Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 22/2/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 22/2/2011

Οι ραγδαίες εξελίξεις που σημειώνονται στη Λιβύη και ολόκληρο τον αραβικό κόσμο είναι το κύριο θέμα σε όλες σχεδόν τις κυπριακές εφημερίδες σήμερα. Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι η προειδοποίηση του Υπουργού Οικονομικών για κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών, τα 760 σπίτια που θα δοθούν σε νεαρά ζευγάρια προσφύγων, η προσφυγή στο ΔΕΚ για την επένδυση του Κατάρ και οι βουλευτικές εκλογές.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Πνίγεται στο αίμα το καθεστώς Καντάφι» γράφει ότι κοσμογονικές αλλαγές συντελούνται στη Μέση Ανατολή και το Μάγκρεμπ, Υεμένη, Μπαχρέιν, Μαρόκο σείονται από εξεγέρσεις και προσθέτει ότι καλά είναι όλοι οι Κύπριοι που βρίσκονται στη Λιβύη. Αλλού γράφει ότι προσφυγή στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων καταχώρησε ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Δημητρίου με αφορμή τη σχεδιαζόμενη επένδυση της κοινοπραξίας Κύπρου  Κατάρ σε ακίνητα απέναντι από το Χίλτον.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Δεν σώζεται» γράφει ότι μέχρι και μαχητικά αεροσκάφη επιστράτευσε χθες ο Μουαμάρ Γκαντάφι ενάντια στους διαδηλωτές που έκαναν αισθητή την παρουσία τους και στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι εκλογικά κέντρα θα λειτουργήσουν σε πέντε πόλεις του εξωτερικού για τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου, ενώ 4,920 νέοι ψηφοφόροι επιβεβαιώνουν την απώλεια έδρας από τη Λευκωσία.

«Η Σημερινή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ηφαίστειο και η Λιβύη» γράφει ότι εξεγείρονται ο ένας μετά τον άλλο οι λαοί της Βόρειας Αφρικής επιδιώκοντας ανατροπή των καθεστώτων που τους κυβερνούν για δεκαετίες, ενώ προσθέτει ότι η απάντηση του Μουαμάρ Καντάφι στη λαϊκή απαίτηση ήταν οι βομβαρδισμοί κατά του πλήθους. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σε νέες προκλητικές δηλώσεις προέβη ο Τούρκος Υπουργός Εγκεμέν Μπαγίς ο οποίος είπε ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο λαοί και δύο κράτη.

«Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο «Αραβική περεστρόικα» γράφει ότι με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η υφήλιος το πρωτοφανές κύμα λαϊκών εξεγέρσεων να εξαπλώνεται ανεξέλεγκτο στα πλείστα αραβικά κράτη και να απειλεί με κατάρρευση τα άλλοτε πανίσχυρα προσωποπαγή καθεστώτα. Αλλού γράφει ότι δεκατρία άτομα, έξι Ε/κ, έξι αλλοδαποί και ένας της ΚΙΣΑ θα κατηγορηθούν για τα επεισόδια των Φοινικούδων μεταξύ Ε/κ και αλλοδαπών τον περασμένο Νοέμβριο.

Η «Χαραυγή» με τον τίτλο «ΥΠΕΣ: «Τολμήσαμε και ανατρέψαμε» γράφει ότι 760 σπίτια θα δοθούν σε νεαρά ζευγάρια προσφύγων και προσθέτει ότι τα κλειδιά στους δικαιούχους παρέδωσε χθες ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης σε τελετή στο Πολιτιστικό Κέντρο «Παύλος Λιασίδης» στο Τσιακκιλερό. Αλλού γράφει ότι αυξημένα κατά 6,3% είναι τα ταξίδια των Κυπρίων στο εξωτερικό τον Ιανουάριο ενώ μεγάλη αύξηση παρουσιάζουν τα ταξίδια προς τη Ρωσία.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» με τίτλο «Λιβύη: Υπάρχουν πολλοί, πολλοί νεκροί» γράφει για τις τελευταίες απελπισμένες προσπάθειες του ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι να κρατηθεί στην εξουσία και προσθέτει ότι πολεμικά αεροπλάνα βομβάρδισαν την Τρίπολη στοχεύοντας σε οποιονδήποτε κινείται. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης προειδοποίησε για κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών εάν δεν δοθούν τα 20 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση για το τουρκικό εμπάργκο πτήσεων.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου