Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 14/2/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 14/2/2011

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και οι τουρκικές κινήσεις τακτικής στις απευθείας διαπραγματεύσεις, οι θέσεις της Κυβέρνησης και του Προέδρου Χριστόφια σε ό,τι αφορά τις διαμαρτυρίες των Τ/κ προς την Αγκυρα, το κόστος της αίθουσας που προγραμματίζεται να ανεγερθεί στο Προεδρικό Μέγαρο για σκοπούς εκδηλώσεων, η ερμηνεία της απόφασης του ΕΔΑΔ για την υπόθεση Δημόπουλος από τον Αντιπρόεδρο του ΕΔΑΔ Χρήστο Ροζάκη, τα απαγορευμένα «προϊόντα – δηλητήριο» των κατεχομένων που διοχετεύονται στις ελεύθερες περιοχές είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

Άλλα θέματα που απασχολούν τον ημερήσιο Τύπο είναι οι οικονομικές δραστηριότητες μελών της οικογένειας Μουμπάρακ στην Κύπρο, τα χτεσινά επεισόδια πριν και μετά από το ντέρμπι ΑΕΛ – Απόλλωνα στη Λεμεσό, οι έξι θάνατοι που προκάλεσε το τελευταίο διάστημα η γρίπη Α και το αίτημα που υπέβαλε προς τη Βουλή το Προεδρικό για αποδέσμευση του κονδυλίου για την κάλυψη των μισθών των συμβούλων του Προέδρου.

Υπό τον τίτλο «Αίθουσα 5 εκ. ευρώ στο Προεδρικό Μέγαρο» η «Αλήθεια» αναφέρει στο κύριο της θέμα π[ως «μετά την ενοικίαση ιδιωτικού αεροπλάνου και την αγορά καινούργιου οχήματος πολυτελείας, για τις μετακινήσεις του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας προχωρεί και στην ανέγερση πολυτελούς αίθουσας στο Προεδρικό, αφού η υφιστάμενη κρίνεται ανεπαρκής, έναντι 5 εκ. ευρώ». Η εφημερίδα προσθέτει ότι η νέα αίθουσα «θα χρησιμοποιείται για εκδηλώσεις και γεύματα που παραχωρεί το προεδρικό ζεύγος» και πως «θα είναι κυκλικού στυλ και θα χωράει γύρω στα 300 άτομα». Αλλού η εφημερίδα γράφει πως σύμφωνα με αποκαλύψεις της ηλεκτρονικής εφημερίδας Ennahar Online, οι δύο γιοί του πρώην Αιγύπτιου Προέδρου ενέγραψαν εταιρείες και στην Κύπρο, κάνοντας παράλληλα λόγο για ισχυρισμούς περί σκανδάλων και διακίνησης κεφαλαίων μέσω της Κύπρου.

Ο «Πολίτης» με τίτλο «Ανοικτό το θέμα της επιστροφής» παρουσιάζει στο κύριο του θέμα συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα ο Αντιπρόεδρος του ΕΔΑΔ Χρήστος Ροζάκης, γράφοντας πως ο Χρήστος Ροζάκης «θέτει στις σωστές της διαστάσεις την απόφαση της Ολομέλειας του ΕΔΑΔ για την υπόθεση Δημόπουλος» καθώς «εξηγεί πως το μόνο που κρίθηκε σε αυτή την απόφαση ήταν το θέμα της εξάντλησης της (λεγόμενης) ‘επιτροπής αποζημιώσεων’, τονίζοντας πως η ουσία των ε/κ προσφυγών … θα κριθεί όταν μια αίτηση περάσει από τη (λεγόμενη) ‘επιτροπή’ και φτάσει ξανά στο ΕΔΑΔ». Σε δεύτερο του θέμα ο «Πολίτης» φιλοξενεί φωτογραφία από τα χτεσινά επεισόδια στη Λεμεσό, όπου, «φανατισμένοι οπαδοί … χρησιμοποιώντας σφεντόνες, έριξαν κατά αστυνομικών βίδες, βόλια και μπίλιες».

«Προϊόντα – δηλητήριο έρχονται από την κατεχόμενη Μια Μηλιά» είναι ο κύριος τίτλος στο σημερινό πρωτοσέλιδο της «Σημερινής», με την εφημερίδα να αναφέρει ότι «γεωργικά προϊόντα, η διάθεση των οποίων απαγορεύεται στις κατεχόμενες περιοχές, διοχετεύονται στις ελεύθερες περιοχές, μέσω παράνομου κυκλώματος» αλλά και ότι τα προϊόντα, η μεταφορά των οποίων γίνεται από αλλοδαπούς, που εργδοτούνται από μικροεμπόρους Ε/κ και Τ/κ, καλλιεργούνται σε μεγάλη έκταση γης κοντά στην κατεχόμενη περιοχή Μιας Μηλιάς, η οποία γειτνιάζει με τις δεξαμενές του Συμβουλίου Αποχετεύσεως Λευκωσίας που έχουν ξεχειλίσει και δηλητηριάσει την περιοχή. Αλλού «η Σημερινή» αναφέρει ότι «συναγερμός σήμανε στις ιατρικές υπηρεσίες μετά το θάνατο έξι ατόμων από τη γρίπη Α» με την οποία νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή άλλα οκτώ άτομα από τα οποία έξι στην εντατική.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Σε πολυμερή το εδαφικό» γράφει στο κεντρικό του θέμα πως «η τουρκική πλευρά παραπέμπει το εδαφικό στη διεθνή διάσκεψη και συζητά στις απευθείας διαπραγματεύσεις μόνο τα κριτήρια». Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, «η Αγκυρα έχει διαμηνύσει πως δεν μπορούν να συζητηθούν στις απευθείας διαπραγματεύσεις θέματα εδαφικών αναπροσαρμογών». Προστίθεται δε πως «αυτή η τακτική των Τούρκων αφορά και τα άλλα δύσκολα ζητήματα (ασφάλεια, έποικοι κλπ) και αποσκοπεί στη διαμόρφωση συνθηκών για να παραπεμφθούν όλα τα μεγάλα θέματα σε διεθνή διάσκεψη». Αλλού «ο Φιλελεύθερος» γράφει ότι «στη Βουλή αναγκάστηκε να αποταθεί το Προεδρικό, ζητώντας την αποδέσμευση περίπου 500.000 ευρώ για να καλύψει μεταξύ άλλων τους ετήσιους μισθούς των πέντε συνεργατών του Προέδρου Χριστόφια για το 2011 που προσέλαβε ο ίδιος».

Η «Χαραυγή» τέλος, τιτλοφορεί σήμερα το κύριο της θέμα «Η Αγκυρα να ακούσει τους Τ/κ» γράφοντας πως ο Πρόεδρος Χριστόφιας διαμηνύει ότι «το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για το τι γίνεται στα κατεχόμενα και στην τ/κ κοινότητα δεν μπορεί να το απαγορεύσει κανένα» καλώντας παράλληλα την Αγκυρα «να ακούσει τη φωνή διαμαρτυρίας των Τ/κ και προπάντων την πιο βασική τους απαίτηση για απόσυρση των στρατευμάτων της από την Κύπρο». Αλλού η εφημερίδα κάνει λόγο για οργασμό κατασκευαστικών έργων σ’ ολόκληρη την Κύπρο αναφέροντας πως το ποσοστό υλοποίησης του προϋπολογισμού του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων για το 2010 βρίσκεται στο 88,18%.

De Siris

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου