Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 13/3/2011


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 13/3/2011

Η παράνομη σύλληψη από το κατοχικό καθεστώς ομάδας Ευρωβουλευτών και άλλων πολιτών κατά τη διάρκεια επίσκεψής τους στην περιφραγμένη περιοχή της Αμμοχώστου, η διεθνής ανησυχία για διαρροή πυρηνικής ενέργειας μετά το σεισμό στην Ιαπωνία, τα ενεργειακά θέματα που θα τεθούν κατά την επίσκεψη του Προέδρου Χριστόφια στο Ισραήλ, τα επόμενα βήματα στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και οι εξεγέρσεις στον Αραβικό κόσμο, είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυριακάτικου κυπριακού Τύπου.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Χειροπέδες σε Ευρωβουλευτές», γράφει ότι το κατοχικό καθεστώς προέβη, με τη σύλληψη των τεσσάρων Ευρωβουλευτών και άλλων, σε μια πρωτοφανή και παράνομη ενέργεια εναντίον ολόκληρης της Ευρώπης. Αλλού, αναφέρεται στην επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Χριστόφια στο Ισραήλ και γράφει ότι θα συζητηθούν τα θέματα ενέργειας, χωρίς να αναμένονται θεαματικές δηλώσεις ή συμφωνίες.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Υπό τον έλεγχο του Μπαν Γκι-μουν», γράφει στο κύριο του θέμα ότι η ομάδα Κυπριακού του ΟΗΕ προετοιμάζεται για την κορύφωση της διαδικασίας των συνομιλιών το καλοκαίρι, εφόσον υπάρξει δέσμευση επί της διαδικασίας κατά τη διάρκεια νέας τριμερούς συνάντησης. Σε άλλο θέμα, αναφέρεται στην απόδραση Κίτα και στον ρόλο της ΚΥΠ, η οποία, όπως γράφει, γνώριζε ότι ο ισοβίτης επρόκειτο να δραπετεύσει.

Η «Σημερινή» κάτω από τον τίτλο «Το τσουνάμι της αραβικής εξέγερσης», αναφέρεται στις εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο, που δημιουργούν νέα δεδομένα στη Μέση Ανατολή και δείχνουν ικανές να ανατρέψουν ισορροπίες δεκαετιών στην περιοχή. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην αυτονόμηση του δημόσιου σχολείου και γράφει ότι το σημερινό σχολείο δεν επαρκεί για το ρόλο που θα έπρεπε να διαδραματίζει, δεν είναι συνδεδεμένο με την κοινωνία, κυρίως την τοπική, δεν συμβάλλει στην απαιτούμενη κοινωνική συνοχή και εξέλιξη.

Ο «Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Η ψήφος θα στείλει μηνύματα», γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε σε συνέντευξη του στην εφημερίδα ότι το στοίχημα των βουλευτικών εκλογών του προσεχούς Μαΐου θα είναι σημαντικό για τον τόπο και καθοριστικό για τη δημιουργία, συντήρηση ή αναδιάταξη δυνάμεων. Αλλού, γράφει ότι ο ΟΗΕ συντηρεί τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ενόψει νέας προσπάθειας που θα ξεκινήσει μετά τις εκλογές του Ιουνίου στην Τουρκία.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Φόβος για πυρηνική απειλή», γράφει στο κύριο της θέμα ότι οι νεκροί από τον σεισμό της Ιαπωνίας ξεπερνούν τους 1000, ενώ διεθνή ανησυχία προκαλεί η έκρηξη που σημειώθηκε σε πυρηνικό σταθμό της χώρας, λόγω του σεισμού. Αλλού, γράφει ότι αντιπροσωπεία της ε/κ διαπραγματευτικής ομάδας είχε διήμερες επαφές στη Νέα Υόρκη με εμπειρογνώμονες των ΗΕ για το περιουσιακό, με τους οποίους συζήτησαν μόνο τεχνικά θέματα.

Η κυριακάτικη εφημερίδα «Η Καθημερινή», υπό τον τίτλο «Το Ισραήλ θέλει τα τερματικά του στην Κύπρο», γράφει στο πρώτο της θέμα ότι η Λευκωσία έχει διαμηνύσει στο Ισραήλ ότι είναι ανοιχτή σε διάλογο και διακρατική συμφωνία στο φυσικό αέριο και τα ενεργειακά ζητήματα ευρύτερα. Αλλού, γράφει ότι ο διευθυντής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Φίλιππος Πατσαλής αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα πως η Κύπρος έχει τοποθετηθεί στον χάρτη των χωρών με έρευνα υψηλού επιπέδου.

Η κυριακάτικη εφημερίδα «Η Μάχη» γράφει στο κύριο θέμα της, με τίτλο «Ερευνες για πυρηνικά στην Κύπρο», ότι μετά από έλεγχο της Αστυνομίας σε Τράπεζα ξένων συμφερόντων, εντοπίστηκαν γυάλινοι δοκιμαστικοί σωλήνες με ύποπτο υλικό, που ανήκουν σε αλλοδαπό ο οποίος διαμένει μόνιμα στην Κύπρο. Σε άλλο θέμα, αναφέρει ότι υπάλληλοι του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας αμείβονται κανονικά, παρά το γεγονός ότι δεν προσέρχονται στην εργασία τους σύμφωνα με το εγκεκριμένο ωράριο ή απουσιάζουν για εβδομάδες.

Η κυριακάτικη αγγλόγλωσση εφημερίδα “Sunday Mail”, στο κύριο της θέμα με τίτλο «Συνελήφθησαν Ευρωβουλευτές στο βορρά», αναφέρεται στη σύλληψη Κυπρίων και ξένων υπηκόων στην περιφραγμένη περιοχή της Αμμοχώστου από τις κατοχικές δυνάμεις. Σε άλλο θέμα, αναφέρεται στη συμφωνία των ηγετών της Ευρωζώνης, στην πρόσφατη έκτακτη σύνοδο κορυφής, η οποία, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Χριστόφια, καταγράφει τις βασικές ανησυχίες της Κύπρου.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου