Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 1/2/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 1/2/2011

Τα τεκταινόμενα στην Αίγυπτο και ο ρόλος που διαδραματίζει η Κύπρος κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα. Μεταξύ άλλων, ο Τύπος ασχολείται επίσης με τις εκλογικές διεργασίες των κομμάτων, με το ενδεχόμενο ύπαρξης κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ΑΟΖ Κύπρου και με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να θέσει πλαφόν σε ψωμί, γάλα και νερό.

Η «Αλήθεια», στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο «Η μεγάλη έξοδος με γέφυρα την Κύπρο» γράφει για την έξοδο ξένων πολιτών από την Αίγυπτο με γέφυρα την Κύπρο, αναφέροντας ότι «χθες το βράδυ έφτασαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας οι πρώτοι ξένοι υπήκοοι με αμερικανικό στρατιωτικό αεροπλάνο». Αλλού γράφει ότι με γραπτή ανακοίνωσή του ο Υπουργός Εσωτερικών διέψευσε ότι έχει οποιαδήποτε εμπλοκή σε θέματα εκλογών και συνεννοήσεων κομμάτων με την Υπηρεσία Εκλογών.

Ο «Πολίτης», υπό τον τίτλο «Αίγυπτος ημέρα της κρίσης», γράφει για τα τεκταινόμενα στην Αίγυπτο με ιδιαίτερη αναφορά στην ανησυχία του Ισραήλ, στη συνέχιση των απεργιών, σε ανακοίνωση του στρατού ότι δεν θα χρησιμοποιήσει βία καθώς και στο ρόλο της Κύπρου. Αλλού γράφει ότι υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες στο ΔΗΣΥ καθώς και ότι ο Νίκος Αναστασιάδης θα προτείνει ως αριστίνδην υποψήφιο τον Χρίστο Κληρίδη.

«Η Σημερινή», στο κύριο θέμα της με τίτλο «Λύτρωση μέσω Κύπρου βρίσκουν χιλιάδες ξένοι υπήκοοι» γράφει ότι η Τουρκία απέτυχε να γίνει αερογέφυρα για τους ξένους υπηκόους που προσπαθούν να εγκαταλείψουν την Αίγυπτο αφού «η Κύπρος κατάφερε να πείσει τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και άλλες χώρες της Ευρώπης ότι διαθέτει υπερσύγχρονα αεροδρόμια, αλλά και προσωπικό με εμπειρία σε παρόμοιες καταστάσεις». Αλλού αναφέρεται σε πλήρη διάσταση εκτιμήσεων ανάμεσα στον Μ. Καρογιάν και την ηγετική ομάδα του ΔΗΚΟ όσον αφορά τη Γενεύη.

«Ο Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Κοιτάσματα και στην Πάφο», επικαλείται αποκαλύψεις που έγιναν από εμπειρογνώμονα σε συνέδριο στη Νέα Ορλεάνη σύμφωνα με τον οποίον «εξαιρετικά σημαντικό κοίτασμα φυσικού αερίου» βρίσκεται «εντός της ΑΟΖ της Κύπρου νοτιοδυτικά της Πάφου». Αλλού γράφει ότι συμφόρηση σημειώθηκε στα εξωτερικά ιατρεία και στους δύο παιδιατρικούς θαλάμους του Μακάρειου Νοσοκομείου λόγω αυξημένων ιώσεων του αναπνευστικού συστήματος.

Η «Χαραυγή», στο κύριο θέμα της με τίτλο «Προεκλογικός πυρετός», αναφέρεται στις εκλογικές διεργασίες που γίνονται στα κόμματα ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Μαϊου, αναφέροντας ότι η ανακοίνωση του ψηφοδελτίου του ΑΚΕΛ αναμένεται να γίνει πριν τις 20 Φεβρουαρίου. Αλλού γράφει ότι δόθηκε το πράσινο φως από το Υπουργικό Συμβούλιο για πλαφόν σε γάλα, ψωμί και νερό.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα «Cyprus Mail», υπό τον τίτλο «Εφθασαν οι πρώτοι πολίτες που εγκατέλειψαν την Αίγυπτο», αναφέρεται στην άφιξη Αμερικανών υπηκόων στην Κύπρο από την Αίγυπτο καθώς και στο γεγονός ότι 30 περίπου Κύπριοι πολίτες ανέμεναν ακόμη να αναχωρήσουν από το Κάιρο χθες το βράδυ. Αλλού αναφέρεται στην τεράστια ανταπόκριση που βρήκε στην Πάφο μία μητέρα που ανακάλυψε ότι πάσχει από καρκίνο στην προσπάθεια που έγινε για συγκέντρωση χρημάτων ώστε να μπορέσει να ταξιδέψει στο εξωτερικό για επείγουσα θεραπεία.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου