Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 9/2/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 9/2/2011

Η συντήρηση της κρίσης στις σχέσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού με τους Τ/κ που αντιδρούν στα κατεχόμενα, η αδυναμία λειτουργίας του αγορασθέντος συστήματος ελέγχου του χώρου εναέριας κυκλοφορίας Lefco, η συζήτηση για την κατάργηση των διπλών συντάξεων και τα επιχειρηματικά ανοίγματα του Κυπριακού Οργανισμού Προσέλκυσης Ξένων Επενδύσεων είναι τα θέματα τα οποία προβάλλουν στα πρωτοσέλιδά τους οι σημερινές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Σήμα κινδύνου από την Κομισιόν» και γράφει ότι έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με ημερομηνία 27 Ιανουαρίου, εκφράζει ανησυχία για την «παράδοση» της Λευκωσίας να προβαίνει σε εκτροχιασμό των προϋπολογισμών, με αποτέλεσμα την υπέρβαση των δαπανών. Αλλού γράφει ότι η Cyta δήλωσε πως δεν μπορεί να λειτουργήσει το σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας Lefco, ενώ η Κυβέρνηση προτίθεται να δώσει μια τελευταία ευκαιρία στην κατασκευάστρια εταιρεία, πριν τερματίσει το συμβόλαιο.

Ο «Πολίτης» στο πρωτοσέλιδο του με τίτλο «Ψήνεται επιστροφή Ταλάτ» γράφει ότι ο πρώην Τ/κ ηγέτης είχε μακρά συνάντηση με τον Τούρκο Πρωθυπουργό και ότι αναμένεται να διαδραματίσει σύντομα πιο καθοριστικό ρόλο. Επίσης αναφέρεται σε σενάρια πρόωρων «εκλογών» στα κατεχόμενα. Αλλού γράφει ότι εκτός από τη Βουλή και η Κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να θέσει τέρμα στην πρακτική καταβολής διπλών και τριπλών συντάξεων, ενώ ο Υπουργός Οικονομικών θα ετοιμάσει σύντομα τροποποιητικά νομοσχέδια

«Η Σημερινή» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Ταύρος εν υαλοπωλείο» και γράφει ότι ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας συντηρεί την κρίση στα κατεχόμενα, βάλλοντας κατά των Τ/κ που διαμαρτύρονται για την πολιτική του, αλλά και κατά των Ε/κ, τους οποίους θεωρεί υποκινητές. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το τελευταίο διάστημα καταγράφηκαν αυξήσεις που αγγίζουν το 200% στις τιμές των φθαρτών και των φρούτων. Όπως αναφέρεται, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ανταγωνισμού στο Υπουργείο Εμπορίου θεωρεί ως αιτία την πρόσφατη επιβολή ΦΠΑ και το αυξημένο κόστος των πρώτων υλών.

«Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Ανοιχτή ρήξη με Ερντογάν» και γράφει ότι ο ηγέτης των Τ/κ δασκάλων Σενέρ Ελτζίλ κατηγορεί τον Τούρκο Πρωθυπουργό ότι ασκεί «νέο-οθωμανική» πολιτική, ενώ αναφέρει ότι προγραμματίζεται νέα κινητοποίηση στα κατεχόμενα.. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ κρατά ενήμερα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και άλλες χώρες, καθώς ετοιμάζει το έδαφος για διεθνή διάσκεψη και θεωρεί πως θα χρειαστεί τη στήριξη ων χωρών αυτών.

Η «Χαραυγή» με πρωτοσέλιδο τίτλο «Ενισχύει τις απειλές» γράφει ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός απείλησε εκ νέου έμμεσα τους Τ/κ και το συνδικαλιστικό κίνημα, ενώ κάνει λόγο για επικείμενη πρόσκληση προς τους συνδικαλιστές, για να τους προειδοποιήσει πρόσωπο με πρόσωπο. Αλλού γράφει ότι ο Κυπριακός Οργανισμός Προσέλκυσης Ξένων Επενδύσεων επιχειρεί ανοίγματα με τα οποία θα προσελκύσει ξένους επενδυτές για μεγάλα έργα, αξίας 4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Προσθέτει ότι ο Οργανισμός βρίσκεται ήδη σε διαβουλεύσεις με αρκετούς ιδιωτικούς οργανισμούς σε Κατάρ, Ρωσία, Κίνα και Ηνωμένο Βασίλειο.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» με τίτλο «Εκκληση στον Αρχιεπίσκοπο να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο» γράφει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Νοτίου Αφρικής Ντέσμοντ Τούτου, κατά τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, τον παρότρυνε να «παίξει τον ρόλο» του Αποστόλου Βαρνάβα και να συνδράμει στις προσπάθειες για λύση στο νησί. Αλλού γράφει ότι γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες διαμαρτύρονται πως δεν υπάρχει διέξοδος για τα παιδιά τους μόλις αποφοιτήσουν από τα ειδικά σχολεία και ενηλικιωθούν.

Η εβδομαδιαία «Financial Mirror” με τίτλο «Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου παρεμβαίνει για να υποστηρίξει την πάσχουσα Αιγυπτιακή Λίρα» γράφει ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας ανέφερε την Τρίτη ότι στήριξε το τοπικό νόμισμα έναντι του δολαρίου, για πρώτη φορά από την έναρξη των αναταραχών. Αλλού γράφει ότι τα καταναλωτικά έξοδα των Ε/κ στα κατεχόμενα και στην Τουρκία αυξήθηκαν κατά 22% τον περασμένο Ιανουάριο και ανήλθαν σε 762.251 ευρώ.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου