Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 23/2/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 23/2/2011

Οι αιματηρές εξελίξεις στην Λιβύη και το ξέσπασμα του Μουαμάρ Καντάφι εναντίον των διαδηλωτών, καθώς και η αγωνία για τους Κύπριους εργαζόμενους στη χώρα είναι το πρώτο θέμα που προβάλλεται σε όλες σχεδόν τις κυπριακές εφημερίδες σήμερα. Αλλα θέματα είναι η σύλληψη ενός κατήγορου και δύο δικηγόρων για τους χειρισμούς τους σε δικαστική υπόθεση θανατηφόρου τροχαίου, η συνέχεια της υπόθεσης του διορισμού του Επιτρόπου Διοικήσεως, η εκστρατεία εναντίον της παράνομης παράδοσης μαθημάτων από τον Σύνδεσμο Ιδιωτικών Φροντιστηρίων και οι εξελίξεις στην εκδίκαση της υπόθεσης της δολοφονίας Χατζηκωστή.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ώρες αγωνίες για 140 Κυπρίους» γράφει ότι μετά τη γενίκευση των συγκρούσεων, ώρες αγωνίας περνούν 140 Κύπριοι που εργάζονται σε διάφορες περιοχές της Λιβύης, ενώ χθες ο χώρος διαμονής εργαζομένων σε κυπριακή εταιρεία δέχθηκε επίθεση από ενόπλους. Αλλού γράφει ότι γυναίκα δημόσιος κατήγορος και δύο δικηγόροι συνελήφθησαν χθες στην Λεμεσό σε σχέση με αλλοίωση στοιχείων και καταθέσεων σε δικαστική υπόθεση πρόκλησης θανάτου εξ’ αμελείας.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Ηρώδης στα στενά της Τρίπολης» γράφει ότι ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι χαρακτήρισε αρουραίους και ναρκομανείς τους διαδηλωτές, ενώ δήλωσε αποφασισμένος να σκοτώσει όλους όσους αντιτίθενται. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι για δεύτερη φορά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «χτυπά» την πόρτα της Βουλής για το διορισμό του Επιτρόπου Διοικήσεως, εισηγούμενος την επικεφαλής της Αρχής Ισότητας, ανώτερη λειτουργό Ελίζα Σαββίδου.

«Η Σημερινή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Λουτρό αίματος με εκατοντάδες πτώματα στους δρόμους» αναφέρεται στον εμφύλιο που μαίνεται στη Λιβύη, με τη διεθνή κοινότητα απλώς να παρακολουθεί, καθώς και στο οργισμένο διάγγελμα Καντάφι, όπου τόνισε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η πρακτική του συνεχούς δανεισμού έχει ανεβάσει το δημόσιο χρέος στα 10,6 δις. ευρώ το 2010, χωρίς να υπολογίζονται οι οφειλές προς το ΤΚΑ, ύψους 7,1 δις.

«Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο «Παραφροσύνη και μακελειό» αναφέρεται στο χθεσινό διάγγελμα Καντάφι και την αποστολή μαχητικών αεροπλάνων την προηγούμενη νύχτα που έβαλλαν αδιακρίτως εναντίον άοπλων διαδηλωτών. Αλλού γράφει ότι ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Φροντιστηρίων φακέλωσε 300 παράνομους καθηγητές, εξαγγέλλοντας εκστρατεία εναντίον της παράνομης παράδοσης μαθημάτων, κάνοντας λόγο για μαύρη αγορά και χορό εκατομμυρίων ευρώ.

Η «Χαραυγή» με τον τίτλο «Βέτο ειρηνιστών» γράφει ότι η σημερινή σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων κομμάτων με τον Πρόεδρο της Βουλής χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα σημαντική, ενόψει αυριανών κινητοποιήσεων κατά του σχεδίου απόφασης για ένταξη στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη. Αλλού γράφει ότι η υπεράσπιση εμπλέκει τον μάρτυρα κατηγορίας Γιώργο Ζαβράντωνα στο φόνο Χατζηκωστή, σύμφωνα με τους χθεσινούς ισχυρισμούς του δικηγόρου του Τάσου Κρασοπούλη, Μάριου Γεωργίου, ενώ ο ίδιος ο μάρτυρας δηλώνει ότι δεν έχει καμία σχέση.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» με τίτλο «Οι πρώτοι Κύπριοι ενδέχεται να φύγουν από τη Λιβύη σήμερα» γράφει ότι οι Κύπριοι που εργάζονται στη χώρα αναμένεται να απομακρυνθούν με τη χρήση πλοίων που καταφθάνουν από την Ελλάδα σήμερα το απόγευμα. Σε άλλο της θέμα, η εφημερίδα γράφει ότι οι λοιπές δαπάνες που συμπεριλαμβάνονται στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος ανέρχονται στο 25% του συνόλου, σύμφωνα με αναφορές που έγιναν κατά τη χθεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου.

Η αγγλόγλωσση εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα «Financial Mirror» με τίτλο «Η Σαουδική Αραβία προσπαθεί να κατευνάσει τις αγορές πετρελαίου» αναφέρει ότι η μεγαλύτερη εξαγωγική χώρα πετρελαίου δεν προχώρησε σε περεταίρω διοχέτευση πετρελαίου στην αγορά, λέγοντας πως δεν υφίσταται τέτοια ανάγκη και κάνοντας λόγο για τον παράγοντα φόβου που εκτινάσσει τις τιμές, λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι η πρόταση της Ισραηλινή εταιρείας Delek για την κατασκευή τερματικού για το φυσικό αέριο στην Κύπρο πιθανώς να έχει συνέπειες στον υπό εξέταση σχεδιασμό της Κυβέρνησης για εισαγωγή φυσικού αερίου μέσω συμφωνίας με τη Shell.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου