Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 3/2/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 3/2/2011

Το Κυπριακό και το παρασκήνιο στις συνομιλίες για λύση, η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια ότι μπορεί να βρεθεί λύση το 2011 αν η τουρκική πλευρά σεβαστεί τη βάση της λύσης, η πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και η στήριξή της από τη Βρετανία, οι δηλώσεις του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για την οικονομία, και η κατάσταση στην Αίγυπτο, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η ''Αλήθεια'', υπό τον τίτλο ''Φάσμα εμφυλίου'', γράφει ότι άγριες συγκρούσεις μεταξύ φιλοκαθεστωτικών, οι περισσότεροι αστυνομικοί με πολιτικά, και διαδηλωτών, που ζητούν την πτώση του Αιγύπτιου Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, ξέσπασαν για πρώτη φορά χθες στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια. Γράφει, επίσης, ότι μεγαλώνουν τα ερωτηματικά αναφορικά με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να εγκρίνει την πώληση σε Ελληνοκυπρίους ακίνητης περιουσίας του Τουρκοκύπριου Μουσταφά Μεχμέτ Μουσταφά, που βρίσκεται στη Δρομολαξιά Λάρνακας.

Ο ''Πολίτης'', υπό τον τίτλο ''Μαγειρεύουν νέα σχέδια στο εδαφικό'', γράφει ότι ο διεθνής παράγοντας θεωρεί πως πρέπει να καταρτιστεί στις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού έγγραφο που θα εξετάζει ενότητες του εδαφικού, που αυτή τη στιγμή αποτελούν ''ταμπού'' για την τ/κ πλευρά και αναφέρεται σε πλάνο δράσης σε έδαφος και περιουσίες μέχρι το Μάρτιο. Γράφει, επίσης, ότι οι θερμοκρασίες που επικράτησαν την περασμένη Τρίτη συγκρίνονται μόνο με αυτές που σημειώθηκαν κάποια παγωμένα βράδια του Φεβρουαρίου του 1950 και του 1997.

Η ''Σημερινή'', υπό τον τίτλο ''Εμφύλιος πόλεμος ξέσπασε στην Αίγυπτο'', γράφει ότι διαστάσεις εμφυλίου πολέμου προσέλαβε από χθες η από ημερών πολιτική και κοινωνική αναταραχή στην Αίγυπτο. Γράφει, επίσης, ότι το προσχέδιο πορίσματος για τον Φάκελο της Κύπρου επιδόθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής Μάριο Καρογιάν εν μέσω έντονων διαφωνιών, και ότι το πόρισμα θα επιδοθεί στους πολιτικούς αρχηγούς για να το μελετήσουν και σε 15 ημέρες θα συγκροτηθεί όλο το ''παζλ'' με τα συνοδευτικά έγγραφα, για να πάει στην Ολομέλεια της Βουλής για έγκριση.

Ο ''Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο ''Βρετανικές τρικλοποδιές'', γράφει ότι έντονο παρασκήνιο αναπτύσσεται στις Βρυξέλλες, με πρωταγωνιστές τους Βρετανούς, οι οποίοι κάνουν πλάτες στους Τούρκους για να ξεπαγώσει το κεφάλαιο για την ενέργεια στις διαπραγματεύσεις ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Γράφει, επίσης, ότι το Επαρχιακό Γραφείο Εξευρέσεων Εργασίας της Λάρνακας παραμένει ανοικτό και το απόγευμα της Δευτέρας για να εξυπηρετεί αποκλειστικά αλλοδαπούς συγκεκριμένων κατηγοριών, γεγονός που συνιστά επιπρόσθετο κόστος για το κράτος.

Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο ''Δυσκολεύει τις συνομιλίες ο Ερογλου'', γράφει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, διαμήνυσε ότι μπορεί να βρεθεί λύση του Κυπριακού μέχρι το τέλος του 2011 με την προϋπόθεση ότι η τ/κ πλευρά και η Τουρκία θα σεβαστούν τη βάση λύσης. Γράφει, επίσης, ότι ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης διαμήνυσε ότι ο άκρατος μηδενισμός κάνει κακό στην πραγματική οικονομία και διαβρώνει την ψυχολογία του επενδυτικού κοινού, με αποτέλεσμα να ζημιώνουν όλοι.

Η αγγλόγλωσση ''Cyprus Mail'', υπό τον τίτλο ''Χάνεται πολύτιμος χρόνος για την οικονομία'', γράφει ότι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης παρουσίασε μια λιγότερη ρόδινη εικόνα από τον Υπουργό Οικονομικών, καλώντας για σημαντικά βήματα κατά τους επόμενους δύο μήνες. Αναφέρεται, επίσης, σε δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου της Αστυνομίας ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να ανακηρύξει παράνομη την αποκάλυψη τηλεπικοινωνιακών στοιχείων αποτελεί πλήγμα στην ικανότητα της Αστυνομίας να διερευνά σοβαρά εγκλήματα.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου