Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 6/2/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 6/2/2011

Οι αντιπαραθέσεις μεταξύ Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και οι διεργασίες στα κόμματα ενόψει των βουλευτικών εκλογών, το χθεσινό Παγκύπριο Πολιτικό Συνέδριο του ΔΗΣΥ, οι διαμαρτυρίες των Τουρκοκυπρίων στα κατεχόμενα και η αντίδραση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τα θέματα που απασχολούν τη Λευκωσία λόγω της αναταραχής στην Αίγυπτο και οι αντιδράσεις των συντεχνιών στο δουλεμπόριο Ρουμάνων εργατών στη Λεμεσό, είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν το σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Εστησε παράσταση ο Χριστόφιας στη Γενεύη» αναφέρει πως έντονες επικρίσεις κατά του Προέδρου Χριστόφια ουσιαστικά για «στημένη αντίσταση» στη Γενεύη, ενώ γνώριζε ότι δεν επρόκειτο να υπάρξει οτιδήποτε, διατυπώνει ο ευρωβουλευτής Ιωάννης Κασουλίδης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα. Αλλού αναφέρεται στις δηλώσεις του Αβέρωφ Νεοφύτου, σύμφωνα με τον οποίο στις 3 Ιανουαρίου 2011 εκταμιεύθηκαν από τα δημόσια ταμεία 130 εκατομμύρια για να πληρωθούν εργολάβοι για αναπτυξιακά έργα του 2010.

«Ο Πολίτης» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Η ύστατη κραυγή των Τουρκοκυπρίων» γράφει πως για πρώτη φορά οι Τουρκοκύπριοι συνειδητοποιούν τον κίνδυνο αφανισμού τους, ότι εντείνεται η κόντρα τους με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και πως αναμένεται κλιμάκωση των διαδηλώσεων στα κατεχόμενα. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε σκάνδαλο στο ποδόσφαιρο και γράφει ότι ποδοσφαιριστής κατήγγειλε στην Αστυνομία απόπειρα δωροδοκίας του από ατζέντη ποδοσφαιριστών.

«Η Σημερινή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Οι στρατηγικές των κομμάτων για τις εκλογές» αναφέρει πως στην αντίστροφη μέτρηση για τις βουλευτικές εκλογές, τα κόμματα χαράζουν στρατηγική και διαμορφώνουν τις ατζέντες της προεκλογικής τους εκστρατείας, προσθέτοντας ότι Κυπριακό και οικονομία θα κυριαρχήσουν στην αντιπαράθεση κομμάτων. Αλλού δημοσιεύει συνέντευξη του νέου Ισραηλινού Πρεσβευτή στην Κύπρο Michael Harari, ο οποίος θεωρεί πιθανό την εμβάθυνση των σχέσεων της χώρας του με την Κύπρο.

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Νέες μεθοδεύσεις Ντάουνερ» γράφει πως και δεύτερη τριμερή συνάντηση στην παρουσία όμως του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στο Νταβός, την ίδια χρονική περίοδο με τη συνάντηση Χριστόφια-Ερογλου με τον ΓΓ των ΗΕ στη Γενεύη, μεθόδευε ο Αλεξάντερ Ντάουνερ. Αλλού δημοσιεύει συνέντευξη του Τουρκοκύπριου πολιτικού Ιζέτ Ιστζιάν, ο οποίος μιλά για την κατάσταση στα κατεχόμενα, τις προοπτικές, τις διαδηλώσεις και κατηγορεί τον Ερντογάν ότι ενεργεί σαν να είναι ο ιδιοκτήτης του νησιού.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Παλινωδίες ΔΗΣΥ» γράφει πως «τις αντιφάσεις και παλινωδίες του ΔΗΣΥ» κατέδειξε το χθεσινό πολιτικό του συνέδριο, γεγονός που επισημαίνουν Κυβέρνηση και ΑΚΕΛ και τοποθετήσεις εκπροσώπων τους, αναφερόμενη, επίσης, σε σκόπιμη απάλειψη της αναφορά σε λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας από το Ν. Αναστασιάδη. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε πως οι δηλώσεις του Αβέρωφ Νεοφύτου πλήττουν την αξιοπιστία του κράτους και τον επαγγελματισμό των τεχνοκρατών του.

Η αγγλόγλωσση «Sunday Mail» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Αναζητείται έξοδος από το αδιέξοδο στην Αίγυπτο» πως παραιτήθηκε χθες η ηγεσία του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος στην Αίγυπτο, περιλαμβανομένου του Γκαμάλ Μουμπάρακ, γιου του Προέδρου του Χόσνι Μπουμπάρακ. Οι διαδηλωτές και τα μέλη της αντιπολίτευσης δήλωσαν πως η κίνηση αυτή δεν θα τους αποπροσανατολίσει από το στόχο της απομάκρυνσης του Μπουμπάρακ από την Προεδρία. Αλλού αναφέρεται στις αντιδράσεις των συντεχνιών μετά την αποκάλυψη για δουλεμπόριο Ρουμάνων εργατών στη Λεμεσό.

H εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Καθημερινή» με κύριο τίτλο «Η Αίγυπτος και οι φόβοι της Λευκωσίας», αναφέρει πως η αποσταθεροποίηση της περιοχής, η μεταβολή των πολιτικών θέσεων της Αιγύπτου και ενδεχόμενη κάθοδος κύματος προσφύγων είναι τα τρία σενάρια που απασχολούν τη Λευκωσία, ενώ κάνει, επίσης, ανασκόπηση των σχέσεων Κύπρου-Αιγύπτου. Αλλού γράφει ότι προωθούνται ριζικές αλλαγές στο ευρώ και πως Μέρκελ και Σαρκοζί θα επιμείνουν σε μέτρα πειθαρχίας για τα μέλη της ΟΝΕ.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Μάχη» με κύριο τίτλο «Αλλαγή, ενότητα, ελπίδα» γράφει πως ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης κατέθεσε στο Παγκύπριο Πολιτικό Συνέδριο την ιδεολογική πρόταση του ΔΗΣΥ, η οποία στοχεύει στην επίτευξη νέου μοντέλου κράτους με βασικό πυλώνα αυτόν της κοινωνικής συνοχής. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως 25 χιλιάδες ευρώ για 30 μήνες θα φεύγουν από την τσέπη των φορολογούμενων για την ενοικίαση της πρεσβευτικής κατοικίας στις ΗΠΑ.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου