Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 10/3/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 10/3/2011

Το διαφαινόμενο αδιέξοδο στις συνομιλίες μετά τη χθεσινή συνάντησης των δύο ηγετών και τη διαπίστωση του Προέδρου Χριστόφια ότι τις δύο πλευρές χωρίζει χάσμα απόψεων στο θέμα των εποίκων, η αποκάλυψη πρακτόρων της ΚΥΠ από τις εκδικάσεις των υποθέσεων Χατζηκωστή και Κίτα, το νομοσχέδιο που αποστέλλει η Κυβέρνηση στη Βουλή για τον ηλεκτρονικό τζόγο και η αντίδραση των επιχειρήσεων, είναι τα κυριότερα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ανάστατη η ΚΥΠ από την αποκάλυψη πρακτόρων», γράφει ότι έντονος προβληματισμός και αγανάκτηση επικρατεί στους κόλπους των Μυστικών Υπηρεσιών αφού μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα αποκαλύφθηκαν τα ονόματα δύο πρακτόρων της ΚΥΠ που εμπλέκονται στις υποθέσεις της δολοφονίας Χατζηκωστή και στην απόδραση Κίτα. Αλλού, γράφει ότι η αποζημίωση των 20 εκ. ευρώ που πήραν οι Κυπριακές Αερογραμμές είχε ως αποτέλεσμα η εταιρεία να κλείσει με κέρδη για το 2010.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Πόλεμος ξεσπά για τον τζόγο», γράφει στο κύριο του θέμα ότι οι επιχειρήσεις ηλεκτρονικού τζόγου συσπειρώνονται ενάντια στο νομοσχέδιο που ενέκρινε και αποστέλλει στη Βουλή η Κυβέρνηση. Οι εταιρείες καταγγέλλουν επίσης διαπλοκή δημοσίων λειτουργών προς όφελος του ΟΠΑΠ. Αλλού, γράφει ότι όπως αποκαλύπτεται από εμπιστευτική έκθεση προς τον γενικό εισαγγελέα, ο Κίτας ζητούσε μετά τη σύλληψη του και κατά την πρώτη συνάντηση με τους ποινικούς ανακριτές, να δει άνθρωπο του Προεδρικού με το όνομα «Βάσο», ο οποίος είναι προφανώς, σύμφωνα με τον «Πολίτη», ο Βάσος Γεωργίου.

Η «Σημερινή» κάτω από τον τίτλο «Κλινικά νεκρός ο διάλογος Χριστόφια-Ερογλου», γράφει στο κύριο της θέμα ότι το χάσμα απόψεων που χωρίζει τις θέσεις μεταξύ των δύο πλευρών στο θέμα των εποίκων επαναβεβαιώθηκε χθες κατά την απευθείας συνάντηση Χριστόφια-Ερογλου. Ο Τ/κ ηγέτης προανήγγειλε συνέχιση του εποικισμού στα κατεχόμενα, ενώ ο Πρόεδρος Χριστόφιας εμφανίστηκε βαθύτατα προβληματισμένος. Αλλού, γράφει ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην Κύπρο, μέχρι και πέντε βαθμούς κάτω από τις κανονικές, καθώς και τα χιόνια και οι βροχοπτώσεις, θα συνεχιστούν μέχρι και το Σάββατο.

Ο «Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Αναψε κόκκινο για εποίκους», γράφει ότι ο Ντερβίς Ερογλου ζητά αναγνώριση του ψευδοκράτους από την ε/κ πλευρά και παραμονή όλων των εποίκων που έχουν «πολιτογραφηθεί» από το κατοχικό καθεστώς. Προσθέτει ότι η χθεσινή συνάντηση Χριστόφια-Ερογλου διεξήχθη σε κλίμα έντασης καθώς το έγγραφο που κατέθεσε ο Ερογλου προκάλεσε την αντίδραση της ε/κ πλευράς. Αλλού, γράφει ότι ένας Κύπριος πούλησε στην Google, την ιδιαίτερα πετυχημένη ιστοσελίδα του (BeatThatQuote) που διατηρούσε στη Βρετανία για 44 εκατομμύρια ευρώ.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Δεν πέρασαν», γράφει στο κύριο της θέμα ότι δεν πέρασαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι αρνητικές τροπολογίες στην έκθεση προόδου για την Τουρκία που αφορούσαν το «απευθείας εμπόριο» με τα κατεχόμενα και το άνοιγμα των παγωμένων διαπραγματευτικών κεφαλαίων με την Αγκυρα. Αλλού, γράφει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας, μιλώντας στο 16ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΠΣΕΜ, κάλεσε τους μαθητές να συνεχίσουν τη μάχη για πραγματικά ελεύθερο μαθητικό συνδικαλισμό.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail”, στο κύριο της θέμα με τίτλο «ΚΑ: Ευχαριστώ για τα 20 εκ. ευρώ», γράφει ότι ο εθνικός αερομεταφορέας ανακοίνωσε κέρδη για το 2010, μια εβδομάδα μόλις μετά την έγκριση από τη Βουλή, του κονδυλίου των 20 εκ. ευρώ σε βοήθεια λόγω της απαγόρευσης πτήσης πάνω από την Τουρκία. Αλλού, κάτω από τη φωτογραφία αντάρτη στη Λιβύη ο οποίος εκτοξεύει ρουκέτα σε τερματικό αποθήκευσης πετρελαίου, γράφει για την κατάσταση στη Λιβύη.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου