Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 18/2/2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 18/2/2011

Η πρόθεση των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΕΥΡΩΚΟ να επιχειρήσουν λήψη απόφασης στη Βουλή για την υποβολή αίτησης ένταξης στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη προβάλλεται στα κύρια θέματα των περισσότερων εφημερίδων της Παρασκευής. Άλλα θέματα που προβάλλονται πρωτοσέλιδα είναι οι χθεσινές συνομιλίες για το Κυπριακό και η άρνηση του Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου να επιβεβαιώσει τη βάση των συνομιλιών, ο απόηχος των επεισοδίων μεταξύ Κυπρίων και Παλαιστινίων μαθητών στο Λύκειο Λάρνακας, τα σενάρια για την προεδρία της Βουλής και η κλιμακούμενη ένταση στη Μέση Ανατολή.

Η «Αλήθεια», με τίτλο «Διπλό Ματ της Βουλής – Δένει τον Πρόεδρο για ένταξη στον Συνεταιρισμό», γράφει ότι η Βουλή προχωρεί με απόφασή της, η οποία θα ληφθεί την ερχόμενη Πέμπτη, να υποχρεώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην υποβολή αίτησης για ένταξη στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη. Αλλού γράφει ότι με 35 ψήφους εναντίον, η Ολομέλεια της Βουλής απέρριψε τον διορισμό του Αντρου Καπαρδή στη θέση του Επιτρόπου Διοικήσεως, όπως επέμενε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Υπό τον τίτλο «Συνεταιρισμός πολέμου από ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ», η εφημερίδα «Πολίτης» γράφει ότι, με πρωτοβουλία του ΔΗΣΥ και με τις υπογραφές των κομμάτων ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΕΥΡΩΚΟ, θα επιχειρηθεί στην επόμενη ολομέλεια της Βουλής να ληφθεί απόφαση για την υποβολή ένταξης τον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, επικαλούμενοι το άρθρο 50 του Συντάγματος και παρακάμπτοντας Κυβέρνηση και ΑΚΕΛ. Σε άλλο θέμα της η εφημερίδα γράφει ότι ο Δήμαρχος Μέσα Γειτονιάς Χρίστος Μέσης αναμένεται από εβδομάδας να υποβάλει την παραίτησή του από τη δημαρχία, μετά και τις προειδοποιήσεις του Μάριου Καρογιάν για αποχώρηση από την Κυβέρνηση.

«Η Σημερινή» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Συμμαχία όλων βάζει πίεση στον Χριστόφια» και γράφει ότι ισχυρή πολιτική πίεση ασκείται στον Πρόεδρο Χριστόφια από όλα τα κόμματα, πλην του ΑΚΕΛ, για να υποβάλει αμέσως αίτηση ένταξης στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, ενώ, όπως αναφέρει, ο Πρόεδρος αναμένεται να αναπέμψει την απόφαση. Σε άλλο θέμα της γράφει ότι «βάρος στη συνείδησή του» έχει ο μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη για τη δολοφονία του Αντη Χατζηκωστή, Γιώργος Ζαβράντωνας, επειδή δεν μίλησε για να αποτρέψει τον φόνο.

«Ο Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Κυπριακό σε σημείο μηδέν», αναφέρει στο κύριο του θέμα πως πέφτουν στο κενό οι συζητήσεις για το Κυπριακό στις απευθείας διαπραγματεύσεις, αφού στη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, ο τελευταίος απέφυγε επιμελώς να επιβεβαιώσει τη βάση των συνομιλιών. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σήκωσαν μανίκια και έπαιξαν μπουνιές προχθές Ελληνοκύπριοι μαθητές και Πόντιοι που φοιτούν στο Παγκύπριο Γυμνάσιο με αιτία του καβγά ένα παγκάκι.

«Ωμός εκβιασμός» είναι ο κεντρικός τίτλος στο σημερινό πρωτοσέλιδο της «Χαραυγής», με την εφημερίδα να γράφει ότι τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΕΥΡΩΚΟ κατέθεσαν σχέδιο απόφασης για να πειθαναγκάσουν τον Πρόεδρο να δεχθεί ένταξη της Κύπρου στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη. Αλλού αναφέρεται σε πέντε σενάρια για μείωση των τελών στα αεροδρόμια, γράφοντας ότι ο Ν. Σιακόλας διαβεβαίωσε ότι η HERMES είναι έτοιμη να βοηθήσει τη σωτηρία των Κυπριακών Αερογραμμών.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail”, με τίτλο «Περισσότεροι νεκροί αφού η Μέση Ανατολή είναι καζάνι που βράζει», αναφέρει στο κύριο θέμα της ότι διαδηλωτές σκοτώθηκαν στο Μπαχρέιν και την Υεμένη, ενώ περισσότερες συγκρούσεις καταγράφηκαν στην ανατολική Λιβύη. Σε άλλο θέμα που φιλοξενείται στις εσωτερικές της σελίδες, η εφημερίδα γράφει ότι η Κύπρος και η αμερικάνικη εταιρεία Noble Energy θα προκηρύξουν από κοινού προσφορές την ερχόμενη εβδομάδα για εξασφάλιση εξοπλισμού για εξόρυξη φυσικού αερίου, όπως ανέφερε ο Σόλων Κασίνης.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» κυκλοφορεί με τίτλο «Κοινωνία ώρα μηδέν», αναφέροντας ότι διαστάσεις λαμβάνει η αντιπαράθεση Ελληνοκυπρίων με αλλοδαπούς, ιδιαίτερα Παλαιστίνιους, που διαμένουν στην Κύπρο, γεγονός που δημιουργεί ένα πολύ δυσάρεστο κλίμα ανάμεσα στην κυπριακή κοινωνία και που ανησυχεί στο σύνολο τον λαό. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ, που συνέρχεται σήμερα, θα επικυρώσει τα ψηφοδέλτια του κόμματος για τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου και δεν προβλέπεται να υπάρξουν οποιεσδήποτε διαφοροποιήσεις, όπως αυτά έχουν καταρτιστεί στις επαρχιακές διασκέψεις.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη», υπό τον τίτλο «Υποκινήθηκαν από ακροδεξιές οργανώσεις», γράφει ότι η επίθεση στο Λύκειο Βεργίνα ήταν προσχεδιασμένη και οργανωμένη και ότι κάποιοι ανέμεναν την αφορμή για να κτυπήσουν. Αλλού η εφημερίδα παρουσιάζει σε ρεπορτάζ όλους τους «μνηστήρες» των 56 εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Κυπριακό Ποντίκι», υπό τον τίτλο «3 Σενάρια για την Προεδρία της Βουλής», αναφέρεται στο κύριο θέμα του σε σχεδιασμούς επί χάρτου των κομμάτων για την προεδρία της Βουλής, διερωτούμενη κατά πόσο θα είναι υποψήφιος ο Νίκος Αναστασιάδης. Σε άλλο της θέμα, η εφημερίδα γράφει ότι σε μιαν περίοδο κατά την οποία η Κύπρος στηρίζει πολλά στο Ισραήλ, η κυπριακή διπλωματική αποστολή στη γείτονα χώρα και εν δυνάμει ενεργειακό σύμμαχο, είναι ανεπαρκής, αφού λειτουργεί χωρίς διαπιστευμένο πρέσβη.

Η αγγλόγλωσση εβδομαδιαία εφημερίδα “The Cyprus Weekly”, υπό τον τίτλο «Καταπολεμώντας τον ρατσισμό», γράφει ότι οι αρχές αντιμετώπισαν χθες το θέμα της πρόληψης του ρατσισμού που διαδίδεται στα σχολεία, ύστερα από τα επεισόδια σε Λύκειο της Λάρνακας, το οποίο φιλοξενεί αριθμό αιτητών ασύλου. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι οπαδοί της Ομόνοιας διαδήλωσαν χθες στα γραφεία της ΚΟΠ στη Λευκωσία, για την απόφαση της να υποστηρίξει ντόπιους διαιτητές.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου