Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 2/2/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 2/2/2011

Η πορεία των εκατομμυρίων πολιτών στην Αίγυπτο, καθώς και οι εκκλήσεις να φύγει από την εξουσία ο Πρόεδρος της χώρας Χόσνι Μουμπάρακ, είναι το κύριο θέμα που προβάλλει πρωτοσέλιδα ο σημερινός Τύπος. Προβάλλονται, επίσης, η επιστροφή Κυπρίων από την Αίγυπτο, οι αποφάσεις του Ανωτάτου που κρίνει αντισυνταγματικούς τους δύο νόμους για τους εκ μητρογονίας πρόσφυγες, καθώς και το νόμο για την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου από την Αστυνομία, η οικονομία, το θέμα της πώλησης σε ελληνοκυπριακή εταιρεία ακινήτου που ανήκει σε Τουρκοκύπριο, καθώς και άλλα θέματα.

Η «Αλήθεια» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Οργή λαού» και γράφει ότι δύο εκατομμύρια άνθρωποι σε πορεία στην πλατεία της Απελευθέρωσης στο Κάιρο, έδωσαν τελεσίγραφο στον Πρόεδρο της χώρας Χόσνι Μουμπάρακ ως την Παρασκευή. Αλλού γράφει ότι τεράστιες πολιτικές διαστάσεις παίρνει το θέμα της πώλησης σε ελληνοκυπριακή εταιρεία ακινήτου που ανήκει σε Τουρκοκύπριο, στην περιοχή Δρομολαξιάς, στο οποίο θα επενδύσει η ΑΤΗΚ. Γράφει ότι με λάθος στοιχεία το Υπουργικό έδωσε το πράσινο φως για πώληση περιουσίας Τ/κ και ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Γεωργίου χαρακτήρισε την υπόθεση «απάτη ολκής».

Ο «Πολίτης» στο πρωτοσέλιδο του με τίτλο «Οι τελευταίες ώρες του Χόσνι» γράφει ότι μετά τη χθεσινή πρωτοφανή διαδήλωση των δύο και πλέον εκατομμυρίων ανθρώπων, ο μέχρι πρότινος πανίσχυρος άνδρας της Αιγύπτου μετρά ώρες. Αυτοεξορίστηκε στο Σαρμ ελ Σέιχ και ζητά να μείνει μέχρι τις εκλογές. Αλλού γράφει ότι οι ότι ο νόμος που ψήφισε η Βουλή για την αναγνώριση των εκ μητρογονίας προσφύγων κρίθηκε αντισυνταγματικός από το Ανώτατο Δικαστήριο. Οι μητέρες θα προσφύγουν στο ΕΔΑΔ. Το Ανώτατο έκρινε επίσης αντισυνταγματική την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου από την Αστυνομία.

«Η Σημερινή» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Ανταρσία στην Αστυνομία» και γράφει ότι η απόφαση του προεδρείου του Συνδέσμου Αστυνομικών Κύπρου για μη αστυνόμευση των ποδοσφαιρικών αγώνων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα επεισόδια βίας που σημειώνονται, προκαλεί την οργή της ηγεσίας της Δύναμης. Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας καταγγέλλει ανταρσία, ενώ ο Υπουργός Δικαιοσύνης λέει ότι είναι η δουλειά τους να επιβάλλουν την τάξη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ταλαιπωρημένοι αλλά χαρούμενοι που έφυγαν από την κόλαση των οδομαχιών του Καϊρου, ήταν 148 επιβάτες, ανάμεσά τους 10 Κύπριοι, που έφθασαν στην Κύπρο χθες με πτήση των Λιθουανικών Αερογραμμών.

«Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Σταυράκη, πάρε μέτρα» και γράφει ότι οριακή και επίφοβη είναι η βελτίωση, που παρουσιάζει η κυπριακή οικονομία, υπέδειξαν στον Υπουργό Οικονομικών οκτώ πρώην Υπουργοί Οικονομικών σε συνάντηση στην οποία παρέστη και ο νομπελίστας καθηγητής Χριστόφορος Πισσαρίδης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι 1,6 εκ. για 1.706 αλλοδαπούς (ή 3.956 άτομα μαζί με συζύγους και παιδιά δικαιούχων) είναι το ποσό για το οποίο η Κυβέρνηση ζήτησε έγκριση από τη Βουλή για να πληρώσει τα επιδόματα των αλλοδαπών που λαμβάνουν δημόσιο βοήθημα, για τον μήνα Ιανουάριο.

Η «Χαραυγή» με πρωτοσέλιδο τίτλο «Αποκαλυπτήριο αντιφάσεων» γράφει ότι μια-μια αφαίρεσε χθες ο Αντρος Κυπριανού τις ψηφίδες που ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, με τη βοήθεια των επικοινωνιολόγων του, τοποθετεί σιγά-σιγά τον τελευταίο καιρό στο προφίλ και τις θέσεις ενός υποψηφίου για τις προεδρικές του 2013. Αλλού γράφει ότι παραδίδεται σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής το πόρισμα για το Φάκελο της Κύπρου. Επιφυλάξεις εκφράζει ο ΔΗΣΥ, ο οποίος ζητεί να καταθέσει και να περιληφθούν στην τελική έκθεση οι δικές του παρατηρήσεις.

Η αγγλόγλωση «Cyprus Mail» με τίτλο «Πορεία εκατομμυρίου» γράφει ότι πέραν του ενός εκατομμυρίου άνθρωποι διαδήλωσαν σε όλη την Αίγυπτο, καλώντας τον Πρόεδρο Μουμπάρακ να παραιτηθεί. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα φαίνεται να έπεισε τον Αιγύπτιο ομόλογό του να μην διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία της χώρας. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας προγραμματίζει ταξίδι στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη μέσα Μαρτίου για να συζητήσει θέματα ενέργειας και αναγνώρισης.

Η εβδομαδιαία «Financial Mirror” με τίτλο «Ράλι μετοχών, ευρώ στη βάση δυνατών στοιχείων» γράφει ότι οι παγκόσμιες μετοχές έκανε ράλι και το ευρώ ανέβηκε στο ψηλότερό του επίπεδο έναντι του δολαρίου σε πέραν των δύο μηνών στη βάση ισχυρών στοιχείων που αφορούν τη βιομηχανία. Αλλού γράφει ότι παρά την άρνηση της Κυβέρνησης να συζητήσει μεταρρυθμίσεις, ούτε και κατάργηση του θεσμού της ΑΤΑ, η Γερμανία επιθυμεί χώρες μέλη της Ευρωζώνης να καταργήσουν μέτρα που συνδέουν αύξηση των μισθών με τον πληθωρισμό.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου