Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 20/2/2011
Το θέμα των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Κύπρου και του ενδιαφέροντος των ξένων εταιρειών για ανόρυξη, καθώς και το γεωπολιτικό παιγνίδι ΗΠΑ-Ρωσίας στην περιοχή, οι εξελίξεις στο Κυπριακό και το μέλλον των διαπραγματεύσεων και του ρόλου του ΟΗΕ, το ΓΕΣΥ και η παρουσίαση του ψηφοδελτίου του ΑΚΕΛ για τις προσεχείς εκλογές του Μαΐου, είναι τα κυριότερα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.
Η «Αλήθεια», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Η Μόσχα μπαίνει στο χορό των οικοπέδων», γράφει ότι η ρωσική εταιρεία GazProm αναμένεται να επιδείξει ενδιαφέρον για ένα ή δύο οικόπεδα κατά το δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων για ανόρυξη πετρελαίων, ο οποίος ενδεχομένως να γίνει τελικά το β’ εξάμηνο του 2012. Αλλού, φιλοξενεί συνέντευξη του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέφανου Στεφάνου, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρεται στο ΔΗΚΟ και στο θέμα της απόρριψης της επιλογής του Προέδρου για τη θέση του Επιτρόπου Διοίκησης, λέγοντας πως ήταν έκπληξη ότι τέθηκε τέτοιο θέμα και πρόθεση να εκβιαστεί η Κυβέρνηση.
Ο «Πολίτης», υπό τον τίτλο «Η Noble το αέριο και η Κύπρος αέρα κοπανιστό;», γράφει στο κύριο της θέμα ότι έστω ότι θα επιβεβαιωθούν τα αποθέματα και ότι το μερίδιο της Κύπρου είναι σημαντικό, αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε ‘δικό μας φυσικό αέριο’, καθώς η Noble Energy κατέχει το 100% των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του. Αλλού, η εφημερίδα φιλοξενεί συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΑΚΕΛ Νίκου Κατσουρίδη, ο οποίος μεταξύ άλλων καλεί τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ να πει γιατί άλλαξε γραμμή στο Κυπριακό.
Η «Σημερινή», κάτω από τον τίτλο «Φαύλος-Κύκλος το Γενικό Σχέδιο Υγείας», γράφει στο κύριο της θέμα για το «χρονικό του εμπαιγμού», όπως το χαρακτηρίζει, για τη μη εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας. Οπως γράφει, το ΓΕΣΥ παραμένει όνειρο απατηλό έστω και αν η Βουλή έχει ψηφίσει το Νόμο πριν από δέκα χρόνια. Αλλού, γράφει για την κατάσταση στον αραβικό κόσμο, χαρακτηρίζοντας την ως ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί. Το τέλος της μοναρχίας ζητούν χιλιάδες στο Μπαχρέιν, ενώ συγκρούσεις σημειώνονται σε πολλές άλλες χώρες, όπως στη Λιβύη, στην Ιορδανία, στην Υεμένη, στο Ομάν.
Ο «Φιλελεύθερος», στο κύριο πρωτοσέλιδο του θέμα με τίτλο «Ετοιμάζουν Μπούργκενστοκ», γράφει ότι όλοι οι σχεδιασμοί και τα σενάρια που διαμορφώνονται από την ομάδα Κυπριακού των ΗΕ παραπέμπουν στη σύγκληση μιας διάσκεψης τύπου Μπούργκενστοκ, η οποία τοποθετείται χρονικά μετά τις τουρκικές εκλογές του Ιουνίου. Αλλού, γράφει ότι «γκρίζες ζώνες χαρακτηρίζουν την προτεινόμενη συμφωνία επανεισδοχής παράνομων μεταναστών ΕΕ-Τουρκίας, καθώς η Κομισιόν αποφεύγει να διασφαλίσει προληπτικά ότι η Αγκυρα θα την εφαρμόσει και στην Κύπρο».
Η «Χαραυγή», υπό τον τίτλο «Ψηφοδέλτιο νίκης», γράφει στο κύριο της θέμα ότι το έκτακτο συνέδριο του ΑΚΕΛ, κατά το οποίο παρουσιάστηκαν οι υποψήφιοι βουλευτές του κόμματος, μετατράπηκε σε συλλαλητήριο υπέρ της νίκης του ΑΚΕΛ, με τον Αντρο Κυπριανού να δηλώνει ότι το ΑΚΕΛ μέσα από το αποτέλεσμα των εκλογών θέλει να επαναβεβαιώσει τον πρωταγωνιστικό του ρόλο. Αλλού, φιλοξενεί συνέντευξη της Υπουργού Συγκοινωνιών Ερατώς Κοζάκου Μαρκουλλή, η οποία μεταξύ άλλων δηλώνει ότι θα εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για άρση του τουρκικού εμπάργκο στα κυπριακά αεροπλάνα και πλοία.
Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Καθημερινή» γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Τροχιοδεικτικά προς ΟΗΕ για Ντάουνερ», ότι παραμονές της υποβολής της έκθεσης του ΓΓ για το Κυπριακό, Λευκωσία και Αθήνα κινούνται προληπτικά ζητώντας δημοσίως από τον επικεφαλής του οργανισμού να επιδείξει αντικειμενικότητα σε όσα θα καταγράψει. Αλλού, γράφει για εκστρατεία από πόρτα σε πόρτα που θα επιδοθούν στο ΔΗΚΟ με στόχο να ανατρέψουν τις έρευνες που φέρουν το ποσοστό της αποχής να είναι πολύ μεγαλύτερο στο δικό τους κόμμα.
Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Μάχη», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Κράνη θανάτου στην Εθνική Φρουρά», γράφει ότι τα κράνη στην Ε.Φ έχουν λήξει προ πολλού αλλά αντί να τα αντικαταστήσουν τα έβαψαν με λαδομπογιά, και προσθέτει ότι είναι εντελώς άχρηστα για την ασφάλεια των στρατιωτών. Αλλού, φιλοξενεί συνέντευξη του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η ουσία του προβλήματος είναι τα πολλά διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας, τα οποία επισήμαναν και οι διεθνείς οργανισμοί και οι οίκοι αξιολόγησης.
Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση εφημερίδα “Sunday Mail” γράφει στο κύριο της θέμα για το γεγονός ότι η θέση του Επίτροπου Διοικήσεως παραμένει ακόμα κενή καθώς και για τις υποθέσεις που συσσωρεύονται λόγω αυτής της κατάστασης. Σημειώνει επίσης ότι πέραν των 2000 ανθρώπων με προβλήματα με την Κυβέρνηση έχουν μείνει ξεκρέμαστοι από αυτή την κατάσταση. Αλλού, γράφει για τη χθεσινή διαδήλωση των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι αξιώνουν τη μη παρουσία του στρατού στην παλιά πόλη της Λευκωσίας.
Iznogood
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου