Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 25/2/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 25/2/2011

Η έγκριση, κατά πλειοψηφία, από τη Βουλή απόφασης για υποβολή αίτησης προς ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη και η αντίδραση Κυβέρνησης και ΑΚΕΛ, η υποβάθμιση των κυπριακών κρατικών ομολόγων από τον οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s κατά δυο βαθμίδες, οι εξελίξεις στη Λιβύη και ο επαναπατρισμός Κυπρίων που διαμένουν εκεί, τα αποτελέσματα των προσφυγών Ελληνοκυπρίων στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων στα κατεχόμενα και η παραδοχή από δυο Υπουργούς της αδυναμίας εφαρμογής του ΓΕΣΥ είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια», στο κύριο της θέμα με τίτλο “Γενοκτονία χωρίς έλεος!”, αναφέρει πως o Μουαμάρ Καντάφι, που δηλώνει ότι θα πεθάνει σαν μάρτυρας, συνθλίβει το λαό του, στην προσπάθειά του να διατηρήσει τον έλεγχο της Τρίπολης, όμως η ανατολική Λιβύη έχει φύγει από τα χέρια του. Αλλού αναφέρει πως σε φυλακή υψίστης ασφαλείας, για επτά τουλάχιστον μοναχές, έχει μετατραπεί η μονή των Παλαιοημερολογιτών στο Αβδελλερό ενώ γράφει ότι υπάρχει ανησυχία για την κατάσταση της υγείας των υπό περιορισμό μοναχών.

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα, με τίτλο «Σε νευρική κρίση η συγκυβέρνηση», αναφέρει πως σε πρώτη φάση αποφεύχθηκε η διάλυση της συγκυβέρνησης, χωρίς ο κίνδυνος του διαζυγίου να έχει εκλείψει. Η συμμετοχή του ΔΗΚΟ στην κοινοβουλευτική «συμμαχία» που ψήφισε την ένταξη στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη έχει κυριολεκτικά εξοργίσει το ΑΚΕΛ. Αλλού σημειώνει πως ενώ υπήρξε παραδοχή δυο Υπουργών για αδυναμία εφαρμογής του ΓΕΣΥ υπό τις υφιστάμενες οικονομικές συνθήκες, η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε τον προϋπολογισμό 5,3 εκατομμυρίων ευρώ του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας.

«Η Σημερινή», με κύριο τίτλο «Βέτο Χριστόφια και δοκιμασία συγκυβέρνησης», αναφέρει πως μείζονα πολιτειακή κρίση προκαλεί η απόφαση της Βουλής για το Συνεταιρισμό για την Ειρήνη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχώρησε στην άσκηση του δικαιώματος αρνησικυρίας. Αλλού αναφέρει πως η Κύπρος δεν αντιτίθεται σε κυρώσεις κατά της Λιβύης. Ο ΥΠΕΞ Μάρκος Κυπριανού δήλωσε πως η όποια απόφαση θα πρέπει να ληφθεί με ιδιαίτερη προσοχή και έπειτα από προσεκτική μελέτη όλων των παραμέτρων.

«Ο Φιλελεύθερος», στο κύριο του θέμα με τίτλο «Σε βαθιά πολιτική κρίση», αναφέρει πως πολλαπλούς κλυδωνισμούς προκαλεί η απόφαση της πλειοψηφίας της Βουλής (ΔΗΣΥ,ΔΗΚΟ,ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ) να αξιώσουν υποβολή αίτησης ένταξης στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη και η άμεση προεδρική αντίδραση για βέτο. Αλλού αναφέρει πως προσκόμματα για να μην επιστραφούν οι 350 ανεκτίμητοι θησαυροί που κλάπηκαν από εκκλησίες στα κατεχόμενα προβάλλει τώρα ο Τούρκος αρχαιοκάπηλος Αϊντίν Ντικμέν, ο οποίος δηλώνει «τρελλός».

Η «Χαραυγή», με κύριο τίτλο «Εφτασαν στα άκρα», αναφέρει πως υπερασπιζόμενος το Σύνταγμα και ασκώντας τις αρμοδιότητες και εξουσίες που του παρέχει, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ασκήσει το δικαίωμα της αρνησικυρίας για τη χθεσινή απόφαση των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΕΥΡΩΚΟ για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟϊκό πρόγραμμα. Αλλού αναφέρει πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρο Κυπριανού, ο οποίος προσήλθε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Λευκωσίας όταν αισθάνθηκε ελαφρά ενοχλήματα χθες το απόγευμα.

Η αγγλόφωνη “Cyprus Mail”, στο κύριο της θέμα με τίτλο «Η ανάκαμψη μάλλον θα είναι σύντομη», αναφέρει πως οι βελτιώσεις στα δημόσια οικονομικά μάλλον θα είναι σύντομες καθώς οι μισθοί στο δημόσιο τομέα παραμένουν αναλλοίωτοι, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s, ο οποίος προέβη σε υποβάθμιση κατά δυο βαθμίδες, στο Α2, των κυπριακών κρατικών ομολόγων. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως οι παραγωγοί γάλακτος αναφέρουν πως οι καταναλωτές μπορεί να σταματήσουν να πίνουν γάλα εάν οι τιμές συνεχίσουν να ανεβαίνουν.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος», με τίτλο «Κύκνειο άσμα των δικτατόρων», αναφέρει πως κύκνειο άσμα των δικτατόρων της Μέσης Ανατολής και γενικότερα του Αραβικού κόσμου βρίσκεται σε εξέλιξη μετά τις δραματικές εξεγέρσεις των τελευταίων εβδομάδων με την παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ από την Προεδρία της Αιγύπτου με τα γνωστά συνεπακόλουθα και τις συνεχιζόμενες αιματηρές συγκρούσεις σε άλλες χώρες. Αλλού αναφέρει πως ενώ υπολείπονται σχεδόν τρεις μήνες ακόμη μέχρι τις βουλευτικές, ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ βρίσκονται σε οξύτατη αντιπαράθεση και με τα μαχαίρια πια βγαλμένα από τη θήκη τους κονταροκτυπιούνται.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Ψάχνουν δεκανίκια από τους ακροδεξιούς», αναφέρει πως το ΕΛΑΜ κατέρχεται στις εκλογές με ψηφοδέλτια σε όλες τις πόλεις ενώ κάνει λόγο και για προκλητική εμφάνιση ΕΛΑΜιτών έξω από το Γραφείο Ευημερίας Λάρνακας. Αλλού αναφέρει πως τα στατιστικά στοιχεία του Ιανουαρίου παρουσιάζουν αύξηση του πληθωρισμού στο 2,8% από το 1,9% που ήταν τον προηγούμενο μήνα Δεκέμβριο. Το ανώτατο αποδεκτό όριο πληθωρισμού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι το 2%.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το κυπριακό ποντίκι» γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Μαζικές αποχωρήσεις από την παράνομη ‘επιτροπή αποζημιώσεων’! », πως οι Ελληνοκύπριοι που για τον ένα ή για τον άλλο λόγο προσφεύγουν στην κατοχική «επιτροπή αποζημιώσεων» ζουν τον απόλυτο εξευτελισμό, αφού οι «αρχές» του ψευδοκράτους εκτιμούν την αποζημίωση της περιουσίας τους ακόμα και 25 ή 30 φορές κάτω από την πραγματική αξία. Αλλού αναφέρει πως αρχές Μαρτίου αντιπροσωπεία του Κατάρ θα επισκεφθεί την Κύπρο, ώστε να αρχίσει διαπραγμάτευση επί του μνημονίου συναντίληψης για την επένδυση του Κατάρ στην Κύπρο.

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία “The Cyprus Weekly” γράφει πως έρευνα που έγινε από το πρόγραμμα “Open Cyprus Project” το 2010 έδειξε ότι 75% των δημόσιων υπηρεσιών με τις οποίες επικοινώνησαν οι πολίτες για να πάρουν πληροφόρηση δεν ανταποκρίθηκαν καθόλου, ενώ μόνο για το 7% των αιτήσεων που υποβλήθηκαν δόθηκε πλήρης πληροφόρηση. Αλλού αναφέρει πως τριάντα Κύπριοι επέστρεψαν χθες βράδυ στην Κύπρο, μέσω Αθηνών, από τη Λιβύη.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου