Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Η ήττα του συστήματος;


Ιρλανδία: από το 42% στο... 17%!

Σαρωτική εκλογική ήττα που το απειλεί με διάλυση υπέστη το δεξιό κυβερνών κόμμα της Ιρλανδίας Φίανα Φαλ, το οποίο οδήγησε τη χώρα σε καθεστώς Μνημονίου με την ΕΕ και το ΔΝΤ, με αποτέλεσμα την εξέγερση της εκλογικής του βάσης εναντίον της ηγεσίας του. Συνετρίβη με το χειρότερο ποσοστό της 85χρονης ιστορίας του: ενώ ποτέ δεν είχε πέσει κάτω από το 39% των ψήφων, αυτή τη φορά από το 42% που είχε πάρει στις βουλευτικές εκλογές του 2007 έπεσε στο απίστευτο... 17,4%!!!

Επί 85 χρόνια, από το 1926 που ιδρύθηκε, το Φίανα Φαλ έβγαινε πάντοτε πρώτο κόμμα στις εκλογές από το 1932 και μετά και κατά τα τελευταία 79 χρόνια κυβερνά την Ιρλανδία τα... 61! Στις βουλευτικές εκλογές της Παρασκευής λοιπόν αυτό το κόμμα βγήκε τρίτο, μετά από το επίσης κεντροδεξιό Φίνε Γκέελ που ήρθε πρώτο με 36,1% και το Εργατικό Κόμμα που ήρθε δεύτερο με 19,4%. Σαρώθηκε και πετάχτηκε εκτός κοινοβουλίου το κόμμα των Πρασίνων που είχε συνεργαστεί με τη δεξιά κυβέρνηση του Μνημονίου, παίρνοντας μόλις 1,8% των ψήφων και χάνοντας και τις 6 έδρες που είχε στην προηγούμενη Βουλή.

Εντυπωσιακή αύξηση ψήφων και εδρών σημειώνει για πρώτη φορά στην ιστορία της άκρως συντηρητικής Ιρλανδίας και η Αριστερά. Το Σιν Φέιν, το οποίο στην κατεχόμενη από τους Αγγλους Βόρεια Ιρλανδία ήταν επί δεκαετίες η πολιτική πτέρυγα του IRA αλλά στην ελεύθερη Ιρλανδία ήταν σχεδόν ανύπαρκτο, πήρε το 10% των ψήφων την Παρασκευή και υπερτριπλασίασε τις βουλευτικές του έδρες, καθώς από 4 τις έκανε τουλάχιστον 13. Επιπροσθέτως, 4 ακόμη έδρες πήρε η Ενιαία Αριστερή Συμμαχία, η οποία δεν είχε καμία στην προηγούμενη Βουλή.

Το αποτέλεσμα είναι η επί σχεδόν έναν αιώνα πολιτικά κυρίαρχη Δεξιά να έχει σήμερα περίπου τις ίδιες βουλευτικές έδρες με τη μέχρι την Παρασκευή σχεδόν ανύπαρκτη κοινοβουλευτικά ιρλανδική Αριστερά! Και όλα αυτά βεβαίως εξαιτίας του Μνημονίου, στο καθεστώς του οποίου υπήγαγε την Ιρλανδία η κυβερνητική Δεξιά.

Η συντριβή του μέχρι προχθές κυβερνώντος κόμματος προσέλαβε απίστευτες διαστάσεις στο Δουβλίνο, την πρωτεύουσα της χώρας, όπου ζει ο μεγάλος όγκος των μισθωτών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα που έχουν πληγεί θανάσιμα από την εξοντωτική λιτότητα του Μνημονίου. Το ιρλανδικό κοινοβούλιο έχει 166 έδρες. Στο Δουβλίνο εκλέγονται οι 47 από τους 165 βουλευτές της χώρας, καθώς την 166η έδρα καταλαμβάνει υποχρεωτικά ο πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής. Από αυτές τις 47 έδρες του Δουβλίνου λοιπόν το δεξιό κυβερνών κόμμα κέρδισε... μία!!! Μία και μοναδική και μάλιστα από την... τέταρτη κατανομή!

Η Ιρλανδία έχει ένα εξωφρενικά περίπλοκο εκλογικό σύστημα, όπου ο κάθε ψηφοφόρος, εκτός από το κόμμα που ψηφίζει, δίνει και τη δεύτερη, την τρίτη, την τετάρτη κ.ο.κ. προτίμησή του. Ο μοναδικός εκλεγείς στο Δουβλίνο δεξιός βουλευτής, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν, δεν κατόρθωσε να πιάσει το μέτρο για την εκλογή του και εξελέγη αφού μετρήθηκαν και οι τέταρτες (!) προτιμήσεις των ψηφοφόρων, καθώς τον είχε περάσει ακόμη και ο τοπικός υποψήφιος του... εξωκοινοβουλευτικού (!) μέχρι προχθές Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο τώρα εκλέγει 2 βουλευτές.

Εξαιτίας του εκλογικού συστήματος μέχρι χτες το βράδυ είχαν κατανεμηθεί επισήμως μόλις οι 133 από τις 165 έδρες όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές, με το κεντροδεξιό Φίνε Γκέελ να έχει ήδη πάρει 60 έδρες (και να προσδοκά ότι μπορεί τελικά να φτάσει μέχρι και γύρω στις 75, όταν η κοινοβουλευτική πλειοψηφία κατακτάται με 83), τους Εργατικούς να έχουν πάρει 32, το Φίανα Φαλ 14, το Σιν Φέιν 13, την Ενιαία Αριστερή Συμμαχία 4 και τους ανεξάρτητους 10.

Ογδόντα χρόνια πολιτικής ιστορίας ανατράπηκαν μέσα σε λιγότερα από τρία χρόνια οικονομικής κρίσης, καθώς τα μέτρα της δεξιάς κυβέρνησης των «Στρατιωτών του Πεπρωμένου» (αυτό σημαίνει στα ιρλανδικά Φίανα Φαλ) τσάκισαν τις ζωές εκατομμυρίων Ιρλανδών, οι οποίοι αναζήτησαν εκλογική σωτηρία στο επίσης κεντροδεξιό κόμμα της «Φυλής των Κελτών» (αυτό σημαίνει η ονομασία Φίνε Γκέελ). Μετά την Ουγγαρία, όπου το Μνημόνιο με το ΔΝΤ διέλυσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα, στην Ιρλανδία ήρθε η σειρά της Δεξιάς να περιέλθει σε κατάσταση διάλυσης εξαιτίας του δικού της Μνημονίου με την ΕΕ
και το ΔΝΤ.

Στόχος - Αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου

Η θεμελιώδης προεκλογική υπόσχεση που οδήγησε στην εκλογική νίκη το κεντροδεξιό κόμμα Φίνε Γκέελ και ο άμεσος στόχος της κυβέρνησης που θα σχηματίσει, είναι η επαναδιαπραγμάτευση ουσιωδών όρων του Μνημονίου με την ΕΕ που είχε συνάψει η σαρωτικά ηττηθείσα δεξιά κυβέρνηση του Φίανα Φαλ. Αυτή τη στιγμή είναι πολύ νωρίς για να προβλέψει κανείς αν η προσπάθεια της νέας ιρλανδικής κυβέρνησης θα στεφθεί με επιτυχία ώστε να ανακουφιστεί κάπως ο βαρύτατα χειμαζόμενος ιρλανδικός λαός. Το μόνο βέβαιο είναι ότι το αποκρουστικό και επαχθές Μνημόνιο κατέστη... εκλογικό μνημόσυνο για την ιρλανδική Δεξιά, η οποία είναι άγνωστο αν θα συνέλθει ποτέ από αυτό το μοιραίο πλήγμα.

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ


Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου