Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 7/2/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 7/2/2011

Η ανοικτή σύγκρουση μεταξύ των Τουρκοκυπρίων και του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το συνταξιοδοτικό σύστημα και οι διαφορετικές προσεγγίσεις της Βουλής και της Κυβέρνησης, και οι νέες αυξήσεις σε δεκάδες τρόφιμα και ποτά, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η ”Αλήθεια”, υπό τον τίτλο ”Σχέσεις οργής Ερντογάν-Τουρκοκυπρίων”, γράφει ότι αυτή τη φορά ο Τούρκος Πρωθυπουργός ζητά την παραπομπή των Τουρκοκυπρίων διαδηλωτών στη δικαιοσύνη, δηλώνοντας ότι η Τουρκία ”δεν μπορεί να ανεχθεί τέτοια προσβολή” αφού, σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαδηλώσεις συνιστούν προσβολή εναντίον της Τουρκίας. Γράφει, επίσης, ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης δίνουν περιθώριο ενός μηνός για να ξεπεραστούν οι διαφωνίες τους γύρω από το περιεχόμενο της συνολικής λύσης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Ο ”Πολίτης”, υπό τον τίτλο ”Βάζουν χέρι σε πριγκιπικές συντάξεις”, γράφει ότι με δύο κείμενα, μία πρόταση νόμου και ένα νομοσχέδιο, η Βουλή και η Κυβέρνηση επιχειρούν αυτήν την εβδομάδα να βάλουν τάξη στο συνταξιοδοτικό σύστημα, ακολουθώντας όμως διαφορετικούς δρόμους. Γράφει, επίσης, ότι στο πλαίσιο της συζήτησης του σχεδίου διάσωσης των Κυπριακών Αερογραμμών στη Βουλή, η κατάθεση της μελέτης της KPMG για το ενδεχόμενο συγχώνευσης των Κυπριακών Αερογραμμών με τη Eurocypria φωτίζει πολλές από τις ενέργειες μετά την πτώχευση της Eurocypria.

Η ”Σημερινή”, υπό τον τίτλο ”Ανοικτή σύγκρουση Ερντογάν με Τουρκοκυπρίους”, γράφει ότι σε ανοικτή ρήξη με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας βρίσκονται πλέον οι Τουρκοκύπριοι, με τον κ. Ερντογάν να κατηγορεί τους Τ/κ ότι εμφανίζονται απαιτητικοί, δεν εκτιμούν αυτά που τους προσφέρει και δεν σέβονται τη ”στήριξη” της Αγκυρας, πράγμα που μετέτρεψε τα κατεχόμενα σε ”ενεργό ηφαίστειο”. Γράφει, επίσης, ότι ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης προανήγγειλε χθες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων λόγω της κατάστασης στην Αίγυπτο.

Ο ”Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο ”Νέες αυξήσεις φωτιά”, γράφει ότι αντιμέτωποι με νέο κύμα αυξήσεων βρίσκονται οι καταναλωτές σε δεκάδες τρόφιμα και ποτά, και ότι για τις αυξήσεις φωτιά είναι ήδη ενήμερες οι υπεραγορές, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Υπεραγορών Ανδρέας Χατζηαδάμου δήλωσε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που επιβλήθηκαν αυξήσεις, συμπεριλαμβανομένων και αδικαιολόγητων. Γράφει, επίσης, ότι οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας μοιράζονται κατά μέσο όρο 4 εκ. ευρώ ετησίως σε υπερωρίες και επιδόματα.

Η ”Χαραυγή”, υπό τον τίτλο ”Οι Τ/κ απαντούν στους δρόμους”, γράφει ότι η τουρκοκυπριακή συνδικαλιστική πλατφόρμα στα κατεχόμενα, με νέα συμβολική κινητοποίηση σήμερα, απαντά στις προσβλητικές επιθέσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού, ο οποίος χθες ”διέταξε” την ψευδοκυβέρνηση να κάνει ”αυτό που πρέπει” και να προχωρήσει σε συλλήψεις. Γράφει, επίσης, ότι στην ετήσια εκδρομή της ΕΔΟΝ στο Τρόοδος, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι διατράνωσαν τη θέληση και τη βούληση για συνέχιση του αγώνα για επανένωση της Κύπρου.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου