Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Επισκόπηση τύπου 12/2/2011


Επισκόπηση τύπου 12/2/2011

Οι απαιτήσεις της τρόικας για αποκρατικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ και εκποίησης δημόσιας περιουσίας για αποπληρωμή του χρέους είναι το κύριο θέμα σε όλες τις εφημερίδες.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Χαμογελάτε γιατί χανόμαστε!.."
Η εφημερίδα γράφει ότι "Αυτό που μας λείπει την σήμερον ημέραν δεν είναι τόσο ούτε το χρήμα, ούτε η οικονομική άνεση, ούτε το ακριβό αυτοκίνητο...Είναι το χαμόγελο, είναι το γέλιο... Αλλά σ' αυτόν τον ταλαίπωρο τόπο τα πάντα τα καλύπτουν η μιζέρια...η "μαυρίλα"...η κακομοιριά!.. Και οι άλλοτε γελαστοί και χαρούμενοι Έλληνες πνίγονται στην κατάθλιψη!.."

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ομολογούν την αποτυχία".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "Τώρα πια ομολογούν την παταγώδη αποτυχία των στόχων, που τέθηκε με το Μηχανισμό Στήριξης και το Μνημόνιο και μάλιστα σε όλα τα επίπεδα. Με την επιμήκυνση και την όπισθεν αυτής διαφαινόμενη Αναδιάρθρωση, συνομολογείται η αδυναμία ελέγχου του Δημοσίου Χρέους".

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Πωλείται η Ελλάς"
Η εφημερίδα γράφει ότι "Στο σφυρί Ταχ. Ταμιευτήριο, Αγροτική Τράπεζα και ΔΕΗ, ΔΕΘΕΥΔΑΠ , ΟΣΕ Αττικό Μετρό ΟΑΣΑ ΕΡΤ "Ελ. Βενιζέλος", εκτάσεις-κτίρια φιλέτα σε όλη τη χώρα και δέκα λιμάνια".

ΕΘΝΟΣ: "Ιδιωτικοποιήσεις 50 δισ. έως το 2015"
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "Ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων "μαμούθ" ύψους 50 δισ. ευρώ θα υλοποιηθεί μέχρι το 2015 έπειτα από συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα, η οποία περιλαμβάνεται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο Νο4. Μάλιστα, έσοδα 15 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις θα πρέπει να εξευρεθούν μέσα στη διετία 2011-2012".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Εν πάση δόξη και τιμή η δικτατορία των τραπεζών".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Τα πάντα, εντός ελάχιστου χρόνου, θα κινούνται, οικονομικώς, μέσω των Τραπεζών...Ούτως ώστε οι μεν Τράπεζες να εισπράττουν το "χαράτσι" τους, οι δε εξουσιαστές μας επιβάλλουν το όριο φτώχειας που ΚΑΘΕ Έλληνας πρέπει να ζει. Πρόσχημα η διακίνηση "μαύρου χρήματος". Στόχος η υποδούλωση του καθενός μας στις επιταγές της Νέας Τάξης και του Οικουμενισμού".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Οι δωσίλογοι του ΠΑΣΟΚ ξεπουλάνε τις ΔΕΚΟ και τα κρατικά ακίνητα".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "Γλιτώνουν από το ξεπούλημα οι αρχαιολογικοί χώροι. Με το ξεπούλημα των ΔΕΚΟ σε ιδιώτες έρχονται χιλιάδες απολύσεις. Ο Σαμαράς παρίστανε τον αντιστασιακό όταν οι εκπρόσωποι της τρόικας ανακοίνωναν το "πωλητήριο" του κράτους".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Πωλείται για 50 δισ.".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "Στον βωμό της μείωσης του δημόσιου χρέους, το οικονομικό επιτελείο ήρθε σε συμφωνία με την τρόικα των δανειστών για την πώληση:1. Κάθε εισηγμένης ή μη δημόσιας επιχείρησης.2.Η ακίνητη περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου.3.Τα εμπορικά ακίνητα".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Πωλείται η Ελλάς σε τιμή ευκαιρίας"
Η εφημερίδα γράφει ότι "Γενική εκποίηση για 50 δισ. ευρώ. Στο σφυρί ακίνητα, λιμάνια, αεροδρόμια, ΔΕΚΟ, κρατικές τράπεζες και....ό,τι άλλο υπάρχει. "Μαχαίρι" στις επικουρικές συντάξεις, νέες μειώσεις μισθών στο Δημόσιο & επιχειρησιακές συμβάσεις παντού. Και πρόσθετα μέτρα 25 δισ. ευρώ".

ΕΣΤΙΑ: "Τώρα απαιτείται ποιοτικό άλμα".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "Το πρόβλημα της Ελλάδος δεν είναι μόνον ποσοτικό. Και είναι λάθος να πιστεύεται ότι αν επιλυθεί το θέμα του δημοσίου ελλείμματος, του χρέους ή ακόμη και της συνολικής παραγωγικότητας της οικονομίας, τα
πάντα θα αλλάξουν. Πρωτογενώς το πρόβλημα της χώρας μας είναι ποιοτικό".

Η ΑΥΓΗ: "Γενική εκποίηση για 50 δισ."
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Το νέο Μνημόνιο για την περίοδο 2012-2015 που ανακοίνωσε χθες η τρόικα προβλέπει έσοδα 50 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις, δηλαδή γενική εκποίηση της δημόσιας περιουσίας για να συγκρατηθεί το δημόσιο χρέος. Στο σφυρί περιουσία ίση με το ένα πέμπτο του ΑΕΠ".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Συμφώνησαν για επιχειρησιακές συμβάσεις".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "Η κυβέρνηση στο βωμό της ανταγωνιστικότητας, την οποία επικαλείται, θα προχωρήσει σε νέο εργασιακό νόμο κόβοντας και τα τελευταία εργασιακά δικαιώματα και δίνοντας στις επιχειρήσεις τι δικαίωμα να ορίζουν μόνες τους το μισθό των εργαζομένων τους. Ειδικότερα, η τρόικα ζητά να εφαρμοστούν συμβόλαια ορισμένου χρόνου και να αρθούν τα όποια εμπόδια υπάρχουν για τις επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: " Η κρατική περιουσία στον βωμό του χρέους"
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "Πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων μαμούθ ύψους 50 δισ. ευρώ, μέσω του οποίου θα μειωθεί το χρέος κατά 22 μονάδες του ΑΕΠ έως το 2015, επέβαλε η τρόικα, ώστε σε συνδυασμό με μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης 20 δισ. ευρώ για την επόμενη 4ετία να πειστούν οι αγορές ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και η Ελλάδα να αποφύγει τη χρεοκοπία".

Η ΝΙΚΗ: ""Γενικό ξεπούλημα" με αντάλλαγμα την 4η δόση".
Η εφημερίδα γράφει ότι ""Πωλητήριο" στη δημόσια περιουσία με γιγαντιαίο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ευελιξία στην αγορά εργασίας, επέκταση των επιχειρησιακών συμβάσεων ζητά η τρόικα, σε ένα ακόμα νέο σκληρό "πακέτο" που έχει να κάνει με το "γενικό ξεπούλημα" και την έκπτωση στις εργασιακές σχέσεις".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Ιδιωτικοποιήσεις μαμούθ ύψους 50 δισ. ευρώ".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Δέσμευση για αποκρατικοποιήσεις μαμούθ, ύψους 50 δισ. ευρώ, έως το 2015, και πολλοί αστερίσκοι για την πορεία των μεταρρυθμίσεων εξασφαλίζουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της τέταρτης δόσης από το πακέτο στήριξης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Κόλαση για τους εργάτες. ’φθονος πλούτος στα αφεντικά".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "Οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, για να αντιμετωπίσουν το μνημόνιο διαρκείας της φτώχειας και της ανεργίας, πρέπει να απεγκλωβιστούν οριστικά από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, να ξεπεράσουν τις αυταπάτες και τη μοιρολατρία".

Στο ΚΑΡΦΙ του Σαββατοκύριακου: "Ορατός ο κίνδυνος της κοινωνικής έκρηξης".
Η εφημερίδα γράφει ότι "Δέκα απεργιακά ηφαίστεια εν ενεργεία απειλούν να πλήξουν την κοινωνική συνοχή, προκαλώντας έντονο προβληματισμό στην κυβέρνηση και μεγάλη ταλαιπωρία στους πολίτες. Νευραλγικοί τομείς της καθημερινότητας, όπως είναι οι δημόσιες συγκοινωνίες, τα νοσοκομεία και τα ιατρεία του ΙΚΑ βρίσκονται σε καθεστώς παραλυσίας για εβδομάδες".

ΤΑ ΝΕΑ: "Τα "αφεντικά" τρελάθηκαν"
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "Η τρόικα ζητά να πουλήσουμε έως το 2015,50 δισ. "ασημικά" του Δημοσίου για να μειωθεί το χρέος. 'Ένα σούπερ πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, συνολικού ύψους 50 δισ. ευρώ, για την πενταετία 2011-2015 έθεσε ως στόχο η τρόικα. Τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις θα διατεθούν για τη μείωση του δημόσιου χρέους.Στη πρώτη φάση 2011-2012 προβλέπεται να αντληθούν 15 από τα 50 δισ. ευρώ του προγράμματος".

Press: "Τα λεφτά πήγαν στον Πάπιστα και σε πολιτικούς"
Σύμφωνα με την εφημερίδα ""Φωτιά" βάζει ξανά στο πολιτικό σκηνικό το άνοιγμα του φακέλου της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου. Την προηγούμενη εβδομάδα, η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης άσκησε ποινική δίωξη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος στον 56 χρονο κατασκευαστή από τη συμπρωτεύουσα, Ι. Παπαϊωάννου".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Αποκρατικοποιήσεις 50 δισ. για έλεγχο δημόσιου χρέους"
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "Στην υλοποίηση ευρύτατου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου ύψους 50 δισ. ευρώ για τη μείωση του δημόσιου χρέους συμφώνησαν η ελληνική κυβέρνηση και η τρόικα".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Μαραθώνιος Γ. Παπανδρέου για ευρω-λύση στο χρέος".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι " Νέα πρωτοβουλία, προκειμένου η Ε.Ε. να οδηγηθεί σε απόφαση-λύση στο πρόβλημα χρέους που αντιμετωπίζει, αναλαμβάνει ο Γ. Παπανδρέου. Ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επισκεφθεί της ερχόμενη εβδομάδα το Βερολίνο και το Ελσίνκι".

Η ΑΞΙΑ: "Αποκρατικοποιήσεις -μαμούθ 50 δισ. ευρώ έως το 2015".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "Αποκρατικοποιήσεις -μαμούθ 50 δισ. ευρώ έως το 2015 στην πενταετία 2011-2015 αλλά και νέα μέτρα τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ μέχρι το 2014 προβλέπει το αναθεωρημένο μνημόνιο. Η κυβέρνηση φαίνεται έτοιμη να εφαρμόσει από φέτος μέχρι το 2015 ένα κολοσσιαίο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου να εισπραχθούν 50 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 15 εντός της διετίας 2011-2012.

ΚΕΡΔΟΣ: "Πουλήστε ό,τι διαθέτετε!"
Η εφημερίδα γράφει ότι "Από την υποχρεωτική πραγματοποίηση αποκρατικοποιήσεων - μαμούθ ύψους 50 δισ. ευρώ περνά η αδιάλειπτη συνέχιση της δανειοδότησης της χώρας μας από τον μηχανισμό στήριξης. Αυτό προέκυψε χθες από τη συνέντευξη του κλιμακίου της τρόικας, που άναψε μεν το πράσινο φως για την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του δανείου, ύψους 15 δισ. ευρώ, άφησε όμως εμβρόντητες αγορές και κοινωνία, αφού πρόκειται για ποσό 15πλάσιο (!) του αρχικού στόχου των 3 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Εκποιήσεις αξίας 50 δισ. για να καλυφθεί το χρέος"
Η εφημερίδα τονίζει ότι "Πώληση κρατικής περιουσίας αξίας 50 δισ. ευρώ μέχρι και το 2015 και επιπλέον μέτρα ύψους τουλάχιστον 19 δισ. ευρώ - από 12,8 που ήταν αρχικά - για την περίοδο 2012-2014, ζήτησαν χθες οι εκπρόσωποι της τρόικας μετά την ολοκλήρωση των επαφών με την κυβέρνηση".

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ: "Δεν υπάρχουν νέα πακέτα μέτρων".
Η εφημερίδα γράφει ότι "Θα βασιστούμε σε αλλαγές στο κράτος - Δεν λιποτακτούμε, δεν πάμε σε πρόωρες εκλογές - Ζητούμε συναίνεση για το τριετές δημοσιονομικό πρόγραμμα - Ολική επαναφορά στις αγορές το 2012 - Η κοινωνία δεν βρίσκεται στα όρια της έκρηξης. Το κράτος δεν μπορεί και δεν πρέπει να επέμβει στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα".

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου