Ανατροπή ή εμφύλιος στην Υεμένη
Σύντομα τελειώνει, όπως όλα δείχνουν, η ατελείωτη παραμονή στην εξουσία του προέδρου της Υεμένης Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ - τη νέμεται άλλωστε 32 (!) ολόκληρα χρόνια, από το 1978. Αύριο είναι μια πολύ κρίσιμη μέρα, η οποία αναμένεται να σηματοδοτήσει είτε την τελική φάση της ανατροπής του Σαλέχ είτε την έναρξη ενός εμφυλίου πολέμου, στον οποίο, όμως, ενδεχόμενο εμφύλιο και πάλι αποκλείεται να επικρατήσει ο Σαλέχ. Αυτό που καθιστά κρίσιμη την αυριανή ημέρα είναι ότι στην πρωτεύουσα Σαναά θα γίνει μια διαδήλωση που αναμένεται τεράστια σε μέγεθος, καθώς η μεγαλύτερη φυλή της χώρας, η Αλ Αχμάρ ηγείται της ομοσπονδίας φυλών Χασάντ, στην οποία ανήκει ακόμη και η φυλή του ίδιου του προέδρου Σαλέχ!
Ακόμη πιο σοβαρό, όμως, γεγονός για την κρισιμότητα της αυριανής μέρας είναι ότι αύριο τη διαδήλωση θα την περιφρουρεί η... Πρώτη Μεραρχία Τεθωρακισμένων της Υεμένης!
Ο διοικητής της, ο στρατηγός Αλί Μουχσίν αλ Αχμάρ, που είναι και στρατιωτικός διοικητής της βορειοδυτικής περιοχής της Υεμένης και ο οποίος ήταν μέχρι τώρα δεξί χέρι του προέδρου Σαλέχ και νούμερο δύο του καθεστώτος, πέρασε τη Δευτέρα με το μέρος των αντικαθεστωτικών δυνάμεων μαζί με όλη τη μεραρχία του. Τον ακολούθησαν τρεις στρατηγοί-κλειδιά και δεκάδες αξιωματικοί.
«Ανακοινώνουμε την ειρηνική υποστήριξή μας στην ειρηνική επανάσταση της νεολαίας και θα εκπληρώσουμε το καθήκον μας εγγυούμενοι την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην πρωτεύουσα», δήλωσε ο Αλί Μουχσίν στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.
Στο πλευρό του στρατηγού έχουν ήδη ταχθεί ο κορυφαίος Υεμενίτης φύλαρχος Χαμίντ αλ Αχμάρ και ο ριζοσπάστης κληρικός Αμπντούλ Ματζίντ αλ Ζιντανί, βετεράνος του πολέμου στο Αφγανιστάν στο πλευρό των μουτζαχεντίν, των ισλαμιστών ανταρτών που πολέμησαν εναντίον των Σοβιετικών.
Πληροφορίες φέρουν και τον Γκαλίμπ αλ Καμίς, τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών της Πολιτικής Ασφάλειας, έτοιμο να περάσει κι αυτός στο πλευρό του στρατηγού Αλί Μουχσίν.
Στο πλευρό του προέδρου Σαλέχ παραμένουν ακόμη ο υπουργός Αμυνας και το επίλεκτο στρατιωτικό σώμα της Δημοκρατικής Φρουράς, επικεφαλής της οποίας βρίσκεται ο Αχμάντ Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ, γιος του προέδρου Σαλέχ και επίδοξος διάδοχός του στον προεδρικό θώκο. Οι πιστές στον πρόεδρο δυνάμεις έχουν περικυκλώσει για να προστατεύσουν το προεδρικό μέγαρο, το υπουργείο Αμυνας και την... κεντρική τράπεζα (!) της χώρας, για να μην τη λεηλατήσουν οι διαδηλωτές.
Το ερώτημα, λοιπόν, αναφορικά με την αυριανή ημέρα είναι, πρώτον, αν οι κυβερνητικές στρατιωτικές δυνάμεις θα αποπειραθούν να χτυπήσουν τους διαδηλωτές, οι οποίοι όμως αυτήν τη φορά θα φυλάσσονται από την Πρώτη Μεραρχία Τεθωρακισμένων, που βρίσκεται στο πλευρό τους, και, δεύτερον, αν οι διαδηλωτές με επικεφαλής τα τεθωρακισμένα αποφασίσουν να κινηθούν για να καταλάβουν το προεδρικό μέγαρο! Υπό το κράτος της απειλής μιας τέτοιας σύρραξης, η οποία μάλιστα, αν δεν κριθεί σε ελάχιστα 24ωρα με την ανατροπή του προέδρου Σαλέχ και οδηγηθεί σε παρατεταμένες εχθροπραξίες, θα οδηγήσει με μαθηματική σχεδόν βεβαιότητα στην πολυδιάσπαση του ούτως ή άλλως εξαιρετικά εύθραυστου και τεχνητά συγκολλημένου κράτους της Υεμένης, σήμερα γίνονται πυρετώδεις πολιτικές διεργασίες στο στράτευμα και στις φυλές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τη Δευτέρα κιόλας οι σιίτες αντάρτες Χούθι της βόρειας Υεμένης έκαναν επίθεση και κατέλαβαν στρατιωτική θέση στην επαρχία Τζαούφ, έπειτα από μάχες που προκάλεσαν τουλάχιστον 20 νεκρούς.
Παράλληλα, η παραίτηση του κυβερνήτη του Αντεν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σφαγή που προκάλεσε ο πρόεδρος Σαλέχ την περασμένη Παρασκευή, όταν διέταξε τις δυνάμεις του να ανοίξουν πυρ κατά των διαδηλωτών στη Σαναά, με αποτέλεσμα τον θάνατο 52 ατόμων, προοιωνίζεται έξαρση των συγκρούσεων στη Νότια Υεμένη, η οποία ήταν χωριστό κράτος μέχρι το 1990, με πρωτεύουσα το Αντεν.
Στην πραγματικότητα μόνο η στρατιωτική επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας θα μπορούσε να διασώσει τον πρόεδρο Σαλέχ. Η Υεμένη, όμως, με τα 23 εκατομμύρια κατοίκων της -και εκατοντάδες χιλιάδες από αυτούς «μπαρουτοκαπνισμένους»- δεν έχει τίποτα το κοινό με το μικροσκοπικό Μπαχρέιν.
Πραξικόπημα - Η υφαρπαγή της εξέγερσης
Παράδοξη είναι η τροπή που παίρνουν τα γεγονότα στην Υεμένη. Η ανατροπή του προέδρου Σαλέχ είναι πλέον πιθανότατη, αλλά δυστυχώς όλα δείχνουν ότι το καθεστώς που θα προκύψει μετά δεν θα έχει καμιά απολύτως σχέση με τους πόθους και τα οράματα των νέων που πρωτοστάτησαν στην εξέγερση. Η προσχώρηση στο αντικαθεστωτικό στρατόπεδο των ισχυρών φυλών και κορυφαίων στρατιωτικών στελεχών του καθεστώτος συνιστά θανάσιμη απειλή ουσιαστικής υφαρπαγής της εξέγερσης από τις δυνάμεις που στήριζαν το προηγούμενο καθεστώς και ενσωμάτωσής της! Αν μάλιστα δεν γίνει εμφύλια σύρραξη, θα έχουμε τελικά στην πραγματικότητα ένα εσωτερικό πραξικόπημα στους κόλπους του καθεστώτος με απλή εκδίωξη του αρχηγού του!
Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ
Iznogood
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου