βουλή της νομοθεσίας για τα οικονομικά κομμάτων, η έγκριση από την Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωκοινοβουλίου της Εκθεσης προόδου της Τουρκίας, η αρνητική γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα για την παράταση της θητείας της Προσωρινής Διοικούσας του Ανοικτού Πανεπιστημίου, η ολοκλήρωση της πρότασης που αφορά την οικονομική συμφωνία με το Κατάρ αλλά και η ψήφιση χτες από τη Βουλή νομοθεσίας η οποία στοχεύει στην καταπολέμηση της φυγοστρατίας.

Η «Αλήθεια», με τίτλο « ‘Ανθρακας’ τα αντισταθμιστικά», χαρακτηρίζει στο κύριο της θέμα ως «άνθρακα», το θησαυρό των αντισταθμιστικών μέτρων, «καθώς οι συντεχνίες των εργαζομένων θεωρούν το όλο πακέτο πενιχρό και υποδεικνύουν ότι θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστική ενίσχυση του». Αλλού η «Αλήθεια» γράφει για το Ανοικτό Πανεπιστήμιο ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης σε επιστολή – γνωμάτευση του προς τον Υπουργό Παιδείας, επικαλείται γνωμάτευση του Ανώτατου Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία η Βουλή δεν μπορεί να παρέμβει στο διορισμό ή στην παράταση της θητείας διοικητικού οργάνου, ανοίγοντας με αυτό τον τρόπο το δρόμο στον Υπουργό Παιδείας να διορίσει νέα Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Υπό τον τίτλο «Χρυσοί στενογράφοι με διαβλητές προσφορές», η εφημερίδα «Πολίτης» γράφει ότι «εξόφθαλμα ‘φωτογραφικός’ είναι ο ανοικτός διαγωνισμός προσφορών που προκήρυξε πριν από μερικούς μήνες το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής για την παροχή υπηρεσιών στενοτύπησης των πρακτικών των δικαστηρίων» με το συνολικό κόστος του έργου με διάρκεια 10 χρόνων να υπολογίζεται στα 22,5 εκ. ευρώ ετησίως. Σύμφωνα με την εφημερίδα στο όλο θέμα παρενέβη η Γενική Ελέγκτρια της Δημοκρατίας ζητώντας εξηγήσεις, ενώ ο Διευθυντής του ΤΥΠ διαβεβαίωσε ότι θα ακυρωθεί ο διαγωνισμός. Σε άλλο θέμα του ο «Πολίτης» χαρακτηρίζει ως ιστορική μέρα τη χτεσινή για τα κόμματα, καθώς, όπως γράφει, ψήφισαν νόμο με τον οποίο επιτρέπουν στο κράτος να ελέγχει τα έσοδα τους και εισφορές ιδιωτών.

«Η Σημερινή» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Οχλαγωγία – πρόκληση από μαινόμενους Παλαιστίνιους πολιτικούς πρόσφυγες» και γράφει ότι Παλαιστίνιοι πολιτικοί πρόσφυγες εισέβαλαν χτες στα γραφεία του Τμήματος Κοινωνικής Ευημερίας Λάρνακας και ξυλοφόρτωσαν αστυνομικό, διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση στην καταβολή επιδόματος που λαμβάνουν, προσθέτοντας ότι την ενέργεια καταδίκασαν όλα τα κόμματα και η Κυβέρνηση. Σε δεύτερο της θέμα «η Σημερινή» γράφει ότι η Ευρωβουλή υπεραμύνθηκε αρχών και αξιών καθώς χτες, η Επιτροπή Εξωτερικών ενέκρινε την Εκθεση της για την Τουρκία, ζητώντας άμεση αποχώρηση του Αττίλα από την Κύπρο και καλώντας την Τουρκία να διευθετήσει το Κυπριακό.

«Ο Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «’Νομάρχης’ με μαστίγιο», αναφέρει στο κύριο του θέμα πως «ρήξη, καταστολή και επιβολή είναι τα συστατικά που συνθέτουν τη στάση της Αγκυρας έναντι των κινητοποιήσεων των Τ/κ στα κατεχόμενα», καθώς, η τουρκική κυβέρνηση προχώρησε και αντικατέστησε το λεγόμενο πρεσβευτή της στο ψευδοκράτος με τον Χαλί Ιμπραχίμ Ακτσά, ο οποίος είναι ο εμπνευστής και διαμορφωτής του οικονομικού πακέτου μέτρων που επέβαλε το κατοχικό καθεστώς με εντολή της Αγκυρας. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται σε «μεγαθήριο των γεωτρήσεων» που αφορά μία από τις τέσσερις πλατφόρμες γεωτρήσεων που υπάρχουν στον κόσμο του τύπου της Pride North America που αγκυροβόλησε απέναντι από το μόλο Λεμεσού.

«Ξανά στην πλατεία οι Τ/κ» είναι ο κεντρικός τίτλος στο σημερινό πρωτοσέλιδο της «Χαραυγής», με την εφημερίδα να γράφει ότι οι συνδικαλιστές στα κατεχόμενα ανακοίνωσαν νέο συλλαλητήριο για τις 2 Μαρτίου χαρακτηρίζοντας «προκλητικό» το διορισμό Ακτσά ως νέου «πρέσβη» της Τουρκίας στο ψευδοκράτος. Η εφημερίδα προσθέτει πως εντείνονται οι πληροφορίες για πολιτικές διεργασίες κατευνασμού των λαϊκών κινητοποιήσεων αλλά και οι πολιτικές αντιπαραθέσεις σε Τουρκία και κατεχόμενα. Αλλού η «Χαραυγή» γράφει ότι ολοκληρώθηκε με όλα τα σενάρια η πρόταση για τη συμφωνία με το Κατάρ και σήμερα αναμένεται να κατατεθεί στον Πρόεδρο Χριστόφια ή στον Υπουργό Οικονομικών. Σύμφωνα με την εφημερίδα «δυο είναι τα σενάρια για το όφελος, 200 εκ. ευρώ το καλύτερο και 90 εκ. ευρώ το χειρότερο».

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» κυκλοφορεί σήμερα με τίτλο «Ο θάνατος των μικρομεσαίων», αναφέροντας ότι οι μικρομεσαίοι της οικονομίας εκπέμπουν καθημερινά σήμα κινδύνου και ότι «το τέλος των μικρών επιχειρήσεων δεν βρίσκεται πια προ των πυλών γιατί πολλές από αυτές έχουν ήδη κλείσει». Η εφημερίδα γράφει ακόμη ότι οι μικρομεσαίοι οργανώνονται σε Κίνημα ζητώντας άμεση προώθηση των αιτημάτων τους με το Παγκύπριο Συνέδριο να προγραμματίζεται το Μάρτιο. Αλλού ο «Αντίλογος» προβάλλει συνέντευξη του Χριστόφορου Φωκαϊδη, στην οποία είπε ότι η Αμμόχωστος είναι η αχίλλειος πτέρνα της Τουρκίας και θα πρέπει να αξιοποιηθεί ανάλογα από τη δική μας πλευρά.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη», υπό τον τίτλο «Στο στόχαστρο ακροδεξιών – εθνικιστών», κάνει λόγο στο κύριο της θέμα για «οργανωμένες κινήσεις υπόσκαψης του Προέδρου Χριστόφια και των Υπουργών Νεοκλή Συλικιώτη και Σωτηρούλας Χαραλάμπους» στις οποίες, κατά την εφημερίδα, «μετέχουν και δημόσιοι υπάλληλοι εν ώρα εργασίας». Η εφημερίδα επικαλείται «τεκμήρια και πληροφορίες» και αναφέρεται για «κύκλωμα διασποράς ψευδών δυσφημιστικών ειδήσεων σε βάρος της Κυβέρνησης, του Προέδρου και Υπουργών του ΑΚΕΛ». Αλλού η «Γνώμη» γράφει για το φυσικό αέριο ότι «μπήκαμε στα σημαντικά» καθώς την ερχόμενη Τρίτη 15 Φεβρουαρίου «έρχεται αντιπροσωπεία της Noble Energy» για συνομιλίες με τις κυπριακές Αρχές.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το κυπριακό Ποντίκι», υπό τον τίτλο «Επικίνδυνα παιχνίδια πίσω από τις διαδηλώσεις των Τ/κ», αναφέρει στο κύριο της θέμα πως «αντί να αξιοποιηθούν οι δηλώσεις Ερντογάν, η Κυβέρνηση ανάγει τις εκδηλώσεις των Τ/κ σε ‘εξέγερση’». Σε δεύτερο της θέμα, η εφημερίδα φιλοξενεί φωτογραφία από την αποστολή της Οργάνωσης Εθελοντές Γιατροί – Κύπρος στην Κένυα, αναφέροντας ότι σκοπός της αποστολής είναι η οδοντιατρική περίθαλψη παιδιών και η παιδιατρική περίθαλψη στα πλαίσια του προγράμματος «Αναδοχή εκ του Μακρόθεν» που λειτουργεί η Οργάνωση στην Κένυα εδώ και δυο χρόνια.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα Cyprus Mail”, με τίτλο «Ο Μουμπάρακ αψηφά τις εκκλήσεις για παραίτηση», αναφέρεται στο κύριο της θέμα στις εξελίξεις στην Αίγυπτο, γράφοντας ότι το χτεσινό διάγγελμα του Αιγύπτιου Προέδρου προκαλεί το θυμό και την αντίδραση των διαδηλωτών που ζητούν εδώ και τρεις βδομάδες την παραίτηση του. Σε άλλο θέμα που φιλοξενείται στις εσωτερικές της σελίδες η εφημερίδα γράφει ότι η φυγοστρατία περιορίζεται μετά και τη χτεσινή ψήφιση από τη Βουλή σχετικής νομοθεσίας η οποία στοχεύει στον περιορισμό του φαινομένου.

Η αγγλόφωνη τέλος εβδομαδιαία εφημερίδα “The Cyprus Weekly”, υπό τον τίτλο «Στα μούτρα σας», αναφέρεται στο κύριο της θέμα στις κινητοποιήσεις στα κατεχόμενα, γράφοντας ότι οι Τ/κ παίρνουν πλέον (από την Αγκυρα) ως λεγόμενο «πρέσβη» τον άνθρωπο στον οποίο επιρρίπτουν τις ευθύνες για τα μέτρα οικονομικής λιτότητας και ο οποίος αποτελεί για τους Τ/κ κόκκινο πανί. Οπως προσθέτει η εφημερίδα, πρόκειται για μια εξέλιξη η οποία μάλλον θα επιδεινώσει την ήδη τεταμένη κατάσταση. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα αναφέρει ότι η πληθυσμιακή αύξηση της Κύπρου καταγράφει μείωση και ότι βρίσκεται στο χαμηλότερο της σημείο από το 1988 με τον πληθυσμό της Κύπρου να ανέρχεται σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημογραφικά έκθεση, στα 892.400 άτομα, μεταξύ των οποίων βρίσκονται περισσότεροι ξένοι παρά Τουρκοκύπριοι.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου